Behandeltechnieken

Uw chiropractor zal waarschijnlijk veel verschillende behandelmethodes gebruiken tijdens uw behandeling, inclusief manipulaties van de gewrichten, triggerpoint therapie, massage, stretchtechnieken en oefeningen. Er wordt altijd rekening gehouden met de persoon, leeftijd en de klacht om de meest doeltreffende en comfortabele technieken uit te kiezen. Dit wordt altijd in overleg met u besloten.  Ook worden dry needling en taping toegepast in onze praktijk. Dry needling is een mooie aanvullende techniek op chiropractie waarmee je hardnekkige trigger points (spierknopen) los kan krijgen. 

De bekendste Chiropractische correctie (manipulatie) is een toepassing van een specifieke druk op een specifieke plek in een specifieke geleide richting, met als doel abnormale bewegingspatronen of bewegingsbeperkingen op te heffen. Deze zendt tevens via het zenuwstelsel een impuls naar de hersenen waardoor de spierspanning afneemt, de beweeglijkheid van de gewrichten toeneemt en de pijn vermindert.

Er is vaak een knakje of plopje te horen. Dit knakkende geluid klinkt eng, maar is volstrekt onschadelijk. Het wordt veroorzaakt door een drukverschil in de gewrichtsvloeistof wanneer een gewricht in beweging wordt gezet. Er komt daarbij een gasbelletje vrij. Afhankelijk van de snelheid klinkt het zacht of hard. Dit gebeurt soms ook spontaan, bijvoorbeeld in het kniegewricht of in de voeten. Hetzelfde effect van een drukverschil treedt op wanneer een kurk van een champagnefles wordt afgetrokken; hoe sneller dit gebeurt, hoe harder de knal. Er zijn overigens ook veel technieken waarbij géén knakje te horen is.

Er wordt soms ook gebruik gemaakt van speciale behandeltafels waarmee bepaalde correcties gegeven kunnen worden. Deze tafels kunnen zodanig worden ingesteld dat bijna iedereen er pijnvrij op kan liggen. Ook zwangere vrouwen kunnen op hun buik liggen op deze tafels.