Kan je door een chiropractor behandeld worden wanneer je osteoporose hebt? Ja, dat kan. Chiropractoren…
Veiligheid van de chiropractische behandeling tijdens de zwangerschap
Klachten door bekkeninstabiliteit of -hypermobiliteit tijdens de zwangerschap komen vaak voor. Toch merken wij in de praktijk dat zwangere vrouwen vaak nog veel vragen hebben rond dit onderwerp. Een aantal veel voorkomende vragen worden hier behandeld.
Lees ook in onze eerdere blog wat bekkeninstabiliteit is en welke factoren hier invloed op hebben.
Is chiropractie veilig tijdens de zwangerschap?
Ja! In alle fasen van de zwangerschap kan je veilig en effectief behandeld worden door een chiropractor. Bij de behandeling wordt gebruikt gemaakt van aangepaste technieken die mee veranderen met de voortgang van de zwangerschap. Daardoor kan je zelfs tot de laatste dagen van je zwangerschap behandeld worden!
De behandeling van een hypermobiel/instabiel bekken verschilt enorm van de behandeling van een geblokkeerd bekken. Als eerste zal er een goed onderzoek moeten plaat vinden om de juiste diagnose vast te stellen. In de zwangerschap kan het bekken namelijk ook geblokkeerd zijn terwijl vaak in de zwangerschap alleen aan hypermobiliteit/instabiliteit wordt gedacht.
Bij een hypermobiel/instabiel bekken zal behandeling gericht zijn op het herstel van de normale bewegingsfunctie en het stabiliseren van het bekken. Hiervoor gebruiken wij specifieke stabiliserende chiropractische technieken en oefeningen. Ook het verkrijgen van een juiste spierbalans rondom het bekken is hierbij belangrijk. Daarnaast zal de chiropractor samen met jou proberen te achterhalen of er dagelijkse houdingen of activiteiten zijn die de klachten veroorzaken of in stand houden.
Wat kan ik zelf doen om klachten te verminderen of te voorkomen?
Er zijn een aantal dingen die jij zelf kunt doen om klachten te verminderen of zelfs te voorkomen. Zoals in een eerdere blog beschreven, kan geregeld sporten de kans op rug- en bekkenklachten tijdens de zwangerschap verlagen.
Andere algemene tips zijn:
- let op je houding
- probeer af te wisselen tussen staan en zitten
- sta zoveel mogelijk op twee benen (ga niet in je heup hangen)
- ga stevig zitten met de benen wat uit elkaar
- probeer verschillende stoelen (een harde zit ondergrond kan helpen bij klachten in zit)
Je chiropractor zal verdere tips en oefeningen geven die specifiek bedoeld zijn voor jouw klachten en bij jouw dagelijkse activiteiten passen.
Waarom zijn mijn bekkenklachten niet meteen weg na de zwangerschap?
Klachten van bekkeninstabiliteit zijn na een bevalling niet direct weg. Het duurt vaak nog een tijd voordat de bekkengewrichten de “normale stevigheid” van vóór de zwangerschap terug hebben. Naast dat je hormoonspiegel nog flink wisselt, verandert je lichaamszwaartepunt en de druk op de spieren en banden rond het bekken en de buikholte. Het herstel van je rompspieren en bekkenbodemspieren is belangrijk voor volledig herstel en duurt een stuk langer dan de zes weken die vaak genoemd worden. Dit herstel duurt bovendien langer na een keizersnede of knip tijdens de bevalling. Daarnaast is er een nieuwe belasting bij gekomen: het optillen en dragen van je baby.
Deze combinatie van een herstellend lichaam, onvoldoende controle en kracht in romp- en bekkenbodemspieren én de extra belasting van het tillen van je baby, kan er ook toe leiden dat pijnklachten juist pas ontstaan na de bevalling.
Ook na de bevalling kan de chiropractische behandeling het herstel bespoedigen.
Meestal zien wij de moeder zes weken na de bevalling voor de eerste keer terug. De baarmoeder is dan tot zijn oorspronkelijk grootte geslonken en het lichaam is hersteld van eventuele hechtingen. Er kan ook besloten worden eerder te behandelen. Dit zal altijd in overleg gaan, waarbij de situatie in acht wordt genomen.
Heb je naast rug/bekkenpijn ook pijn in je been, dan kan het zijn dat je zwangerschapsischias hebt.
Meer informatie over klachten tijdens de zwangerschap vindt je op onze website. Heeft u verdere vragen? Neem gerust contact op en de chiropractor zal de mogelijkheden met je bespreken.