Skip to content
Activator techniek bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch bij de oudere patiënt

Kun je door een chiropractor behandeld worden wanneer je osteoporose hebt? Ja, dat kan!

Osteoporose is de medische term voor botontkalking. Osteoporose vergoot het risico op breuken en komt vooral voor bij oudere dames. Osteoporose is níet hetzelfde als artrose, wat slijtage van de gewrichten betekent. Ondanks het grotere risico op breuken is de chiropractische behandeling volkomen veilig voor ouderen.

Onze chiropractoren beschikken over veel verschillende behandelmethoden om iemand te helpen. Wij passen onze behandeling aan aan de behoeftes van de persoon en houden daarbij altijd rekening met onderliggende artrose, osteoporose of andere onderliggende problemen. Naast de behandeling geven wij beweging- en oefenadviezen.

Adviezen om osteoporose te voorkomen of te stabiliseren:

  • Blijf in beweging. Met name de zwaartekracht stimuleert botaanmaak, dus wandelen en spierversterkende oefeningen worden sterk geadviseerd.
  • Zorg voor goede gezonde en gevarieerde voeding. Calcium en proteïnen zijn belangrijk voor de botdichtheid.
  • Vermijd roken en drinken
  • Zorg voor een goed gewicht. Overgewicht kan klachten in de gewrichten veroorzaken, waardoor bewegen pijnlijk en dus minder wordt.
  • Weet of je risico factoren hebt. Dit zijn bijv. erfelijkheid, vroege overgang, langdurig ziek/bedlegerig geweest, sommige ziekten, medicatie, botbreuk….
  • Kom genoeg buiten vitamine D is nodig voor de opname van calcium in de botten. Vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 worden geadviseerd om extra vitamine D supplementen te nemen.

Wil je weten of jij botontkalking zou kunnen hebben? Doe de zwakke-botten test!

Geschreven door Monique van der Marck

Monique van der Marck