Ga naar hoofdinhoud
Hockey blessures, herstel en preventie

Hockey is een immens populaire sport. Zeker hier in Den Bosch, waar het heren-, en damesteam al meermaals landskampioen zijn geworden en spelers regelmatig geselecteerd worden voor het Nederlands elftal. Echter komt de sport niet zonder risico’s. Het is naast één van de populairste, ook één van de meest blessuregevoelige sporten in Nederland (1).

De meeste blessures zijn na de wedstrijd of training met wat rust opgelost, maar een heel groot deel helaas ook niet. Van die laatste groep blessures willen we in deze blog de meest voorkomende onder de loep nemen. We leggen uit hoe ze ontstaan, wat je er zelf mee kan doen en wat een chiropractor hierin voor jou kan betekenen.

Veelvoorkomende blessures

Enkelverzwikking

Bij een enkelverzwikking klapt je enkel meestal zijwaarts om. Dit gebeurt vaak bij het draaien of veranderen van richting tijdens een actie of wanneer je je verstapt. In de meeste gevallen verrek je hierbij je enkelbanden. Dit zijn de pezen die je enkel stabiel houden. Neem na een verrekking altijd even 10 minuutjes rust, waarin je je enkel hoog houdt en druk geeft, eventueel met een koelelement of zak ijs. Doe hierna de rest van de dag rustig aan. Probeer als je de enkel kan belasten, wel kleine stukjes te lopen voor een goed herstel.

Een verzwikking kan echter ook leiden tot het in- of afscheuren van je enkelbanden of zelfs een enkelbreuk. Dit wil je natuurlijk niet, want dan moet je enkel een aantal maanden rust hebben om te herstellen (en dan hebben we het nog niet eens over het opnieuw aansterken van de spieren!). Krijg je duidelijke (blauwe of paarse) zwelling, dan zou het goed kunnen dat er schade is aan de enkelbanden. 

Een gescheurde enkelband is in sommige gevallen gunstiger dan een verrekte enkelband. Bij een gescheurde band hou je na herstel vaak littekenweefsel in je enkelband. Dit is stugger dan een verrekte enkelband. Als je enkelband gerekt wordt, is hij meestal niet meer zo goed in het stabiliseren van je enkel dan eerst. Het kan dus zijn dat je je enkel vaker en sneller verzwikt hierna. Om deze reden is het goed om na een enkelverzwikking aan de slag te gaan met stabiliteitsoefeningen, zoals balanceren op één been, lunges en single leg squats. 

Knieblessures

Knieklachten zorgen volgens de Mayo Clinic voor 41% van alle sportgerelateerde klachten (2). Net zoals je enkel, kunnen je knieën het zwaar krijgen tijdens het hockeyen. Snelle draaibewegingen of veranderingen van richting hebben veel impact op de structuren aan de binnenkant van je knie. Denk hierbij aan de meniscussen, kniebanden en kruisbanden.

De meniscussen zijn schijven van kraakbeen in je knie. Je hebt een binnenste en een buitenste, waarvan de binnenste degene is die het vaakst problemen oplevert. Je kniebanden zitten aan de buitenkant over de meniscussen heen en zorgen voor stabiliteit in je knie zodat ze niet zijwaarts kunnen buigen. Je kruisbanden zitten midden in de knie, tussen de meniscussen in. Ze zorgen dat je bovenbeen recht op je onderbeen blijft staan en niet naar voor of naar achter schiet.

Bij een verdraaiing van de knie draait je bovenbeen rond terwijl je onderbeen dat niet doet. Als je je knie licht verdraaid kun je hetzelfde advies volgen als bij een lichte enkelverzwikking: Rust, hooghouden, koelen en er druk op houden. Daarna snel genoeg weer rustig beginnen met de knie belasten door te lopen en wandelen.

Kun je na een tijdje nog steeds niet op je knie staan van de pijn, dan is het mogelijk dat je de meniscus of een knie- of kruisband gescheurd hebt. 

