Voorkom rugpijn op vakantie!

De vakantie staat voor de deur. De meeste van ons kijken hier al weken of maanden naar uit. 

Wij zien regelmatig dat patiënten net voor of in hun vakantie pijnklachten krijgen en vanaf het vakantieadres een afspraak inplannen. Je wilt alle deadlines halen voor de zomervakantie en zet nog extra de schouders eronder. Je kan daardoor even de controle over je lichaam kwijt raken. 

Op adrenaline, dit hormoon geeft je energie, en endorfines, lichaamseigen pijnstillers,  kan je namelijk heel lang doorgaan om alles voor de vakantie nog snel even af te krijgen. Wanneer deze hormonen door de rust van de vakantie minder worden aangemaakt of soms zelfs door langdurige stress ‘op raken’, ga je voelen wat je allemaal hebt geforceerd en overbelast.  

 
Foto mensen in de zee.jpg
 

Zorg dus voor rust en probeer goed te plannen voor je op vakantie gaat, laat niet alles tot het laatste moment liggen. 

Daarnaast is er natuurlijk de reis. Hier een aantal tips om die zo aangenaam mogelijk te maken.

Oefeningen voor onderweg

Het is verstandig om uiterlijk elke 2 uur te stoppen. De spieren rondom de rug verstijven en verkorten van te weinig beweging. 

 • Ga lekker een stukje wandelen.

 • Maak kleine cirkels met uw heupen.

 • Rek en strek de rug rustig naar voren en naar achter

 • Voor de nek: draai in rustig tempo uw hoofd een paar keer naar links en rechts en beweeg het hoofd naar voren en naar achteren.

Oefeningen voor in de auto of vliegtuig

Probeer binnen elke 15-20 minuten je rug te bewegen door bijvoorbeeld je bekken te kantelen of je stoelleuning iets aan te passen. Zo houd je nog enigszins de doorbloeding in je rug gaande en verminder je de spanning op je spieren en gewrichten.

 • Trek de schouders op en laat ze met een plofje weer vallen.

 • Draai de schouders naar voren en naar achter.

 • Kantel het bekken, maak een holle en bolle rug. 

 • Probeer regelmatig de buikspieren licht aan te spannen, dit mag variëren van 10 seconden tot minuten (afhankelijk van wat u kan). Dit vermindert de drukbelasting op de wervels waardoor de kans op een irritatie of overbelasting van de tussenwervelschijven vermindert.

 • Wanneer je vliegt of niet zelf rijdt kan je om de beurt een knie naar de borst trekken of de benen om de beurt strekken.

Tips voor de auto: 

 • Cruise-controle (voorkomt dat u lang met uw been in één positie zit) 

 • Automaat (geen koppelen en ontkoppelen).

 • Een hoge instap zorgt dat in- en uitstappen veel makkelijker gaat. Vaak zijn deze stoelen ook hoger en zit u met de knieën in een hoek van 90º

 • Armsteunen kunnen vermoeidheid in de armen en schouders voorkomen. Maar let op dat u hier niet op gaat hangen of leunen waardoor u scheef gaat zitten.

Posted on June 30, 2019 .

Hoe blijf ik gemotiveerd om te bewegen in de winter?

Lisa Huiskamp, december 2018


De dagen worden korter, het wordt kouder buiten en de winterjassen en sjaals komen weer uit de kast. Het begint winter te worden! De donkere maanden kunnen je motivatie om te bewegen een behoorlijke domper bezorgen. Daarom geef ik je een aantal tips waarmee jij jezelf kunt motiveren om te blijven bewegen, zelfs in de winter! 

Tip 1. Kies je sportmomenten bewust

Ben jij je bewust van jouw optimale sportmoment? Dit kan je enorm helpen om gemotiveerd te blijven, zeker in de winter. Ik zie het regelmatig in mijn praktijk. Cliënten die niet weten wanneer hun optimale sportmoment is. Ze gaan bijvoorbeeld geforceerd in de avond sporten terwijl ze dat eigenlijk geen fijne tijd vinden omdat ze dan moe zijn, het te druk vinden op de sportschool of het is onhandig te combineren met het gezin. 9 van de 10 keer schiet sporten er dan bij in. En dit is natuurlijk zonde. Bovendien is het niet nodig omdat je dit op een vrij eenvoudige manier kunt oplossen door jezelf de volgende vraag te stellen: 

Ben ik een ochtend- of avondsporter? 

De meeste mensen hebben een bepaalde voorkeur voor het tijdstip waarop ze sporten. Soms is dit afhankelijk van wanneer je tijd hebt, maar vaak heeft ook je lichaam een eigen voorkeur. Probeer dit eens te achterhalen. En als je het lastig vindt om dit te bepalen ga dan eens op beide momenten sporten/bewegen en bekijk wanneer jij het meeste uit je training haalt. Kijk naar je energielevel (voor- en na het sporten), je mate van motivatie (schaal van 1 (minst gemotiveerd) tot 10 (meest gemotiveerd)), het plezier dat je er uithaalt etc. Zo kun je erachter komen wat jouw optimale sportmoment is en kun je dit inzetten om jezelf te motiveren door juist op die momenten te gaan sporten/bewegen.

Tip 2.  Zoek een sportmaatje

Het is heel verleidelijk om een uurtje sporten/bewegen uit te stellen als het buiten donker en koud is. Je zit toch liever warm binnen op de bank dan dat je de deur uit gaat toch? Heel begrijpelijk! Creëer daarom voor jezelf een stok achter de deur door met iemand samen te sporten/bewegen. Je zult minder snel afzeggen als je weet dat er iemand op je rekent. Ook is het gezelliger om samen te sporten en kun je elkaar motiveren. Win-win situatie!

Bonustip: Luister naar je lichaam 

Het is oké dat je lichaam in de winter andere behoeften heeft dan bijvoorbeeld in de zomer. Verlang niet van jezelf dat je het hele jaar door hetzelfde moet doen of moet pieken. Luister naar je lichaam en respecteer het. Ga op zoek naar datgene wat bij jou past en waar jij je prettig bij voelt. En ben vooral niet te streng voor jezelf. De boog hoeft niet altijd gespannen te zijn. Schakel gerust hulp in van anderen als je voelt dat je vastloopt. Je kunt altijd bij mij terecht met je vragen. Ik help je graag verder. 

Posted on December 22, 2018 .

Wat heeft jouw lichaam in de herfst nodig?

Lisa Huiskamp, augustus 2018 


De zomer heeft plaatsgemaakt voor de herfst. De blaadjes vallen langzaamaan van de bomen, de dagen worden korter en het wordt kouder buiten. De wisseling van het seizoen is niet alleen merkbaar in de natuur, maar is ook van invloed op je lichaam. Je lichaam heeft elk seizoen andere behoeften en het is verstandig om daar rekening mee te houden. Door aanpassingen te doen in onder andere je eet- en beweegpatroon kun je jouw lichaam een handje helpen bij de seizoenswisselingen.

