Functional Movement Screen 

De Functional Movement Screen (FMS)  is bedoeld voor ongeblesseerde sporters. De FMS is een wetenschappelijk bewezen test die laat zien hoe goed je sportlichaam functioneert. Je krijgt inzicht in de zwakke plekken van je lichaam en de daarbij behorende kans op blessure(s). De FMS geeft ook inzicht in je trainingsmogelijkheden en misschien wel het belangrijkste, het tijdstip waarop je lichaam klaar is om het sporten te hervatten.

Als sporter kun je aan de hand van deze Functional Movement Screen laten beoordelen of je lichaam functioneel juist beweegt. Is dit niet het geval, dan kan de chiropractor je behandelen en oefeningen meegeven om het bewegingspatroon te verbeteren en zo de kans op een blessure te verminderen.

Selective Functional Movement Screen Assesment (SFMA)

De Selective Functional Movement Screen Assesment (SFMA) is de follow up screen van de FMS en wordt voor sporters met blessureleed gebruikt. De uitgevoerde bewegingspatronen zijn of functioneel (goede beweging) of disfunctioneel (verkeerde beweging) en met of zonder pijn. De nadruk ligt niet op de pijn, maar op de aanwezige, specifieke, disfunctionele bewegingspatronen waarbij correcte en nauwkeurige stappen nodig zijn om de disfunctie te corrigeren.

Zo kan een knieprobleem voortkomen uit een beperking in heup- of rugbeweging, terwijl je daar geen pijn voelt. Een chiropractor zoekt gericht naar de disfunctie, die de pijnlijke plek veroorzaakt. De behandeling is daardoor effectief en doelmatig.