Kan je door een chiropractor behandeld worden wanneer je osteoporose hebt? Ja, dat kan. Chiropractoren…
Wat is bekken instabiliteit/hypermobiliteit en welke factoren spelen een rol?
Klachten door bekkeninstabiliteit of -hypermobiliteit tijdens de zwangerschap komen vaak voor. Toch merken wij in de praktijk dat zwangere vrouwen vaak nog veel vragen hebben rond dit onderwerp. De meest voorkomende vragen worden hier behandeld.
Wat is bekkeninstabiliteit?
Tijdens de zwangerschap verandert het vrouwelijk lichaam enorm. Met de groei van het kindje, neemt het lichaamsgewicht toe en verschuift het zwaartepunt meer naar voren. Hierdoor verandert ook je houding: je bekken kantelt meer naar voren en je rug wordt wat holler. Door deze veranderingen worden de gewrichten en spieren in het bekken en de onderrug meer belast. Veranderingen in hormoonlevels zorgen er daarnaast voor dat de banden en gewrichtskapsels losser worden, waardoor de mobiliteit van gewrichten toeneemt. Dit kan zorgen voor een verminderde stabiliteit van het bekken, wat kan leiden tot irritatie van de belastte gewrichten en spieren en dus kan resulteren in pijnklachten.
Bekkeninstabiliteit kan daarnaast over veroorzaakt worden door een ongeluk, verkeerde houding of overbelasting. Ook kan het zijn dat de spieren die voor stabiliteit zorgen in het bekken onvoldoende sterk zijn en dat er moeite is met het gecontroleerd aanspannen van deze spieren.
Het bekken bestaat uit een ringstructuur van bot met de SI-gewrichten aan de achterkant en het gewricht tussen beide zijde van het schaambeen aan de voorkant. Ook hechten er veel verschillende spieren vast aan het bekken. Het is dan ook niet gek dat bekkeninstabiliteit/hypermobiliteit kan leiden tot verschillende pijnklachten rond het bekken. Zo kun je pijnklachten bijvoorbeeld voelen over de SI-gewrichten (net onder de kuiltjes van je onderrug), over het schaambeen, het stuitje, in de liezen, over de zijkant van de heupen en in de bovenbenen, of een combinatie hiervan. De pijn voelt vaak zeurend, maar kan ook stekend zijn bij bepaalde bewegingen, zoals bij het staan op één been, traplopen of omdraaien in bed.
Naast bekkeninstabiliteit/hypermobiliteit, kunnen er ook andere oorzaken zijn voor bekkenklachten tijdens de zwangerschap. De chiropractor zal aan de hand van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek achterhalen wat de precieze oorzaak is van uw klachten.
In deel 2 wordt er verder ingegaan op een aantal veel gestelde vragen zoals: “is chiropractie veilig tijdens de zwangerschap?” en “waarom zijn mijn bekkenklachten niet meteen weg na de zwangerschap?”
Ik heb in het verleden rug en/of bekkenklachten gehad. Heb ik nu een grotere kans op bekkeninstabiliteit?
Niet per se, dit is namelijk afhankelijk van wat de oorzaak was van de klachten die jij in het verleden gehad hebt. Zo zien we in de praktijk soms dat vrouwen juist minder rug of bekkenklachten hebben tijdens de zwangerschap. Als klachten voorheen bijvoorbeeld vaak veroorzaakt werden door een stijf bekken, kan de verhoging in mobiliteit van gewrichten tijdens de zwangerschap ook zorgen voor een verlichting van klachten.
Voor de meerderheid blijkt echter wel dat een geschiedenis van rug en/of bekkenklachten in eerdere zwangerschap(pen) een verhoogde kans geeft op het krijgen van klachten tijdens de zwangerschap.
Er zijn daarentegen wel dingen die jij kunt ondernemen om dit risico te verlagen. Zo reduceert sporten, zowel vóór als tijdens de zwangerschap, de kans op het krijgen van rug en bekkenklachten. Wij raden dan ook altijd aan om te blijven sporten en bewegen (of hiermee te beginnen) tijdens de zwangerschap, het liefst onder begeleiding van een trainer die hierin is gespecialiseerd.
Meer informatie over klachten tijdens de zwangerschap vindt u op onze website. Heeft u verdere vragen? Neem gerust contact op en de chiropractor zal de mogelijkheden met u bespreken.
Geschreven door Linda Overschie