 
 

Weet jij hoe jij jouw lichaam het beste kunt voorbereiden op de herfst? Gebruik de 3 tips van voedingsdeskundige Lisa Huiskamp van The Body Practice. 

Tip 1. Pas je eetpatroon aan

Wie eet er nog graag in de herfst een zomerse salade? Niet veel mensen. Ons lichaam heeft in de herfst behoefte aan ander eten en drinken dan in de zomer. Dit komt niet alleen doordat we van huis uit hebben meegekregen dat we in de herfst erwtensoep en stamppot eten. Het komt ook doordat ons lichaam in de herfst verandert. De temperatuur daalt en daarom heeft je lichaam behoefte aan verwarmend eten en drinken. Dit soort eten en drinken helpt je lichaam namelijk van binnenuit om de temperatuur op peil te houden. Ook kan het je weerstand een boost geven door mee te gaan met de seizoenen. Voeg kaneel toe aan je thee en gerechten (verwarmend effect), sla pompoen, appels en peren in (seizoensproducten) en eet lekker veel zelfgemaakte soepjes (bron van voedingsstoffen en verwarmend).

Tip 2. Drink voldoende…

..water, thee, koffie en dergelijke. Het klinkt misschien niet logisch, maar uit onderzoek is gebleken dat we juist in de herfst niet genoeg hydrateren. Je zou verwachten dat de warmte van de zomer dit effect op ons heeft, maar niets is minder waar. In de zomer zijn we geneigd om meer te drinken doordat we het warm hebben, meer zweten en veel in de zon zijn. In de herfst is dit allemaal niet het geval waardoor we juist vergeten om voldoende te drinken. Zorg daarom dat je ook in de herfst regelmatig een glas water, theetje of kopje koffie drinkt. Wel zonder suiker uiteraard.

Tip 3. Zoek de buitenlucht op

Ook al nodigt het grillige weer van de herfst niet altijd uit om naar buiten te gaan, toch is het verstandig om zoveel mogelijk zonuurtjes mee te pakken en in de buitenlucht te zijn. Uit onderzoek blijkt dat dit symptomen van de Seasonal Affective Disorder (SAD) kan voorkomen. SAD is een aandoening waarbij je depressieve klachten vertoond. Dit wordt veroorzaakt door te weinig zonlicht en een vitamine D tekort. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk zon mee te pikken. Ook is de buitenlucht erg gezond voor je. 

Heb je vragen over hoe jij jouw lichaam het gezondst houdt deze tijd van het jaar? Of heb je andere vragen over voeding en leefstijl? Ik help je graag verder. Geef het aan bij je chiropractor of neem contact met me op via 06 – 12 83 25 83 of info@thebodypractice.nl

Posted on October 22, 2018 .

Dit is één van de gezondste manieren van bewegen

Lisa Huiskamp, augustus 2018 


Je hoeft niet vijf dagen in de week naar de sportschool te gaan of drie keer per week een intensieve bootcamp les te volgen om aan je gezondheid te werken.  Wist je dat wandelen een wetenschappelijk bewezen manier is om je lichaam en gezondheid te ondersteunen? Bovendien is het goedkoop en iedereen kan het. Benieuwd naar wat wandelen voor jouw gezondheid kan doen? Lees dan snel verder.

 
Wandelen voedingsadvies den bosch.JPG
 

1 - Wandelen heeft een positief effect op je stemming

Wandelen voor een goed humeur? Het klinkt misschien gek, maar het blijkt te werken! Uit onderzoek blijkt dat beweging, en daarmee ook wandelen, zorgt voor een verbetering van je stemming en gevoelens. Het kan gevoelens van stress, angst en depressie verlagen. Dit komt doordat beweging je hersenen gevoeliger maakt voor hormonen zoals serotonine. Dit is het hormoon dat zorgt voor een positieve stemming. Deze positieve stemming kan ervoor zorgen dat je vaker gaat wandelen omdat je je achteraf fijn voelt. Daarnaast is wandelen in de buitenlucht gezond voor je vanwege de frisse lucht en de zon op je huid (dit zorgt voor de aanmaak van vitamine D). 

2 - Wandelen verbrandt calorieën – en ondersteunt gewichtsverlies

Door 2km te wandelen kan je al gauw zo’n 125 calorieën verbranden. Hoeveel je precies verbrandt is afhankelijk van verschillende factoren zoals geslacht, leeftijd en gewicht. Ook geldt: hoe sneller je loopt en hoe meer je beweegt tijdens een wandeling, hoe meer calorieën je verbrandt. Zorg daarom voor een stevig tempo en beweeg je armen mee wanneer je wandelt. 

Al met een half uurtje wandelen per dag kun je een gezond en stabiel lichaamsgewicht verwezenlijken. Dat is best haalbaar toch? Uiteraard is het ook belangrijk om naar andere factoren in je leven te kijken zoals voeding, slaap en stressmanagement.

3 - Wandelen kan verlies van spiermassa tegengaan

Wandelen kan een bijdrage leveren aan (deels) behoud van spiermassa wanneer je wilt afvallen. Het is gebruikelijk dat je bij gewichtsverlies naast vetmassa ook een deel spiermassa verliest. Spieren zorgen voor een sterk en gezond lichaam dus je wilt niet te veel spiermassa verliezen. Wandelen kan dit deels tegengaan doordat je op lage intensiteit je spieren traint tijdens wandelen. Dit zorgt ervoor dat je een mooi gevormd lichaam krijgt en je stofwisseling goed op gang blijft. Wil je optimaal behoud van je spieren, dan kun je het beste aan krachttraining doen. 

En dit zijn absoluut niet de enige positieve effecten van wandelen. Dit is slechts een greep uit de gezondheidsvoordelen. Ik hoop dat ik je hiermee heb overtuigd om eens vaker (als je dat nog niet doet) een blokje om te gaan. 

Mocht je vragen hebben over voeding of een gezonde leefstijl? Schroom dan niet om eens contact met me op te nemen. Je kunt me mailen op info@thebodypractice.nl of breng eens een bezoekje aan mijn website.

Posted on August 23, 2018 .

Warm weer en je gezondheid

Lisa Huiskamp, mei 2018


Warm weer en je gezondheid.jpg

We hebben inmiddels al wat heerlijke zomers dagen achter de rug. Hopelijk geniet jij er optimaal van. Om je lichaam gezond en fit te houden zijn er een aantal aandachtspunten waar ik je op wil wijzen zodat je jouw gezondheid kan ondersteunen met dit mooie weer. 

Aandachtspunt 1: Voldoende water drinken

We weten allemaal dat we voldoende water moeten drinken. Zo'n 1,5 tot 2 liter per dag wordt aanbevolen. Met name op warme dagen is het erg belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft.

