Ga naar hoofdinhoud
Zomervakantie zonder nekklachten

Nog een aantal weken voor de vakantie. Dit is voor veel mensen een drukke en stressvolle tijd. Er zijn veel deadlines, projecten die af moeten, maar ook toetsweken op school, feesten, borrels en barbecues ter afsluiting van werk en sport. Het lijkt wel alsof de wereld stopt na de vakantie. Alles moet af en klaar zijn voor je weg kan/mag. Door al die drukte en stress kunnen je nek, schouders en rug vast gaan zitten.

Een chiropractor zorgt ervoor dat je nek, schouders en rug weer soepel worden en de spieren kunnen gaan ontspannen.

Je lichaam kan heel veel aan wanneer je onder stress moet presteren. Er wordt adrenaline en endorfines aangemaakt, hierdoor voel je minder pijn en heb je genoeg energie om die eindsprint te kunnen maken. Helaas voel je dan vaak niet dat je alles verkrampt en dat je over grenzen gaat.

Waar kan je zelf op letten om te voorkomen dat je nek, schouders en rug helemaal vast gaan zitten? 

Vermijdt een hoge ademhaling.

Wanneer je onder spanning staat gaat je ademhaling omhoog. Niet alleen in de frequentie gaat omhoog, maar je gaat ook echt hoog ademen. Dit doe je door je schouders op te trekken, dit geeft veel spanning in de nek en schouderspieren. Helaas is dit ook nog een oppervlakkige ademhaling en dus niet efficiënt.
Je hersenen werken op zuurstof en suiker. Dus je kan je voorstellen dat wanneer je oppervlakkig ademhaalt en dus minder zuurstof inneemt, je hersenen ook minder goed gaan functioneren. Je wordt minder gefocust, je kan je minder goed concentreren en je kan minder goed conclusies en verbanden zien.

Wat moet je dan wel doen? Adem naar je buik. Deze ademhaling is veel efficiënter. Je ademt dieper waardoor je meer lucht in je longen opneemt, je daardoor meer ontspant en je minder vaak hoeft adem te halen.
Daarnaast belast je de nekspieren niet.

Blijf sporten.

Vaak horen we dat er de tijd niet meer voor is of iemand is gewoon te moe. Jammer, want op de bank gaan hangen maakt je alleen maar vermoeider.

Blijf dus lekker doorgaan met sporten, dit maakt je hoofd leeg en het geeft energie. Door te blijven sporten activeer je de spieren die je nodig hebt om je lichaam te ondersteunen

Blijf niet te lang zitten.

Doordat je de druk van de deadlines voelt, neem je geen pauzes en ga je maar door. Vaak zak je dan in elkaar. Dit zorgt ervoor dat je een verkeerde houding aanneemt, vaak met je hoofd naar voren. Maar ook zakt je borstkas in elkaar. Dit heeft weer gevolgen voor de ademhaling, zie hierboven.

Om dit zelf te ervaren kan je de volgende oefening doen:
Probeer het maar eens, ga ingezakt zitten en probeer eens diep via de buik in te ademen. En ga daarna goed rechtop zitten en haal weer diep adem via de buik. Merk je het verschil?

Ook komt er een constant druk op de wervels en tussenwervelschijven, je gaat vaal hangen in je banden en er komt rek op de rug spieren. Bewegen maakt dat hier de doorbloeding wordt gestimuleerd en alles weer wordt geactiveerd.

Dus ga regelmatig staan of een rondje door de kamer lopen. Haal zelf je drinken en als het kan neem de trap i.p.v. de lift. Je verandert daardoor de druk op je wervelkolom. Je spieren moeten gaan werken, je krijgt een betere houding, je kan beter ademhalen en je beweegt!

Ga rekken en strekken.
Strek je armen uit naar boven (appeltjes plukken)
Strek je armen uit naar de zijkant en draai naar links en rechts
Strek je armen tegelijk naar achteren.
Trek aan een denkbeeldig touwtje boven op je hoofd en maak je nek lang.

Blijf bewegen

Vaak denk je dat je geen tijd hebt om nog te bewegen of je bent te moe, dan doen je spieren te weinig, je hartslag blijft laag waardoor het bloed niet snel wordt rond gepompt en je voelt je alleen maar vermoeider. Het blijft een herhaling.

Blijf dus bewegen en niet alleen op het werk, maar ga na het eten een half uur wandelen of fietsen. Wanneer mogelijk loop of neem de fiets naar kantoor. Ga eens vaker lopen of fietsen naar de winkels i.p.v. de auto pakken.

Zorg voor voldoende slaap

Dit is zo’n valkuil die je krijgt als je nog ‘s avonds aan het werk bent om dingen af te krijgen. Dan wil je graag nog even ontspannen voor je naar bed gaat. Dat laatste is natuurlijk heel belangrijk, want anders lig je in bed nog te werken.
Maar hoe later je naar bed gaat, hoe korter je nachtrust is. Wanneer je optimaal wilt kunnen presteren, zal je een goede nachtrust moeten hebben.
Wanneer je onvoldoende uitgerust bent, zal je ook minder snel nog gaan bewegen of sporten, je blijft dus makkelijker zitten.

Door voldoende slaap ontspant je lichaam en geest, je kan dan de volgende dag weer fris en helder aan de slag. Natuurlijk is het niet erg wanneer dit een keertje gebeurt, maar zijn dit meerdere avonden per week en meerdere weken achter elkaar, dan wordt het wel een probleem.
Zorg dat je maximaal 1 uur voor je gaat slapen je computer uit zet. Ga dan iets doen waardoor je echt even kan ontspannen. Dus ga dan niet je appjes of mailtjes op je telefoon nog beantwoorden.

Vermijdt klemmen met  je kaken

Veel mensen die stress of druk ervaren, gaan zich verbijten of wel gaan hun kiezen op elkaar zetten. Je kaakgewricht bevindt zich heel dicht bij de bovenste nekwervels en heeft een grote invloed op onze nek- en hoofdstabiliteit. Dus spanning en druk kan leiden tot spanning en spierverkramping in de nek en hoofdpijn.
Sommige mensen doen dit zelfs ‘s nachts en kunnen dan wakker worden met pijnlijke en stijve kaken.

Wanneer je beseft dat je alleen tijdens het eten de kiezen op elkaar hoort te hebben, begrijp je misschien waarom je dit niet hoort te doen tijdens de rest van de dag.
Daarnaast zijn de kaakspieren heel sterke spieren. Deze kunnen dus veel spanning opbouwen wanneer ze niet ontspannen zijn.
In deze blog staan oefeningen om de kaakspieren te kunnen ontspannen.

Natuurlijk kan je ook altijd een afspraak bij een van onze chiropractoren maken als je denkt het niet zelf te kunnen oplossen of toch graag advies wilt hebben.

Heel veel succes met de laatste loodjes voor de vakantie en geniet van de welverdiende vrije dagen en hopelijk zonder klachten.

Geschreven door Monique van der Marck

Monique van der Marck