Wanneer je last hebt van lage rugpijn, wil je hier het liefst zo snel mogelijk…
Herken je dit? Je staat lekker op de golfbaan te spelen maar na een aantal holes krijg je last van je onderrug, elleboog of elders in je lichaam? Vanaf dit moment ga je steeds minder goed spelen en krijg je meer last. Hierdoor moet je je swing aanpassen om je rondje af te maken en dit heeft gevolgen voor je score. Uiteindelijk kijk je op de laatste holes vooral terug naar de pijn, en niet waarvoor je eigenlijk kwam, golfen.
Je bent zeker niet de enige, veel amateurs hebben wel eens last tijdens of na het golfen. Maar ook professionele spelers moeten hun eigen lichaam en swing goed onderhouden om blessures te voorkomen en hun spel te verbeteren.
Hoewel golf vaak als een rustige en gecontroleerde sport wordt ervaren, komen blessures toch vaak voor. Veel mensen verwachtten dat ze makkelijk een rondje kunnen gaan golfen vanwege deze rustige en gecontroleerde uitstraling, maar er zijn wel degelijk risico’s als je lichaam de beweging die nodig is voor een golf swing niet gewend is. Tussen de 20% en 40% van de amateurgolfers raakt elk jaar geblesseerd als gevolg van golf. Voor de professionele golfers liggen deze percentages nog hoger, namelijk tussen de 30% en 90%. In deze blog lees je over de meest voorkomende blessures bij golf en hoe je deze kunt voorkomen.
De meest voorkomende blessures bij golfers
Blessures door golf zijn vaak te wijten aan een van de volgende twee redenen:
- Overbelasting:
Overbelastingsblessures ontstaan geleidelijk over een langere periode waar de belasting van het lichaam hoger is dan de belastbaarheid. Simpel gezegd, er wordt meer gedaan, dan het lichaam aan kan. - Het gebruik van een golfswing die niet bij jouw lichaam past
De golfswing is een ingewikkelde beweging waarbij het hele lichaam samen werkt om de bal goed te kunnen raken. Wanneer je een slechte techniek hebt of de beweging maakt die niet helemaal past bij jouw lichaam, kan dit op den duur klachten en blessures geven.
Lage rugklachten
De meest voorkomende klachten bij golfers zijn lage rugklachten. Tussen de 30% en 40% van alle golf gerelateerde blessures ontstaan in de onderrug. Voor een goede golfswing is een goede mobiliteit van de gehele wervelkolom, het bekken en de heupen nodig. De basis hiervoor wordt gelegd met de rotatie van de onderrug. De onderrug moet hiervoor een grote druk kunnen weerstaan. Hiervoor is een goede stabiliteit van groot belang. Deze stabiliteit wordt gecreëerd door een goede samenwerking tussen wervelkolom en de omliggende spieren.
De herhalende aard van golf, waarbij dezelfde beweging steeds wordt uitgevoerd zorgt ervoor dat de onderrug nog gevoeliger is voor blessures. Spieren raken vermoeid in de loop van een rondje golf, daardoor is het moeilijker om de stabiliteit te behouden. Als dit gebeurd kan de druk op de onderrug niet goed verdeeld worden en kunnen klachten ontstaan.
Goede oefeningen voor het creëren van stabiliteit in de onderrug zijn onder andere:
- birddog
- dead bug
- planks/side planks
- stop twists
Elleboog
Een golferselleboog is een ontsteking van de pezen van de onderarm aan de binnenkant van de elleboog. De klachten die passen bij een golferselleboog zijn pijn aan de binnenkant van de elleboog met mogelijk tintelingen in de pink en ringvinger. Deze pezen zijn van de spieren waarmee de pols en de vingers gebogen worden. Een golferselleboog is een blessure die ontstaat door een herhaaldelijke beweging van de arm. Een golferselleboog of epicondylitis medialis dankt zijn naam aan het feit dat het vaak voorkomt bij golfers, maar let op, ook bij andere sporten of activiteiten kan deze blessure ontstaan.
Bij een tenniselleboog is rust het belangrijkste, probeer de spieren niet te veel te gebruiken om verdere irritatie te voorkomen. Daarnaast kun je de geïrriteerde spieren proberen te rekken, en uiteindelijk te versterken. Overbelastingsblessures kunnen langdurig problemen veroorzaken. Met goede rust, oefeningen en begeleiding van een chiropractor of fysiotherapeut zijn de klachten sneller onder controle te krijgen en zullen deze sneller herstellen.
Overige klachten
De overbelasting en herhalende aard van de golfswing is natuurlijk niet alleen voor de rug en elleboog een risico voor blessures. Klachten kunnen bijvoorbeeld ook in de schouder, pols, knieën en enkels ontstaan. Deze blessures komen bij golfers minder vaak voor dan de bovengenoemde blessures en zijn vaak het gevolg van het aanwakkeren van een bestaand probleem. Ook kan in deze gevallen een verlies van mobiliteit bijdragen aan het ontstaan van een blessure. Als in een gewricht de mobiliteit niet goed is, moet een ander deel van het lichaam gaan compenseren om de volledige beweging toch te kunnen maken. Hierdoor ontstaat een onjuist bewegingspatroon en is de kans op blessures groter.
Voor veel golfers is het belangrijk om het hele lichaam goed in beweging te houden. Dit kan met specifieke oefeningen. Overleg dit met uw chiropractor en dan zullen zij de juiste oefeningen voorschrijven.
Hoe kun je deze blessures voorkomen?