Tips om voldoende water te drinken:

 1. Geef je water een extra smaakje: Water hoeft niet saai te zijn als je er zelf een smaakje aan toevoegt. Groente, fruit en kruiden maken je water niet alleen lekkerder, maar ook voedzamer! Het water neemt namelijk de voedingsstoffen op. Dus combineer er op los! Lekkere combinaties: aardbei met munt, basilicum met komkommer, frambozen met munt, limoen met komkommer of sinaasappel met munt. 
   
 2. Ben altijd voorbereid: Zorg dat je altijd een fles(je) water bij je hebt waar je ook naartoe gaat. Ben je aan het werk? Zet dan een fles of glas met water in het zicht op je bureau zodat je er aan herinnert wordt om te drinken.
   
 3. Maak er een gewoonte van: Water drinken wordt vaak vergeten omdat het geen onderdeel is van de dagelijkse gewoontes. Zoals je bijvoorbeeld een koffiepauze neemt om 10:00 zou je ook een paar keer per dag een 'watermoment' moeten hebben. Bijvoorbeeld 1 glas water vóór elke maaltijd, 1 glas water direct na het wakker worden, na elk toiletbezoek een glas water. Als water drinken een gewoonte wordt hoef je er niet meer bij na te denken en kost het ook weinig moeite en energie om voldoende te drinken.

Dus zorg, met name op warme dagen, dat je jouw lichaam goed hydrateert! 

Aandachtspunt 2: Vitamine D booster!

In de wintermaanden hebben veel mensen last van een vitamine D tekort vanwege te weinig zonuren en dat heeft gevolgen voor onze gezondheid. Gelukkig kunnen we daar nu verandering in brengen omdat de zon zich wat vaker laat zien. Doe hier je voordeel mee, maar vergeet je niet goed in te smeren zodat je niet verbrandt. Vitamine D is van belang voor: 

 • Opname van calcium (kalk) en fosfor uit onze voeding. 
 • Een gezonde ontwikkeling en groei van onze botten en gebit. 
 • Een goed humeur.
 • Sterk immuunsysteem.
 • Goede werking van onze spieren.

Vitamine D is, net alles alle andere vitaminen, van essentieel belang voor een goede gezondheid. Ga dus lekker naar buiten als de zon schijnt voor jouw dosis vitamine D.

Heb je vragen over het creëren van een gezonde leefstijl of eetpatroon? Neem dan vrijblijvend contact met me op zodat we daar samen naar kunnen kijken.

Posted on May 17, 2018 .

Tips voor lekker tuinieren!

De lente is in aantocht, de zon begint te schijnen, de temperatuur gaat omhoog en de tuin begint groen te kleuren. Genoeg redenen om naar buiten en de tuin in te gaan. Heerlijk en goed, je wordt er fit door en krijgt er energie van. In de buitenlucht werken helpt ook tegen stress.

Dit werd bevestigd door een onderzoek uit 2016 dat in opdracht van Royal Horticultural Society onder 2000 Britten is uitgevoerd over de beste tuin-workouts en hoe zij zich hierbij voelen. Graven, wieden en maaien kwamen in de test naar voren als de meest intensieve klussen. 80% van de mensen gaf aan dat tuinieren fit maakt. Daarnaast merkte de testgroep ook strakker in het vel te zitten, ze hadden slankere bovenarmen en dijen gekregen.

 
Tuineren shutterstock.jpg
 

Helaas zien wij in de praktijk in deze periode toch veel mensen die hierdoor klachten hebben gekregen. Vandaar een aantal tips. Natuurlijk kan u ook altijd met uw chiropractor overleggen wat voor u verstandig is.

 1. Bij tuinieren horen heel veel verschillende bewegingen. Maak hier gebruik van door de houdingen en activiteiten af te wisselen. Hierdoor voorkomt u dat u langdurig in één houding werkt.

 2. Neem regelmatig rustmomenten of verdeel de activiteit over meerdere dagen als het zwaarder werk is en er weinig afwisseling mogelijk is.

 3. Vraag hulp bij de zwaardere tuinklussen. Niet alleen is dit gezelliger en is het werk eerder klaar, maar is natuurlijk verstandig voor het behoud van uw rug. Gebruik een “meubelhondje” of skateboard om zware potten te verplaatsen.

 4. Vermijdt buk-draaibewegingen zoveel mogelijk zoals bijv. harken, spitten en vegen.

 5. Gebruik gereedschap met een lange steel.

 6. Wanneer u toch moet bukken zoals bij onkruid wieden, ga dan op 1 knie zitten. Wissel hierbij regelmatig van de knie waarop u steunt. Gebruik een kniematje.

 7. Maak gebruik van een tafel of aanrecht bij het vullen van potten

 8. Probeer ook te wisselen met de kant waarmee u werkt, bijv harken en vegen zijn redelijk makkelijk af te wisselen en helpen de rug beter in balans te houden.

 9. Een warming up kan helpen om de het lichaam goed voor te bereiden om de klus die gaat komen.

 

Mocht u toch klachten krijgen kan u het volgende doen:

Bij stijfheid:

 1. Ga op de rug liggen en trek om de beurt de knieën naar de borst en daarna beide tegelijk. Houdt dit 10 seconden per keer vast.

 2. Neem een warme douche

 3. Blijf rustig in beweging.

 

Bij (acute) pijnklachten:

 

 1. In het eerste instantie koelen, leg een ijszak op de pijnlijke plek, altijd met iets tussen de huid en de ijszak. Laat dit 10-15 minuten liggen. Hierbij mag de pijn niet erger worden.

 2. Ga rustig wat lopen afwisselen met liggen en/of zitten, net wat prettig aanvoelt.

 3. Wanneer u op de rug ligt, trek om de beurt de knieën naar de borst en daarna beide tegelijk. Houdt dit 10 seconden per keer vast.

 4. Deze klacht moet na 24 uur duidelijk gaan afnemen. Zo niet, kan je altijd contact met ons opnemen voor verder advies en behandeling. 

 

 

Posted on April 14, 2018 .

Overstrekken: hoe draag je zo’n kleine Houdini?

Verkeerde houding draagzak

Baby’s die zich overstrekken kunnen het dragen behoorlijk lastig maken. Ze trekken hun rug hol en willen zich niet overgeven aan de ontspannen “M-positie”, met de beentjes hoger dan de billetjes. Hier zie je er een duidelijkvoorbeeld van, zelfs deze mama met ontzettend veel ervaring krijgt het niet voor elkaar om haar dochter er beter in te krijgen dan dit. En dat terwijl dragen juist zo goed is voor een strekkertje! Hoe komt dit, en belangrijker: wat kun je eraan doen?

Wat is overstrekken?

