Overstrekken: hoe draag je zo’n kleine Houdini?

Verkeerde houding draagzak

Baby’s die zich overstrekken kunnen het dragen behoorlijk lastig maken. Ze trekken hun rug hol en willen zich niet overgeven aan de ontspannen “M-positie”, met de beentjes hoger dan de billetjes. Hier zie je er een duidelijkvoorbeeld van, zelfs deze mama met ontzettend veel ervaring krijgt het niet voor elkaar om haar dochter er beter in te krijgen dan dit. En dat terwijl dragen juist zo goed is voor een strekkertje! Hoe komt dit, en belangrijker: wat kun je eraan doen?

Wat is overstrekken?

Baby’s die overstrekken spannen hun rugspieren aan waardoor hun lijf strak en gespannen staat. Vaak hebben overstrekkende baby’s gebalde vuisten en liggen ze als een plank op je arm. Een baby kan in een vicieuze cirkel terecht komen: zijn rug wordt steeds sterker, en zijn buikspieren worden onvoldoende ontwikkeld. Het overstrekken voelt onprettig voor je baby, en eten en slapen gaat moeilijker, want daarvoor moet je je nu eenmaal ontspannen. Ze krijgen eerder een voorkeurshouding. Ze zijn sterk en kunnen hun hoofd snel optillen en van de buik naar de rug rollen. Daardoor worden de nadelen voor hun ontwikkeling vaak pas later zichtbaar: van rug naar buikligging rollen en kruipen kunnen lastiger zijn.

Waardoor komt het?

Baby’s overstrekken als ze zich niet lekker voelen. Het kan soms moeilijk zijn de oorzaak te achterhalen. Een paar voorbeelden:

 • krampjes, koemelkallergie
 • overprikkeld, gevoelig
 • pijn, reflux
 • vroeggeboorte
 • moeilijke geboorte
 • (nek)wervels die vast zitten

Tips voor het dragen

In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk de oorzaak te verhelpen. Dragen kan vaak de klachten verlichten en ontspanning brengen, maar het neemt de oorzaak (meestal) niet weg. Voor veel baby’s die overstrekken is hulp van een chiropractor, osteopaat of kinderfysiotherapeut een zegen.

 • Het dragen in de juiste houding heeft een spierverlengend effect, en jouw rustige bewegingen zorgen ook nog voor een massage, dus dragen is echt een goed idee, ook al lijkt je kindje er soms weerstand tegen te hebben.
 • Het omdoen van de doek of drager kan deze baby’s prikkelen en een strek-reactie oproepen. Ze vinden het dragen zélf wel fijn, maar het gehannes in het begin niet.
 • Het kan helpen zo rustig mogelijk te werk te gaan, en eerst ervaring op te bouwen met een pop. Ontspan zelf ook bewust, adem een paar keer diep in en uit.
 • Wandel en wieg een beetje tijdens het omdoen, klets of zing voor je baby. Bouw een pauze in als het even niet lukt, tot ze weer ontspant. FORCEER NIETS.
 • Bij sommige baby’s kun je juist beter even ‘doorpakken’: snel omdoen en dan flink gaan wandelen. Als de rust weerkeert, de doek of drager goed doen.
 • Bij een geweven draagdoek: als je extra stof nodig hebt, pak die dan bij de billetjes en ga niet ‘sjorren’ aan de stof. Begin het spannen met de onderste baan in plaats van de bovenste: je gaat zo het strekken van de benen direct tegen.
 • Een rekbare doek geeft meestal teveel ruimte voor strekken, kies liever voor geweven. In een enkel geval roept juist de rekbare doek minder reactie op; een kwestie van uitproberen.
 • Een draagzak is vaak gemakkelijker om het strekken tegen te gaan, je hebt meer grip. Kies een draagzak met een mooie diepe zit ingenaaid, bijvoorbeeld Bondolino, Emeibaby, Tula free to grow. Doe de heupband goed hoog in de taille en begin met de schouderbanden lekker los, later aanspannen.
 • Soms kun je je baby helpen door de bovenbeentjes vast te pakken, het bekken te kantelen en zo een mooie diepe spreid-hurk zit te maken (M-positie). Als het lukt, geeft dit ontspanning. Pak niet de voetjes vast, dit kan juist staan en strekken oproepen.
 • Sommige baby’s vinden het fijn om bloot, huid-op-huid, gedragen te worden.

Iets heel anders?

Is jouw kindje al wat ouder, dan kan er nog iets heel anders aan de hand zijn: verveling! Het gezicht van mama of papa was tot nu toe heel interessant, maar begint saai te worden: er is méér uitdaging nodig. Bij sommige baby’s gebeurt dit zelfs al na een paar weken.
Jouw baby is niet écht aan het overstrekken, maar aan het protesteren tegen het dragen. Ga dan over op het heupdragen of (hoog) rugdragen, dat levert een beter uitzicht op.

Dit artikel is geschreven samen met Rachel Verweij, draagdoekconsulent. 

Posted on April 12, 2018 .