Bent u de gemiddelde lage rugpijn patiënt?

Voor deze blog ben ik op zoek gegaan naar de gemiddelde patiënt met lage rugklachten. Wat is de gemiddelde leeftijd, wat is zijn/haar beroep, is het een man of een vrouw. Ongeveer 80% van de mensen krijgt een keer rugklachten in zijn of haar leven. Wat zijn kenmerken waar een toekomstige lage rug patiënt aan is te herkennen, zodat we preventief kunnen ingrijpen.

Ik ben de literatuur in gedoken en gezocht naar opvallende kenmerken:

Leeftijd

Lage rugpijn komt al in de pubertijd bij 18 tot 24% van de 14-jarige voor. In verschillende onderzoeken wordt dit bevestigd en de conclusie is dat lage rugklachten in de pubertijd zo regelmatig voorkomen, dat dit gevolgen kan hebben voor chronische lage rugpijn op latere leeftijd. Oei, dat willen we niet. Vaak zijn de klachten niet zo erg en wordt er geen hulp gezocht.

Van de 18-jarige meisjes en 20-jarige jongens heeft 50% wel eens lage rugklachten gehad.

De meeste lage rugklachten worden ervaren in de groep tussen de 40 en 49 jaar, daarna tussen de 30 en 39 jaar. Rond de 60-65 nemen het aantal rugklachten af, maar zijn de klachten vaak wel ernstiger.

Man-vrouw verdeling

Het valt op dat lage rugpijn vaker en vroeger voorkomt bij vrouwen dan mannen, zelfs bij een groep 11 tot 14-jarige werd dit opgemerkt.

Werk gerelateerd

Tussen 1993 en 1995 is er in Nederland grootschalig onderzoek gedaan onder 6317 mannen (24% werkte niet) en 7505 vrouwen (47% werkte niet). En wat bleek, de frequentie van lage rugpijn was ook erg hoog in de niet-werkende groepen, een kwart voor de niet-werkende mannen en zelfs de helft voor de niet-werkende vrouwen.

Hoewel zwaar belastend lichamelijk werk nog steeds hoog scoort bij het ontstaan van lage rugpijn, is zitten ook een probleem. We zitten met zijn allen te veel en te lang. Dit geeft stress op de wervelkolom, druk op de tussenwervelschijven en stretch op de spieren en pezen.

Conclusie

Kortom, na alles te hebben gelezen, blijken er weinig algemene kenmerken voor lage rugklachten te zijn. Of u nu man, vrouw, werkend, niet werkend, jong of oud bent, we lijken allemaal wel eens last te hebben van rugklachten. De typische lage rugpijn patiënt bestaat niet.

Des te meer reden om uw rug in optimale conditie te houden door voldoende te bewegen, stress zoveel mogelijk vermijden, voldoende drinken, met mate alcohol, letten op voeding, kortom een gezonde levensstijl. Natuurlijk kan u zich periodiek preventief laten laten controleren. En door u nader te laten informeren over hoe u uw rug soepel en gezond houdt.

Wanneer u meer wilt weten over wat u voor uw rug kan doen, dan nodigen wij u uit om op dinsdag 14 april naar onze informatie avond over lage rugklachten te komen.

 - Monique van der Marck

Posted on March 20, 2015 .