Baby’s die overstrekken spannen hun rugspieren aan waardoor hun lijf strak en gespannen staat. Vaak hebben overstrekkende baby’s gebalde vuisten en liggen ze als een plank op je arm. Een baby kan in een vicieuze cirkel terecht komen: zijn rug wordt steeds sterker, en zijn buikspieren worden onvoldoende ontwikkeld. Het overstrekken voelt onprettig voor je baby, en eten en slapen gaat moeilijker, want daarvoor moet je je nu eenmaal ontspannen. Ze krijgen eerder een voorkeurshouding. Ze zijn sterk en kunnen hun hoofd snel optillen en van de buik naar de rug rollen. Daardoor worden de nadelen voor hun ontwikkeling vaak pas later zichtbaar: van rug naar buikligging rollen en kruipen kunnen lastiger zijn.

Waardoor komt het?

Baby’s overstrekken als ze zich niet lekker voelen. Het kan soms moeilijk zijn de oorzaak te achterhalen. Een paar voorbeelden:

 • krampjes, koemelkallergie
 • overprikkeld, gevoelig
 • pijn, reflux
 • vroeggeboorte
 • moeilijke geboorte
 • (nek)wervels die vast zitten

Tips voor het dragen

In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk de oorzaak te verhelpen. Dragen kan vaak de klachten verlichten en ontspanning brengen, maar het neemt de oorzaak (meestal) niet weg. Voor veel baby’s die overstrekken is hulp van een chiropractor, osteopaat of kinderfysiotherapeut een zegen.

 • Het dragen in de juiste houding heeft een spierverlengend effect, en jouw rustige bewegingen zorgen ook nog voor een massage, dus dragen is echt een goed idee, ook al lijkt je kindje er soms weerstand tegen te hebben.
 • Het omdoen van de doek of drager kan deze baby’s prikkelen en een strek-reactie oproepen. Ze vinden het dragen zélf wel fijn, maar het gehannes in het begin niet.
 • Het kan helpen zo rustig mogelijk te werk te gaan, en eerst ervaring op te bouwen met een pop. Ontspan zelf ook bewust, adem een paar keer diep in en uit.
 • Wandel en wieg een beetje tijdens het omdoen, klets of zing voor je baby. Bouw een pauze in als het even niet lukt, tot ze weer ontspant. FORCEER NIETS.
 • Bij sommige baby’s kun je juist beter even ‘doorpakken’: snel omdoen en dan flink gaan wandelen. Als de rust weerkeert, de doek of drager goed doen.
 • Bij een geweven draagdoek: als je extra stof nodig hebt, pak die dan bij de billetjes en ga niet ‘sjorren’ aan de stof. Begin het spannen met de onderste baan in plaats van de bovenste: je gaat zo het strekken van de benen direct tegen.
 • Een rekbare doek geeft meestal teveel ruimte voor strekken, kies liever voor geweven. In een enkel geval roept juist de rekbare doek minder reactie op; een kwestie van uitproberen.
 • Een draagzak is vaak gemakkelijker om het strekken tegen te gaan, je hebt meer grip. Kies een draagzak met een mooie diepe zit ingenaaid, bijvoorbeeld Bondolino, Emeibaby, Tula free to grow. Doe de heupband goed hoog in de taille en begin met de schouderbanden lekker los, later aanspannen.
 • Soms kun je je baby helpen door de bovenbeentjes vast te pakken, het bekken te kantelen en zo een mooie diepe spreid-hurk zit te maken (M-positie). Als het lukt, geeft dit ontspanning. Pak niet de voetjes vast, dit kan juist staan en strekken oproepen.
 • Sommige baby’s vinden het fijn om bloot, huid-op-huid, gedragen te worden.

Iets heel anders?

Is jouw kindje al wat ouder, dan kan er nog iets heel anders aan de hand zijn: verveling! Het gezicht van mama of papa was tot nu toe heel interessant, maar begint saai te worden: er is méér uitdaging nodig. Bij sommige baby’s gebeurt dit zelfs al na een paar weken.
Jouw baby is niet écht aan het overstrekken, maar aan het protesteren tegen het dragen. Ga dan over op het heupdragen of (hoog) rugdragen, dat levert een beter uitzicht op.

Dit artikel is geschreven samen met Rachel Verweij, draagdoekconsulent. 

Posted on April 12, 2018 .

Test jouw kennis met The Body Practice gezondheidsquiz!

Er wordt enorm veel gezegd en geschreven over gezonde voeding en een goede gezondheid in het algemeen. Maar wat is nou echt gezond en wat niet? En hoe behaal je jouw optimale gezondheid?

Wetenschappers doen dagelijks onderzoek naar hoe wij onze optimale gezondheid kunnen behalen. Helaas is niet alles wat je leest (bijvoorbeeld online of in tijdschriften) gebaseerd op deze kennis en dit kan heel verwarrend zijn. Je doet er goed aan om altijd kritisch te blijven en te luisteren naar je eigen lichaam. Wat voor de één werkt hoeft niet per definitie ook voor jou te werken. Bovendien gaan er veel fabels de rondte zoals ‘na 20:00 eten maakt je dik’. Het is daarom geen overbodige luxe om in staat te zijn de fabels van de feiten te onderscheiden. 

Hoe is het gesteld met jouw kennis  over voeding en gezondheid? Test het met de gezondheidsquiz van The Body Practice. Ben jij een gezondheidstopper of -flopper? Als je de test maakt, maak je kans op € 50 korting op de begeleiding van voedingsdeskundige en leefstijlcoach Lisa Huiskamp. Zij kan je helpen om de fabels van de feiten te onderscheiden en een gezond en fit lichaam te creëren.

Posted on April 3, 2018 .

Slaap jezelf gezond en slank!

Lisa Huiskamp, maart 2018


Op woensdag 28 februari was een item op tv over slaaptekort. Het blijkt dat dit onze maatschappij zo'n 3 tot 4,5 miljard euro per jaar kost. Financieel adviseur Suzanne Streefland zocht dit uit voor Wakker Nederland en heeft hiervoor de volgende oorzaak gevonden: ''Als je een tijdje niet goed slaapt maak je meer fouten, ben je minder alert en vaker ziek. Mensen die slecht slapen melden zich vaker ziek, en dat kost 2.000 euro per werknemer.” Ik zie om me heen dat het belang van slaap nog vaak wordt onderschat en daar moet verandering in komen. Zoals je ziet heeft het veel gevolgen voor de maatschappij, maar daarnaast ook voor jouw gezondheid. En dat zal ik je hieronder laten zien.

 
Slaap jezelf gezond en slank.JPG
 

Dit doet slaaptekort met je:

1: Het ondermijnt je weerstand

Te weinig slaap (lees: gemiddeld minder dan 8 uur per nacht) verzwakt het immuunsysteem waardoor je lichaam minder goed in staat is om te vechten tegen virussen die bijvoorbeeld een verkoudheid of griep veroorzaken. Hierdoor ben je vatbaarder om ziek te worden door deze virussen wanneer je te weinig slaapt. 

