Wat te verwachten tijdens uw eerste bezoek: 

Nadat u een afspraak voor het eerste consult heeft gemaakt, krijgt u een lijst met vragen toegestuurd die betrekking heeft op uw klacht(en) en uw algemene gezondheid. Tijdens het eerste consult zal de chiropractor de vragenlijst met u doornemen en zich een beeld vormen van uw huidige klachten (de anamnese). Daarbij worden ook klachten en blessures uit het verleden en uw gezondheid in het algemeen besproken.

Na de anamnese volgt een lichamelijk onderzoek dat zich richt op de wervelkolom, andere gewrichten, spieren en het zenuwstelsel. Deze chiropractische, orthopedische en neurologische testen zijn nodig om pijn en/of bewegingsbeperkingen te lokaliseren en te beoordelen. Het is gebruikelijk dat patiënten zich uitkleden tot het ondergoed om het klacht gebied bloot te leggen - zo kan uw chiropractor de klacht volledig onderzoeken. Als u liever een korte broek of hemdje aanhoudt dan is dit meestal geen probleem zolang het uw beweging(svrijheid) niet beperkt.

Als er in het ziekenhuis röntgenfoto's, CT of MRI scans zijn gemaakt, zullen wij u vragen een kopie hiervan in het ziekenhuis op te vragen. Indien de chiropractor denkt dat aanvullend onderzoek nodig is, zal hij/zij dit met u bespreken.

Op basis van de verkregen informatie wordt de diagnose gesteld. De chiropractor zal naar aanleiding van zijn/haar bevindingen de volgende zaken met u bespreken:

  • Diagnose: welke stoornis of aandoening ligt aan uw klachten ten grondslag.
  • Uitleg behandelplan: welke behandeling wordt toegepast en hoe vaak wordt er behandeld.
  • Prognose: wat kunt u verwachten voor de toekomst.
  • Adviezen over uw houding, uw leefstijl en het doen van oefeningen.

In de meeste gevallen wordt tijdens het eerste consult ook een begin gemaakt met de behandeling. In totaal duurt het eerste consult 45 minuten. Als de chiropractor u niet kan helpen, probeert hij/zij altijd een advies te geven waar u mogelijk wel baat bij zou kunnen hebben.

Wat te verwachten bij uw vervolg consult:

Een vervolgconsult duurt ongeveer 15 minuten. Eventuele vragen en de reactie op de vorige behandeling worden doorgenomen en het functioneren van uw wervelkolom en andere gewrichten worden opnieuw gecontroleerd. Afhankelijk van de bevindingen worden correcties uitgevoerd. Er zijn meerdere technieken die een chiropractor tijdens een behandeling kan gebruiken. Afhankelijk van de aard van de klacht, de oorzaak, de leeftijd en de gezondheid en gevoeligheid van de patiënt wordt een techniek gekozen. Tevens geeft de chiropractor adviezen over houding, oefeningen en sport.