Skip to content
Meer bewegen op je werk

Zit jij ook teveel op een dag?

10 tips om vaker op te staan!

TIPS

Tip 1. Ga vaker even staan. Probeer elk half uur even te gaan staan en je uit te rekken of een klein rondje door de kamer te lopen. Ga daarna weer bewust zitten.

Tip 2. Neem vaker de trap dan de lift. Werk hoog in een gebouw, loop dan naar de eerste of tweede etage en neem daar de lift. En naar beneden andersom. Probeer om de paar weken een verdieping hoger de lift te nemen, zo bouw je je conditie op.

Tip 3. Sta op of ga wandelen tijdens het telefoneren. 

Tip 4. Loop naar je collega i.p.v. een mailtje of appje sturen. Kan je ook veel beter de zaken bespreken. Wanneer je iets schrijft, kan het namelijk verkeerd begrepen worden.

Van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder zit 26% meer dan 8,5 uur op een gemiddelde dag. Nederland is hiermee ‘Europees kampioen zitten’. In geen enkel ander land zit zo’n groot deel van de bevolking zoveel uren per dag. In de rest van de EU is dat 11%. In 2022 zaten werknemers gemiddeld 8,9 uur per werkdag. Dit staat in de factsheet “zitten tijdens werk” die TNO heeft publiceert.

Tip 5. Ga eens staand overleggen. 

Tip 6. Beperk je schermtijd.

Tip 7. Ga wandelen tijdens een overleg.

Tip 8. Drink veel water, dan moet je veel naar de wc.

Tip 9. Verplaats je prullenbak zodat je ernaar toe moet lopen. En niet op zo’n plek dat je de proppen erin kan gooien.

Tip 10. Probeer eens een zit-sta bureau of als je die hebt gebruik hem ook. Wij horen nog vaak dat mensen deze wel hebben, maar niet gebruiken. Je hoeft geen uren te gaan staan. Dat is net zo slecht als lang zitten, vaak ga je dan namelijk hangen. Dus probeer in je agenda activiteiten te vinden die je staand kan doen. Of probeer elk uur eens 5 minuten staand te werken. Heb je last van je rug bij staan, neem dan een voetenbankje en zet daar om de beurt een voet op. 

We zijn heel benieuwd of je hier iets aan hebt gehad. Of heb je andere tips, laat ons dat dan weten. 

Geschreven door Monique van der Marck

Monique van der Marck