2: Het verstoort je hormoonbalans

Veel processen in je lichaam worden gestuurd door hormonen, waaronder je verzadiging- en hongergevoel. De aanmaak van hormonen die hier verantwoordelijk voor zijn raakt uit balans bij slaaptekort. Hierdoor ervaar je meer honger en krijg je minder snel het seintje dat je verzadigt bent waardoor je meer eet dan nodig is. Dit zorgt op de lange termijn voor gewichtstoename. 

3: Het vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2

Slaaptekort heeft effect op de manier waarop je lichaam reageert op insuline. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft. Je lichaam maakt insuline aan zodat het bloedsuikergehalte in je bloed afneemt. Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker (= glucose) vanuit het bloed opgenomen kan worden in de cellen en dan kan dienen als energievoorziening. Bij te weinig slaap kan je lichaam insuline resistent worden waardoor het bloedsuikergehalte te hoog blijft en dit vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. 

Dit is slechts een greep uit de gevolgen van slaaptekort. Hopelijk geeft dit een beeld van wat slaaptekort doet met je lichaam. Gelukkig kun je slaap ook inzetten om je gezondheid te ondersteunen. Wil je weten hoe voldoende slaap jou kan helpen om gezond, slank en fit te worden? Lees dan zeker verder!

En zo helpt slaap jou een gezond, fit en slank lichaam te krijgen:

1: Het zorgt voor voldoende energie om te bewegen

Als je goed uitgerust bent na een nacht slapen vergroot dit de kans op fysieke beweging. Je voelt je immers energiek waardoor je sneller zult gaan sporten of bewegen. Voldoende lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je makkelijker je doelen behaalt (lees: afvallen) omdat je meer energie verbruikt. Daarnaast heeft voldoende lichaamsbeweging nog meer positieve gevolgen voor je gezondheid: het vermindert de kans op chronische ziekte zoals hart- en vaatziekten, het houdt je lichaam soepel, het versterkt je spieren en botten en kan helpen tegen stress en depressie. 

2: Het voorkomt insuline resistentie

Voldoende slaap zorgt ervoor dat je lichaam goed reageert op insuline. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is dit belangrijk om overgewicht te voorkomen. 

3: Het voorkomt onnodig eten 

Te weinig slaap zorgt ervoor dat je minder energie hebt en je hormonen verstoord raken waardoor je eerder geneigd bent om teveel te eten. Als je voldoende slaapt voorkom je dat je lichaam hunkert naar extra energie uit voeding. Over het algemeen kiezen we dan niet voor gezond eten dat snel energie geeft maar juist voor bewerkt eten. Bovendien kan het soort voeding dat snel energie geeft, koolhydraatrijke en vette voedingsmiddelen, er makkelijk voor zorgen dat je teveel calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt waardoor je aankomt.

4: Het zorgt voor een goede controle van je emoties 

Slaap is van invloed op je emoties en hoe je reageert in bepaalde situaties. Voldoende slaap zorgt ervoor dat je beter kunt omgaan met negatieve gevoelens zoals chagrijnig zijn, frustratie en boosheid. Een positieve mindset is erg belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid en het behalen van je doelen. 

Zo zie je maar weer dat slaap eigenlijk net zo belangrijk is voor een gezond, fit en slank lichaam als gezonde voeding en voldoende beweging. Wil jij aan de slag met je gezondheid? Dan is mijn individuele begeleiding misschien wel wat voor je. Lees hier hoe ik je kan helpen om in 12 weken jouw doelen te behalen. Liever in een groep aan de slag? Woensdag 15 maart starten nieuwe groepssessies. Meer informatie hierover vind je hier.

Posted on March 9, 2018 .

Ademen: hoe doe je dat?!

pexels-photo-321576.jpeg

Ademhaling speelt een belangrijke rol in onze gezondheid. Wij ademen gemiddeld 12 keer per minuut. Dat is omgerekend 720 keer per uur of 17.280 keer per dag. Best vaak als je het mij vraagt!

Omdat wij de hele dag door ademen, vaak zonder er bij na te denken, lijkt het soms een vanzelfsprekende gewoonte, maar dat is het allerminst. 

De belangrijkste ademhalingsspier is het middenrif. Het middenrif is de scheiding tussen de borst en de buikholte en werkt samen met de spieren in je rug, buik en bekkenbodem om te zorgen voor je rompstabiliteit. 

Als het middenrif goed gebruikt wordt met ademen ga je ‘laag’ of vanuit de buik ademen. Wanneer het middenrif niet goed gebruikt wordt, ga je ‘hoog’ of vanuit de borst ademen. 

In de praktijk zien wij regelmatig mensen met langdurige of terugkerende nek- en rugklachten. Wat vaak opvalt is dat deze mensen een verkeerd ademhalingspatroon hebben. Zij hebben de neiging om ‘hoog’ te ademen.

Bij een 'hoge' ademhaling worden de nek- en schouderspieren gebruikt om te ademen waardoor die spieren heel de dag door harder moeten werken. Tegelijkertijd worden het middenrif en de omliggende rompstabiliteitspieren minder actief waardoor er meer druk kan ontstaan op de onderrug. Dit patroon kan op een gegeven moment klachten geven. 

Heb je dus regelmatig last van je nek of rug, dan kan een goede ademhalingspatroon je in ieder geval op de goede weg helpen.

 Tips om beter te ademen:

shutterstock_491612608.jpg

1) Adem in door de neus, uit door de mond. 

2) ‘Laag’ ademen: Leg 1 hand op je buik en de andere op je borst. Met inademen wil je vanuit de buik proberen ademen waardoor je onderste hand omhoog komt. Je hand bij je borst wil je stil zien te houden.

3) Oefen eerst liggend. Wanneer dit goed gaat kan je deze oefening ook zittend en staand doen. Uiteindelijk wil je er naar toe werken dat je dit overdag kan volhouden.

4) Wil je tot rust komen: probeer langzaam te ademen. 4 tellen in, 8 tellen uit. Niet zo simpel als het lijkt!

Heb je hier nog vragen over, leg het dan bij je volgende bezoek bij je chiropractor voor. Succes!

 

Posted on March 8, 2018 .

Een gezonde stoelgang voor een gezond lichaam

Lisa Huiskamp, januari 2018


gezonde stoelgang voor een gezond lichaam.jpg

Het is misschien geen sexy onderwerp, maar het zegt wel ontzettend veel over jouw gezondheid. Ik heb het over onze ontlasting. Het is niet bepaald het gespreksonderwerp om te bespreken tijdens de pauze bij het koffiezetapparaat, maar het mag ook niet genegeerd worden. Veel mensen schamen zich voor hun stoelgang (en eventuele problemen daarmee), maar het is eigenlijk niks om je voor te schamen. Sterker nog, het is juist heel goed om wat meer af te weten van je eigen ontlasting. Je ontlasting zegt namelijk veel over jouw gezondheid. 

