Een gezonde stoelgang voor een gezond lichaam

Lisa Huiskamp, januari 2018


gezonde stoelgang voor een gezond lichaam.jpg

Het is misschien geen sexy onderwerp, maar het zegt wel ontzettend veel over jouw gezondheid. Ik heb het over onze ontlasting. Het is niet bepaald het gespreksonderwerp om te bespreken tijdens de pauze bij het koffiezetapparaat, maar het mag ook niet genegeerd worden. Veel mensen schamen zich voor hun stoelgang (en eventuele problemen daarmee), maar het is eigenlijk niks om je voor te schamen. Sterker nog, het is juist heel goed om wat meer af te weten van je eigen ontlasting. Je ontlasting zegt namelijk veel over jouw gezondheid. 

Wat zegt je stoelgang over jouw gezondheid?

Een normale stoelgang betekent voor iedereen iets anders. Dit varieert van hoe vaak je naar het toilet gaat, hoe makkelijk of moeilijk het toiletteren verloopt, maar ook hoe je ontlasting eruit ziet en hoe het ruikt. Ondanks dat de stoelgang bij iedereen anders is, is het belangrijk om in de gaten te houden dat er sprake is van een ‘gezonde ontlasting’. Wanneer is je ontlasting gezond?

 • Wanneer je iedere dag één of twee keer poept
 • Wanneer de ontlasting vrij makkelijk je lichaam verlaat
 • Wanneer je niet of nauwelijks hoeft af te vegen 
 • Wanneer het niet enorm stinkt
 • Wanneer het licht- tot medium bruin van kleur is
 • Wanneer het bestaat uit één gladde S-vorm (vorm van je darmen)

Mocht jouw stoelgang niet op deze manier verlopen, bekijk dan eerst kritisch hoe jouw leefstijl eruit ziet. Je kunt namelijk zelf veel invloed uitoefenen op een gezonde stoelgang.  

Zo houd je jouw stoelgang gezond: 

 • Drink voldoende water 
 • Eet voldoende vezels
 • Beweeg regelmatig
 • Eet gezond en gevarieerd
 • Voorkom stress

Eigenlijk alle elementen die ervoor zorgen dat je lichaam gezond, fit en energiek is zorgen ook voor optimaal functionerende darmen (mits er geen sprake is van ernstige gezondheidsklachten). Buiten het feit dat een verstoorde stoelgang voor ongemak kan zorgen blijkt ook uit steeds meer onderzoeken dat je darmen sterk verbonden zijn met je hersenen. Eerder werd gedacht dat de communicatie tussen je hersenen en darmen voornamelijk eenrichtingsverkeer was van boven naar beneden, maar niks is minder waar. Slechts 10% van alle communicatie komt vanuit je hersenen. Maar liefst 90% vindt andersom plaats: je darmen sturen signalen naar je hersenen. Zo komen wetenschappers erachter dat je darmgezondheid een grote rol speelt in hoe jij je voelt. 

Wijkt jouw stoelgang af van wat ‘normaal’ is of ervaar je klachten? Raadpleeg dan je huisarts en bespreek je problemen. En onthoud: dit is niks om je voor te schamen!

Dus kijk jij vanaf nu ook wat vaker over je schouder?

Wil je leren hoe je een gezond voedingspatroon samenstelt? Neem dan contact op met Lisa Huiskamp. Op www.thebodypractice.nl vind je meer informatie over wat ik voor je kan betekenen. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek. 

 

Posted on January 31, 2018 .