Skip to content

Chiropractische behandeltechnieken bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch

Bij een chiropractie behandeling staat gewrichtsmanipulatie centraal. Eenvoudig gezegd: met specifieke chiropractische correcties wordt het gewricht weer in beweging gebracht. Hiermee herstelt de functie en verdwijnen de pijnklachten. Onze chiropractoren hanteren verschillende behandelmethodes. Uw chiropractor kiest voor u de beste methode. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met u als persoon, uw leeftijd en uw klacht. Dit samen bepaalt de meest doeltreffende en comfortabele behandeltechniek. Dit wordt altijd in overleg met u besloten.

Waarom kraken een goede behandelmethode is?

Chiropractie staat bekend om het gebruik van gewrichtsmanipulaties (in de volksmond: ‘kraken’). Vaak hoort u een plopje of knakje. Dit knakkende geluid klinkt eng, maar is volstrekt onschadelijk en doet geen pijn. Door de onderdruk in het gewrichtsvocht tijdens het oprekken, ontstaat er een luchtbelletje. Dit geeft een krakgeluidje. U kunt het vergelijken met een jampot die u voor het eerst opent. 

Doel van chiropractie

Het doel van de chiropractische manipulatie is het aangedane gewricht weer in beweging te krijgen. Zo kunnen abnormale bewegingspatronen en bewegingsbeperkingen opgeheven worden. Daarnaast komen door de manipulatie de zenuwprikkels weer op gang. U krijgt hierdoor meer controle over de omliggende spiergroepen, waardoor ook deze spieren ontspannen en u beter kunt bewegen. 

Chiropractische manipulatie met behulp van de Activator

Chiropractische manipulaties kunnen ook uitgevoerd worden met een apparaatje, de ‘Activator’ genaamd. Door kleine stootjes brengt uw chiropractor met de Activator uw gewricht in beweging. Dit apparaat gebruiken onze chiropractoren bij kinderen, ouderen en als u niet goed kunt ontspannen of de gewone chiropractische manipulatie niet prettig vindt. 

Activator Techniek Bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch Bij De Oudere Patiënt

Chiropractie en dry needling

Stijve en stramme spieren zorgen voor pijnlijke klachten. Deze bevatten vaak pijnlijke, harde knopen, de zogenaamde triggerpoints. Deze kunnen op hun beurt weer uitstralende klachten veroorzaken. Soms zelfs zo erg dat de klachten vergelijkbaar kunnen zijn met een hernia. 

De chiropractoren van Rugzorg Chiropractie Den Bosch kunnen deze triggerpoints via de drukpunten handmatig behandelen of met dry needling. Een aantal van onze chiropractoren zijn bekwaam met het gebruik van dry needling. Door deze bijzondere techniek te combineren met chiropractie, neemt de effectiviteit van de behandeling van klachten aan spieren drastisch toe. 

De werking van dry needling

Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van acupunctuurnaalden (dry=droog; er wordt geen vloeistof ingebracht). De naald wordt in de te behandelen spier ingebracht en naar het triggerpoint geleid. Wanneer uw triggerpoint geraakt wordt, kan een krampgevoel ontstaan. Dit is omdat de spier zich kortstondig aanspant en zorgt ervoor dat de spier ‘gereset’ wordt en ontspant. 

Verschil tussen dry needling en acupunctuur

De dry needling behandeling duurt maar enkele seconden per triggerpoint. Dit is een groot verschil met acupunctuur waar meerdere naaldjes voor langere tijd blijven zitten. De dry needling behandeling is niet pijnlijk. Het kan alleen soms wel kortstondig voor wat verkramping of stijve spieren zorgen. De dry needling behandeling wordt bij ons in de praktijk toegepast als onderdeel van de normale chiropractische behandeling. 

Chiropractie en tractie

Bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch hebben we speciale behandelbanken die een dynamische tractie kunnen geven. Dit is een rustige techniek die onze chiropractoren gebruiken bij klachten als hernia’s en artrose in de lage rug. Deze tractie zorgt voor een gecontroleerde mobilisatie van van de wervels en rek van de verkrampte spieren.

De tractie zorgt voor een verlaging van de druk op de zenuwen. Tevens zorgt de dynamische tractie voor verbetering van de mobiliteit van de lage rug bij artrose. Deze behandeling wordt altijd als erg prettig ervaren en mag geen pijn veroorzaken.

Hernia Behandeling

Medical taping en chiropractie

Om de spieren te ontspannen of te activeren, kan uw chiropractor gebruik maken van medical taping. De tape is te herkennen aan de opvallende kleuren en wordt vaak gebruikt door sporters. Het wordt bijvoorbeeld toegepast bij schouderklachten om spieren correct te activeren. Het werkt ook effectief bij hevige rugklachten om uw spieren te ontspannen. Bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch kunnen al onze chiropractoren medical taping bij u aanbrengen.

De tape mag 2 tot 7 dagen blijven zitten en u kunt er gewoon mee douchen. Indien de huid gaat jeuken, of de tape laat los, dan is het belangrijk om de tape eraf te halen om verdere huidirritatie te voorkomen.

Oefeningen en adviezen van Rugzorg Chiropractie Den Bosch

Tijdens het behandelproces wordt bepaald welke oefeningen voor u nodig zijn om de chiropractie behandeling te ondersteunen en om op de lange termijn klachten te voorkomen. Oefeningen kunnen bestaan uit rekken en strekken, versterken en/of mobiliseren. Versterkende oefeningen kunnen specifieke spieren activeren rondom een gewricht of meer stabiliteit in uw rug en bekken geven. 

Onze chiropractoren helpen u graag verder met tips en adviezen; over uw houding en beweging, sporten, werk en hobby’s.