Wat zegt je stoelgang over jouw gezondheid?

Een normale stoelgang betekent voor iedereen iets anders. Dit varieert van hoe vaak je naar het toilet gaat, hoe makkelijk of moeilijk het toiletteren verloopt, maar ook hoe je ontlasting eruit ziet en hoe het ruikt. Ondanks dat de stoelgang bij iedereen anders is, is het belangrijk om in de gaten te houden dat er sprake is van een ‘gezonde ontlasting’. Wanneer is je ontlasting gezond?

 • Wanneer je iedere dag één of twee keer poept
 • Wanneer de ontlasting vrij makkelijk je lichaam verlaat
 • Wanneer je niet of nauwelijks hoeft af te vegen 
 • Wanneer het niet enorm stinkt
 • Wanneer het licht- tot medium bruin van kleur is
 • Wanneer het bestaat uit één gladde S-vorm (vorm van je darmen)

Mocht jouw stoelgang niet op deze manier verlopen, bekijk dan eerst kritisch hoe jouw leefstijl eruit ziet. Je kunt namelijk zelf veel invloed uitoefenen op een gezonde stoelgang.  

Zo houd je jouw stoelgang gezond: 

 • Drink voldoende water 
 • Eet voldoende vezels
 • Beweeg regelmatig
 • Eet gezond en gevarieerd
 • Voorkom stress

Eigenlijk alle elementen die ervoor zorgen dat je lichaam gezond, fit en energiek is zorgen ook voor optimaal functionerende darmen (mits er geen sprake is van ernstige gezondheidsklachten). Buiten het feit dat een verstoorde stoelgang voor ongemak kan zorgen blijkt ook uit steeds meer onderzoeken dat je darmen sterk verbonden zijn met je hersenen. Eerder werd gedacht dat de communicatie tussen je hersenen en darmen voornamelijk eenrichtingsverkeer was van boven naar beneden, maar niks is minder waar. Slechts 10% van alle communicatie komt vanuit je hersenen. Maar liefst 90% vindt andersom plaats: je darmen sturen signalen naar je hersenen. Zo komen wetenschappers erachter dat je darmgezondheid een grote rol speelt in hoe jij je voelt. 

Wijkt jouw stoelgang af van wat ‘normaal’ is of ervaar je klachten? Raadpleeg dan je huisarts en bespreek je problemen. En onthoud: dit is niks om je voor te schamen!

Dus kijk jij vanaf nu ook wat vaker over je schouder?

Wil je leren hoe je een gezond voedingspatroon samenstelt? Neem dan contact op met Lisa Huiskamp. Op www.thebodypractice.nl vind je meer informatie over wat ik voor je kan betekenen. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek. 

 

Posted on January 31, 2018 .

Nieuw matras? Lees hier onze tips!

Wij krijgen vaak de vraag welk matras iemand moet kopen.

Hoewel er daar geen kant en klaar antwoord op is (het is namelijk voor iedereen verschillend wat hij of zij fijn vindt) zijn wel een aantal zaken die belangrijk zijn.

 
Bed.jpg
 

Hieronder lees je onze top tips voor het uitkiezen van je nieuw matras:

 • Ga altijd uitgerust op pad om een nieuw matras of bed te kopen, wanneer je moe bent ligt alles lekker!

 • Wanneer beide partners niet dezelfde bouw hebben, kijk dan wat de hardheid van elk matras moet zijn. Het is belangrijk dat het matras stevig genoeg is om je lichaam goed te ondersteunen - maar iemand die lichter is kan in het algemeen een iets zachtere matras verdragen en nog altijd goed ondersteund worden.

 • Koop om die reden ook altijd twee losse matrassen in plaats van een dubbel matras. Met een 2-persoons topper kan je er weer een geheel van maken.

 • Probeer het matras altijd op dezelfde bodem als die je thuis hebt. Bijvoorbeeld een lattenbodem of boxspring.

 • Wanneer het oude matras goed beviel, kijk dan eerst voor een zelfde soort matras, de kans is dan het grootst dat dat ook weer goed bevalt.

 • Iedereen heeft zijn voorkeur, er zijn weinig slechte bedden. Het matras moet stevig zijn, maar de schouders en heupen moeten iets in het matras zakken als je op de zijkant ligt. Zo blijft de wervelkolom recht.  

 • Bijna iedereen moet wennen aan een nieuw matras. Spreek af dat u omruilgarantie krijgt als het toch niet bevalt. Dit is geen gekke vraag! Sommige winkels geven zelfs drie maanden omruilgarantie.

 • Kies pas een kussen als je het nieuwe matras hebt. De juiste hoogte van het kussen hangt namelijk af van de stevigheid van het matras. Vraag hierbij ook om een omruilgarantie.  

 • Als het matras goed is, sta je zonder pijnklachten op en voel je je uitgerust.

 

Mocht je ondanks een goede matras toch klachten blijven houden, bespreek dit met jouw chiropractor bij je volgende bezoek.

Succes met het vinden en kopen van een goed matras - welterusten iedereen :)                  

 

Posted on January 24, 2018 .

Blijf deze winter gezond en fit!

Lisa Huiskamp, december 2017


De winter heeft inmiddels haar intrede gedaan. We hebben de eerste witte dagen al achter ons en ’s ochtends moeten we steeds vaker onze autoruiten krabben. De komst van de winter brengt niet alleen verschillen in de natuur met zich mee, maar ook voor ons lichaam. Het is daarom belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen zodat je gezond en fit de winter kunt doorkomen. Volg onderstaande tips om jouw lichaam een handje te helpen deze winter. 

Blijf deze winter gezond.JPG

Zo kom je gezond en fit de winter door:

 • Eet voldoende vezels

Vezels zijn belangrijk voor een gezond en fit lichaam omdat ze zorgen voor een goede stoelgang, ze verlagen het cholesterol in je lichaam, maar zorgen ook voor een goedwerkend immuunsysteem. Dit laatste is uiteraard erg handig in de winter om die welbekende wintergriepjes te bestrijden. Je vindt vezels onder andere in groenten, fruit, volkoren pasta en noten. 

 • Kies voor seizoensproducten

Dat groenten en fruit gezond zijn voor je lichaam weten we allemaal. Ze voorzien ons lichaam van vitaminen, mineralen en vezels. Deze voedingstoffen zijn van belang omdat ze zorgen voor een goede werking van uiteenlopende processen in je lichaam. Winterse seizoensproducten zijn onder andere wortels, boerenkool, pompoen, appels en peren. Bovendien zijn seizoensproducten kwalitatief beter en ook vaak goedkoper. Zorg dat je minimaal 250 gram groenten en twee á drie stuks fruit eet per dag.

