Ga naar hoofdinhoud
Neuroligisch onderzoek bij duizeligheid

Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD)
Kortdurende bewegingsafhankelijke duizeligheid

Dit is een hele typische draaiduizeligheid. De naam zegt al precies wat het is: 

Benigne betekent goedaardig of ongevaarlijk.
Paroxismale betekent in aanvallen optredend.
Positieduizeligheid betekent in dit geval dat verandering van houding de oorzaak is van de duizeligheid.

Wat zijn de klachten?

  • De draaiduizeligheid komt in aanvallen die getriggerd worden door beweging of verandering van houding, zoals draaien in bed (vaak naar één kant) of bukken. Het lijkt alsof alles om je heen beweegt.
  • De aanvallen duren meestal niet langer dan 1 minuut, vaak korter.
  • Je kan misselijk worden tijdens zo’n aanval.
  • Bij langzaam bewegen kan de duizeligheid uitblijven.
  • De aanvallen gaan bijna altijd na 4 weken vanzelf over.

Wat kan ik zelf doen tijdens een aanval?

Duizeligheid is een hele nare en vervelende ervaring. Probeer zoveel mogelijk normaal te blijven bewegen als de duizeligheid meevalt. Wanneer de aanval erg heftig is, stop dan met wat je aan het doen was tot de duizeligheid over is. Probeer de bewegingen die de duizeligheid geven NIET te vermijden. Let wel op wanneer je op de fiets of in de auto stapt, omkijken kan duizeligheid geven, dit kan gevaarlijk zijn.

Wat is de oorzaak van positieduizeligheid?

De precieze oorzaak voor BPPD is nog onbekend en ontstaat in de meeste gevallen zonder duidelijke oorzaak. 

Het evenwichtsorgaan bestaat uit 3 cirkelvormige buisjes in het binnenoor. In die buisjes bewegen kristallen in een vloeistof met de bewegingen die u maakt. Men vermoedt dat deze kristallen in het binnenoor losraken en door snelle positieverandering neerslaan op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. Dit leidt tot kortdurende overprikkeling van de zintuigcellen en daarmee tot draaiduizeligheid.

BPPD kan ook ontstaan na een klap tegen het hoofd, griep of oorontsteking of na langdurige bedrust.

Kan dit worden behandeld?

Gelukkig is hier een behandeling voor die voor de helft van de mensen snel verlichting geeft. Dit is de Epley beweging, waarmee je door deze beweging de kristallen weer op de juiste plaats komen. Jouw chiropractor kan deze techniek toepassen en eventueel als oefening voor thuis meegeven.
Je kan met deze behandeling duizelig en misselijk worden. We adviseren dan ook om iemand mee te nemen wanneer deze behandeling wordt uitgevoerd.

Een andere manier om de klachten te verminderen is als de (hoofd)bewegingen die de duizeligheid oproepen, worden herhaald. De Brandt-Daroff oefeningen zijn hierop gericht.

Jouw chiropractor of huisarts zal kunnen vertellen welke oefeningen voor jouw BPPD klachten de beste zijn. Hieronder staat de Brandt-Daroff oefening beschreven.

De Brandt-Daroff oefening:

Positie 1
Begin zittend op de rand van het bed. Blijf voordat u begint rustig zitten gedurende 30 seconden.

Positie 2
Ga van zit naar lig op de rechterzij. Belangrijk is dat u deze beweging snel, binnen twee seconden, uitvoert. Houd het hoofd een halve slag gedraaid. Doe bijvoorbeeld net alsof u iemand aankijkt die ongeveer een meter van uw bed vandaan staat. Houd deze houding met gedraaid hoofd 30 seconden aan.

Positie 3
Ga na 30 seconden weer rechtop zitten.

Positie 4
Ga van zit naar lig op de linkerzij. Belangrijk is dat u deze beweging snel, binnen twee seconden, uitvoert. Houd het hoofd een halve slag gedraaid. Doe bijvoorbeeld net alsof u iemand aankijkt die ongeveer een meter van uw bed vandaan staat. Houd deze houding met gedraaid hoofd 30 seconden aan.

Hoe vaak doet u de oefeningen?

U doet de oefeningen 2 weken lang, 3x per dag (’s morgens, ’s middags en ’s avonds). Van positie 1 naar positie 4 en weer terug naar positie 1 neemt ongeveer 2 minuten in beslag, herhaal 5x de hele cyclus per oefening, deze duurt dus 10 minuten per keer.

In de meeste gevallen hebben de oefeningen effect na ongeveer 10 dagen.

Wat is het verloop?

Het woord benigne betekent dat het om een ongevaarlijke duizeligheid gaat, hij verdwijnt meestal vanzelf binnen 4 weken en soms na een paar maanden. De symptomen hebben de neiging om plotseling op te komen en weer even plotseling te verdwijnen.

Terugkerende klachten?

Bij 1 op de 3 patiënten keert de BPPD binnen het eerste jaar na de behandeling terug. Binnen 5 jaar is dit bij 50%. Wanneer de klachten terugkeren, neem dan contact op met de behandelend chiropractor of huisarts.

De een kans dat het terugkomt is dus aanwezig. Vaak is dat dan minder beangstigend omdat je dan al bekent bent met deze duizelingen, je weet wat te doen en dat het overgaat.

Natuurlijk zijn er nog veel meer oorzaken van duizeligheid. Dus herken je je hier niet (helemaal) in, dan kan er een andere oorzaak zijn waar we je mogelijk ook mee kunnen helpen.

Geschreven door Els Claassen