Knieklachten voorkom je het beste door goede schoenen te kopen. Stabiele schoenen met goede zolen die niet te groot of te klein zijn zorgen ervoor dat je voet makkelijk mee kan draaien met de rest van je lichaam. Een knieband omdoen is een goed idee als je na een verdraaiing weer begint met hockeyen. Het is wel een goed idee om deze uiteindelijk wel weer uit te doen aangezien je anders ‘luie’ kniebanden krijgt, en dan ben je verder van huis!

Hamstring en lies klachten

Je hamstrings bestaan uit 3 spieren die aan de achterkant van je bovenbeen zitten. Ze lopen van je zitbot bij je bil naar de achterkant van je knie. Het is hun functie om te zorgen dat je je hard afzet als je gaat rennen. Door de explosiviteit van hockey kun je vaak last krijgen van hamstringblessures, zoals een verrekking of een scheur. 

Ook liesklachten komen vaak voor bij hockey. Dit komt meestal omdat je bij hockey vaak gebukt staat, en je heupgewricht dus flink moet buigen. Dit kan om verschillende redenen gaan drukken of steken in je lies. Het is belangrijk dat je nooit door de pijn heen gaat van liesklachten, omdat dat het risico op langdurige blessures vergroot.

Een veelvoorkomende, maar ook vaak gemiste oorzaak van hamstring en liesklachten zijn een bekkenscheefstand. Het bekken is heel belangrijk in het verdelen van het gewicht over je beide benen, zeker als je aan het sporten bent. Wanneer je bekken niet goed beweegt of uit balans is, (denk hierbij aan het SI-gewricht) is de kans op terugkerende klachten erg groot! Gelukkig kan een chiropractor hier goed bij helpen.

Chiropractie voor hockeyers

Bij alle bovenstaande klachten sluit de chiropractor goed aan voor het herstel, en ook zeker voor preventie van nieuwe blessures! Beperkte mobiliteit in je enkel, heup, bekken of rug kan namelijk zorgen dat een nieuwe knie- of enkelblessure op de loer ligt. Ook is het bijhouden van de stabiliteit in de enkel cruciaal in het voorkomen van nieuwe verstuikingen, verzwikkingen of verdraaiingen.

Een chiropractor is niet alleen geïnteresseerd in de plek van de blessure, maar in het hele lichaam. Hij of zij zal ervoor zorgen dat niet alleen knie, heup, bekken of rug sterk en stabiel is, maar de hele keten. Dit is heel goed als je erg blessuregevoelig bent, of vaak terugvalt in oude klachten. Door te bepalen waar jouw blessures vandaan komen en deze doelgericht te behandelen sta je zekerder op het veld, en steviger in je (hockey)schoenen!

Wil je weten wat chiropractie voor jou kan betekenen, maak dan een afspraak voor een sport check!

Direct een afspraak maken

Wist je dat:
> De naam hockey is volgens velen afgeleid van het Engelse woord hook (haak), maar sommige Fransen beweren dat het van het Franse woord hoquet (herdersstaf) komt.
> Uit het onderzoek blijkt dat een rugby speler gemiddeld 94 meter afgelegd in 1 minuut en een voetballer gemiddeld 125 meter. De hockeyer loopt beiden eruit met gemiddeld 140 meter per minuut.
> Hockey met een geschatte 2 miljard fans de derde populairste sport ter wereld is.
> Hockey bestaat al duizenden jaren. Zo tikten zelfs de oude Grieken al met een stok een bal heen en weer en ook in India wordt al heel lang een hockey-achtig spel gespeeld. Het huidige hockey begint echter pas vorm te krijgen vanaf de Middeleeuwen.

Referenties

  1. Letsels 2021, Kerncijfers LIS (2021) [online], Stam, C., VeiligheidNL. Beschikbaar op: https://www.veiligheid.nl/kennisaanbod/cijferrapportage/hockeyblessures
  2. Knee pain (2023) Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research. Beschikbaar op: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/knee-pain/symptoms-causes/syc-20350849
  3. https://www.veiligheid.nl/kennisaanbod/cijferrapportage/hockeyblessures

Geschreven door Jim Zeelen

Chiropractor Jim Zeelen