 • Zorg  voor voldoende vitamine D

Je lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van de zon. Vitamine D is essentieel voor een gezond en fit lichaam omdat het betrokken is bij veel processen. Het is onder andere van belang voor de groei en onderhoud van stevige botten en tanden en een sterk immuunsysteem. De zon is de beste leverancier van vitamine D dus zorg dat je ook in de winter voldoende naar buiten gaat om je lichaam te voorzien van deze belangrijke vitamine. Je vindt vitamine D ook in kleine hoeveelheden in vette vis zoals zalm, haring en makreel, visoliën en eigeel. 

Om gezond en fit de winter door te komen is het belangrijk om je lichaam te verwennen met een afwisselend voedingspatroon bestaande uit seizoensproducten, regelmatig een frisse neus in de buitenlucht en voldoende beweging.  

Wil je hulp bij het creëren van een gezonde leefstijl? Bekijk dan op mijn website www.thebodypractice.nl wat ik voor je kan betekenen. Samen leggen we de basis voor een gezond en fit lichaam.

Posted on December 22, 2017 .

The Body Practice

The Body Practice Logo.png

Wij hebben een aantal weken geleden een heel leuk kennismakingsgesprek gehad met Lisa Huiskamp van The Body Practice. Het leek ons een leuk idee om haar te vragen om regelmatig via onze blog informatie met onze patiënten te delen over voeding en een gezonde leefstijl. 

Hieronder een introductie:

 

Wie is Lisa Huiskamp?

Ik ben Lisa Huiskamp en heb een eigen praktijk genaamd The Body Practice in Den Bosch. Als voedingsdeskundige en leefstijlcoach begeleid ik cliënten bij het behalen van hun doelen op het gebied van gezondheid. Ik doe dit aan de hand van drie pijlers: voeding, lichaamsbeweging en balans. Ik ben van mening dat een gezond en fit lichaam het allerbelangrijkste is. Het stelt je in staat om alles uit het leven te halen wat erin zit. Ik geef met mijn bedrijf persoonlijke begeleiding, groepsbegeleiding, workshops en voorlichtingen en daar haal ik enorm veel plezier uit. Het is telkens weer zo speciaal om iemand te mogen helpen om zijn/haar doelen te behalen en te zien hoe waardevol de veranderingen zijn die iemand doormaakt. Dát is waar ik het voor doe! Daarnaast prijs ik mezelf gelukkig dat ik voor mijn werk zoveel tijd in de keuken mag doorbrengen om heerlijke en gezonde recepten te creëren. Dat is namelijk één van mijn grootste hobby’s!  Maandelijks ga ik mijn kennis over voeding en een gezonde leefstijl met jullie delen op dit blog. 

Lisa Huiskamp.jpg

Voor meer informatie over mijn begeleiding en bedrijf kun je een kijkje nemen op mijn website: www.thebodypractice.nl. Mocht je vragen hebben, dan kun je me ook altijd bellen op 06 12 83 25 82 of mailen naar info@thebodypractice.nl

 

Posted on December 22, 2017 .

Hoe de herfstblues bestrijden: zorg voor licht en beweging.

Hoe fitter je bent, hoe beter je weerstand. Om een najaarsverkoudheid te vermijden, is het dus belangrijk om lekker in beweging te blijven, óók in de herfst. Bovendien maak je als je beweegt het gelukshormoon serotonine aan, wat de kans op een herfstdip verkleint.

Veel daglicht doet dat ook, dus buiten bewegen is het allerbeste.
Geef liever niet toe aan de behoefte om overdag te slapen. Doe je dat toch, dan raakt het slaap-waakritme ontregeld.

Eet minder koolhydraten (brood, pasta, aardappelen). Van te veel koolhydraten raak je namelijk vermoeid en daar word je weer somber van.

Breng structuur in de dag aan. Opstaan, eten en bewegen op vaste momenten geeft de biologische klok een zetje in de goede richting. Gewoon genieten!

Posted on October 29, 2015 .

Waarom is houding zo belangrijk?

Ik kreeg de vraag binnen voor informatie over een goede houding tijdens het staan en zitten. Toevallig kwam ik dit leuke filmpje een paar uurtjes later tegen, waarin wordt uitgelegd waarom houding zo belangrijk is en ook wat een 'goede houding' betekent.

Posted on September 18, 2015 .

Psychosomatische Fysiotherapie

Kiki logo.jpg

Graag wil ik me middels deze blog aan je voorstellen. Ik ben Kiki Coppelmans en vanaf 1 juni 2015 ga ik samenwerken met Chiropractie Den Bosch en ben aanwezig op de maandagochtend. 

Wist je dat veel lichamelijke klachten blijven bestaan door stress?

En dat je deze klachten prima kunt verhelpen middels psychosomatische fysiotherapie?

Maar wat is dat dan psychosomatische fysiotherapie?

Elk mens ondervindt spanning, stress en tegenslag in zijn leven. Soms is dat oké, want enige spanning is gezond om goed te functioneren: het stimuleert en houdt levendig. Te intensieve of te lang aanhoudende spanning verstoort de balans die bepaalt of je lekker in je vel zit.

Voorbeelden van psychische en/of lichamelijke klachten kunnen zijn:

 • Langdurige en/ of terugkerende spierspannings- en pijnklachten, hoofdpijn, nek en rugklachten
 • Vermoeidheid, overspannenheid, burn-out, prikkelbaarheid, gejaagdheid, hyperventilatie
 • SOLK (lichamelijk onverklaarbare klachten), en andere langdurige klachten zoals fibromyalgie,     hypermobiliteits syndroom, chronische vermoeidheids syndroom.
 • Of je wilt nu gewoon echt eens leren om relaxter in het leven te staan.

Wanneer spanningen en stress je leven (onnodig) negatief beïnvloeden dan is psychosomatische fysiotherapie vaak een enorme opluchting. Lichamelijke en mentale ontspanning, rust, overzicht en weer zicht krijgen op wat jij leuk en belangrijk vindt, vormt daarbij de basis in het behandeltraject.

Het behandeltraject bestaat uit:

 • Leren omgaan met stressvolle situaties dmv Motivational Interviewing en NLP
 • Adem- en bewegingsoefeningen om meer inzicht te krijgen in je eigen functioneren
 • Ontspanning dmv ontspannings- en haptonomische massage, mindfulness en visualisaties

Uitgangspunt is en blijft omgaan met stress en (op tijd) ontspannen zodat ongezonde stress geen kans krijgt. Dat past simpelweg niet in het gelukkige leven dat je verdient. 

Wilt je nog meer weten zoals de tarieven en vergoeding raadplaag dan mijn website; www.ki2move.nl of mail naar info@ki2move.nl. Contact opnemen via telefoon kan ook op 06-42252777.