Het grootste risico tijdens golf is overbelasting. Omdat golf gezien wordt als rustig, gecontroleerd en toegankelijk voor iedereen, beginnen veel mensen met golfen zonder enige warming-up of eerdere training. Hierdoor moet het lichaam plotseling een beweging maken die het niet gewend is. Zorg er dus voor dat voor een rondje golf, je een goede warming up doet op de driving range. Dit zal niet alleen de kans op blessure verkleinen maar ook je scores verbeteren. Daarnaast is het belangrijk om de frequentie van golfen in het begin langzaam op te bouwen. Zoals met elke sport moet het lichaam leren. Dit heeft even tijd nodig en zorgt ervoor dat je lichaam de juiste bewegingspatronen opbouwt. Als je plotseling veel gaat spelen heeft het lichaam hier geen tijd voor en zul je onjuiste bewegingspatronen aanleren die niet goed zijn voor uw lichaam en uw scores.
Heb je ondanks alles nog steeds klachten? Geef het gebied dan een aantal dagen rust, als de klachten blijven, neem dan contact op en laat deze klachten beoordelen door een chiropractor
Hoe kun je chiropractie gebruiken om beter te slaan?
Ook als je geen klachten hebt tijdens golf, kan een chiropractor helpen bij het verbeteren van stabiliteit en kracht tijdens de golfswing.
Wist je dat van de top 50 beste golfers ter wereld, er meer dan 40 gebruik maken van een gespecialiseerde golftherapeut? Deze helpt bij het onderhouden van hun lichaam en het aanpassen van de swing voor hun lichaam. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een screening. Komt uit deze screening dat er problemen in het bewegingsapparaat zijn, denk daarbij aan stabiliteit en mobiliteit, kan een chiropractor je helpen deze op te lossen. Het lichaam presteert het beste wanneer er een optimale balans is tussen mobiliteit en stabiliteit.
Ben je namelijk beperkt in je stabiliteit, dan verminderd meteen ook je mobiliteit. Stabiliteit is sterk afhankelijk van de samenwerking tussen de gewrichten, spieren en zenuwen. De stand en bewegingen van de gewrichten is bepalend voor de mate van spierspanning die geleverd moet worden. Wanneer een gewricht geblokkeerd raakt, verlies je controle over dat gebied, waardoor mobiliteit en stabiliteit afneemt. Op den duur kan dit zorgen dat bij hogere belasting ongemak, pijnklachten of een blessure ontstaat.
Indien je merkt dat je in kracht of mobiliteit achteruit gaat, is de kans groot dat je stabiliteit achteruit is gegaan. Onze chiropractoren kunnen deze problemen opsporen en behandelen zodat je mobiliteit en stabiliteit verbeterd. Dit zal zorgen dat het golfen beter gaat, de belastbaarheid voor het lichaam wordt verbeterd en dus de kans op blessures kleiner wordt.
Wanneer je al langer met een blessure kampt is de kans groot dat je lichaam is gaan compenseren, waardoor er meer nodig is dan alleen chiropractie. Een combinatie van chiropractie en fysiotherapie is dan de beste en snelste weg om volledig van je sportblessure te herstellen.
Een aantal laatste tips
- zonnebrand – zomers wordt het meeste golf gespeeld, dus let op dat je jezelf goed insmeert met zonnebrand, je staat immers wel vaak meer dan 4 uur in de zon tijdens 18 holes
- golf buggies of trolleys kun je goed gebruiken om je lichaam wat te ontlasten als je klachten hebt, zo kun je toch nog lekker spelen
- Hoor je fore, buk dan altijd!
Wil je weten wat chiropractie voor jou kan betekenen, maak dan een afspraak voor een sport check!
Wist je dat:
> Er wereldwijd 77.000.000 golfspelers zijn?
> Elk jaar 40,9% van de amateurs en zelfs 90% van de pros blessures krijgen?
> De oudste golfer die ooit een ronde speelde, Arthur Thompson uit British Columbia was op de leeftijd van 103 jaar?
> Golf in Schotland is ontstaan rond 1100 na Christus? Schotse schaapherders sloegen stenen in konijnenholen. (Zo gaat het verhaal)
> Je ongeveer tien meter aan afstand verliest als de bal een temperatuur heeft van vier graden?
> Er wereldwijd 77.000.000 golfspelers zijn?
> Elk jaar 40,9% van de amateurs en zelfs 90% van de pros blessures krijgen?
> De oudste golfer die ooit een ronde speelde, Arthur Thompson uit British Columbia was op de leeftijd van 103 jaar?
> Golf in Schotland is ontstaan rond 1100 na Christus? Schotse schaapherders sloegen stenen in konijnenholen. (Zo gaat het verhaal)
> Je ongeveer tien meter aan afstand verliest als de bal een temperatuur heeft van vier graden?
Referenties
- 2022 Jun: Kiel J, Kaiser K.; Golfers Elbow. StatPearls [Internet]
- 2022 Jun: Qureshi AI, Khan MNH, Saeed H, Yawar B, Malik M, Saghir M, Khan AH.; Injuries associated with golf: A qualitative study. Annals of Medicine & Surgery
- 2018 dec: Aicale, R., Tarantino, D., Maffulli, N.; Overuse injuries in sport: a comprehensive overview. Journal of Orthopaedic Surgery and Research
- Golf Support: Sports Injury Statistics Suggest: Golf is More Dangerous than Rugby
Geschreven door
Bart Roosenberg