Kiki Coppelmans is ingeschreven in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie, register Algemeen Practicus en register Psychosomatisch fysiotherapeut

Posted on May 22, 2015 .

Bent u de gemiddelde lage rugpijn patiënt?

Voor deze blog ben ik op zoek gegaan naar de gemiddelde patiënt met lage rugklachten. Wat is de gemiddelde leeftijd, wat is zijn/haar beroep, is het een man of een vrouw. Ongeveer 80% van de mensen krijgt een keer rugklachten in zijn of haar leven. Wat zijn kenmerken waar een toekomstige lage rug patiënt aan is te herkennen, zodat we preventief kunnen ingrijpen.

Ik ben de literatuur in gedoken en gezocht naar opvallende kenmerken:

Leeftijd

Lage rugpijn komt al in de pubertijd bij 18 tot 24% van de 14-jarige voor. In verschillende onderzoeken wordt dit bevestigd en de conclusie is dat lage rugklachten in de pubertijd zo regelmatig voorkomen, dat dit gevolgen kan hebben voor chronische lage rugpijn op latere leeftijd. Oei, dat willen we niet. Vaak zijn de klachten niet zo erg en wordt er geen hulp gezocht.

Van de 18-jarige meisjes en 20-jarige jongens heeft 50% wel eens lage rugklachten gehad.

De meeste lage rugklachten worden ervaren in de groep tussen de 40 en 49 jaar, daarna tussen de 30 en 39 jaar. Rond de 60-65 nemen het aantal rugklachten af, maar zijn de klachten vaak wel ernstiger.

Man-vrouw verdeling

Het valt op dat lage rugpijn vaker en vroeger voorkomt bij vrouwen dan mannen, zelfs bij een groep 11 tot 14-jarige werd dit opgemerkt.

Werk gerelateerd

Tussen 1993 en 1995 is er in Nederland grootschalig onderzoek gedaan onder 6317 mannen (24% werkte niet) en 7505 vrouwen (47% werkte niet). En wat bleek, de frequentie van lage rugpijn was ook erg hoog in de niet-werkende groepen, een kwart voor de niet-werkende mannen en zelfs de helft voor de niet-werkende vrouwen.

Hoewel zwaar belastend lichamelijk werk nog steeds hoog scoort bij het ontstaan van lage rugpijn, is zitten ook een probleem. We zitten met zijn allen te veel en te lang. Dit geeft stress op de wervelkolom, druk op de tussenwervelschijven en stretch op de spieren en pezen.

Conclusie

Kortom, na alles te hebben gelezen, blijken er weinig algemene kenmerken voor lage rugklachten te zijn. Of u nu man, vrouw, werkend, niet werkend, jong of oud bent, we lijken allemaal wel eens last te hebben van rugklachten. De typische lage rugpijn patiënt bestaat niet.

Des te meer reden om uw rug in optimale conditie te houden door voldoende te bewegen, stress zoveel mogelijk vermijden, voldoende drinken, met mate alcohol, letten op voeding, kortom een gezonde levensstijl. Natuurlijk kan u zich periodiek preventief laten laten controleren. En door u nader te laten informeren over hoe u uw rug soepel en gezond houdt.

Wanneer u meer wilt weten over wat u voor uw rug kan doen, dan nodigen wij u uit om op dinsdag 14 april naar onze informatie avond over lage rugklachten te komen.

 - Monique van der Marck

Posted on March 20, 2015 .

Wintersport

Het wintersportseizoen is volop aan de gang. Is het voor jou ook bijna zover? Voor veel mensen komt de wintersport er weer aan! Maar wat kun je eraan doen om je goed voor te bereiden en daardoor nog meer te genieten van je welverdiende vakantie?

Vooraf:

- Tijdens het skiën worden er spiergroepen ingeschakeld die je in het dagelijks leven weinig gebruikt. Deze spiergroepen kun je met oefeningen (zoals bijvoorbeeld squaten en de plank) activeren en versterken in de weken voor jouw vakantie.

- Zorg dat je goed materiaal meeneemt: warme kleding, skischoenen die goed passen - ze moeten als gegoten om je voet en onderbeen zitten, zonder dat ze gaan knellen. Denk ook aan voldoende bescherming - bij 15% van de wintersportongevallen is er sprake van hoofdletsel - draag een helm!

- Wil je voor de vakantie je rug laten controleren? Dat mag!

De reis:

Helaas hebben wij hier geen bergen waardoor wij naar bijvoorbeeld Frankrijk of Oostenrijk trekken om van de sneeuw en de wintersport te genieten. Dit betekent voor de meesten een lange (auto)reis.

- Neem voldoende pauzes, beweeg en rust genoeg onderweg.

- Indien mogelijk, neem je eigen hoofdkussen mee. Probeer ook te zorgen voor een goed matras op vakantie. Na een lange dag op de piste is het belangrijk om een goede nachtrust te hebben om de batterijen op te laden voor de volgende dag.

De piste:

- Begin rustig aan! Dit zijn weer nieuwe bewegingen voor je lichaam.. Bouw de moeilijkheidsgraad op en eindig de dag met wat rek en strek oefeningen om tot rust te komen. Je bent flink aan het sporten - dus een goede warming-up en cooling-down zijn belangrijk.

- Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen. Zo wordt je minder vermoeid op de piste en is je lichaam beter in staat te herstellen na een zware dag van intensief bewegen.

- Hoewel de après-ski erg leuk en gezellig is, zorgt het er wel voor dat je lichaam de volgende dag minder fit is. Gebruik alcohol met mate.

- Wees voorzichtig op de stukjes tussen de pistes door: er wordt vaak uitgegleden op de gladde paadjes . Ski’s tillen en dragen kan soms onhandig zijn.

- Vermoeidheid: na 3-4 dagen wordt je lichaam vermoeid, terwijl je vertrouwen net toeneemt. Luister goed naar je lichaam en ga niet over je grenzen heen.

- Techniek: uiteraard is een goed ski/snowboard techniek belangrijk om zo min mogelijk belasting op je lichaam te zetten en de kans op ongevallen te verkleinen.


Veel plezier op vakantie! Kom je toch met klachten of blessures terug van vakantie, dan kun je bij ons terecht voor goed advies of een behandeling die je snel weer op de been helpt.

Posted on February 8, 2015 .

Nieuwe Blog!

Hallo en welkom op onze nieuwe blog! Wij willen graag onze passie voor gezondheid en beweging via deze weg met jullie delen. Hopelijk zullen de posts informatief en nuttig zijn - wij horen graag wat jullie er van vinden. Mocht je over iets specifieks willen lezen of vragen hebben, laat het ons weten! Inspiratie is altijd welkom. 

Posted on February 8, 2015 .