skip to Main Content

Hoe kom ik van migraine af met chiropractie?

Migraine is een veel voorkomende vorm van hoofdpijn, iedere dag hebben zo’n 70.000 Nederlanders een migraine aanval. Vrouwen hebben 3x vaker last dan mannen. 

Wat is een migraineaanval?

De hoofdpijn zit meestal aan één kant en is een heftig kloppende pijn. Bij één op de 3 mensen krijgen vooraf waarschuwingsklachten. We noemen dit een aura. Er ontstaat een soort kortsluiting achter in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat de hersencellen ineens heel actief worden ne veroorzaakt dan lichtflitsen of zigzaglijnen die je ziet, maar ook kan je vlekken zien of zelfs een gedeelte van je gezichtsveld niet meer zien. Soms krijgt iemand last van tintelingen of gevoelloosheid in een lichaamsdeel.

Wanneer de hoofdpijn er eenmaal is, gaat dit vaak gepaard met overgevoeligheid voor licht, geluid en misselijkheid. Degene die het kennen, weten dat een aanval nooit gelegen komt en ervoor zorgt dat je een paar uur tot zelfs een paar dagen uit de running bent. 

Typische migraineklachten:
Vlekken voor de ogen of lichtflitsen
Minder zien in een gedeelte van het gezichtsveld
Overgevoelig voor licht en geluid
Heftige vaak kloppende hoofdpijn rond één oog
Misselijk en/of overgeven

Wat gebeurt er tijdens een migraineaanval?

De precieze werking van een migraine aanval is helaas nog onduidelijk. Wel weten we dat het te maken heeft met een tijdelijke ontregeling van de hersenen en de hersenstam. Deze geeft een informatie stroom naar de rest van de hersenen en hersenvliezen, deze laatste raken overprikkeld. Dat geeft dan de hoofdpijnklachten.

Wat veroorzaakt een migraineaanval?

Dit kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, bijvoorbeeld door stress, hormonen of zelfs een hersenschudding. 

Er is ook veel onderzoek naar voeding gedaan bij migraine. Duidelijk is dat bepaalde voeding en migraine samen gaat. De meest bekende hierin zijn rode wijn, oude kaas, vlees, cafeïne en chocolade. Maar wat is oorzaak en gevolg? Er zijn theorieën die zeggen dat je juist zin krijgt in bijvoorbeeld chocola wanneer een migraine aanval er aan komt, dan is dit het gevolg en niet de oorzaak.

We weten ook dat er in sommige families vaker migraine voorkomt dan in andere. Dus erfelijkheid kan ook een rol spelen.

Er zijn medicijnen die voor pijnverlichting kunnen zorgen of zelfs een aanval kunnen stoppen. Deze zijn vaak gericht om de informatie signalen in de hersenen te verminderen. Helaas lost dit het terugkerende probleem niet op. 

Wat kan de chiropractor doen? 

Gelukkig zijn er ook andere methodes om migraines te verlichten. Er is de afgelopen jaren veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van chiropractie op onder andere migraine hoofdpijn. De resultaten hiervan zijn positief, dat wil zeggen dat chiropractische behandeling de intensiteit, frequentie en duur van de aanvallen kan verminderen. Goed nieuws dus!

Hoe we dat doen? Er bestaat geen one-size-fits-all behandeling voor migraine, dus we zullen eerst een aantal testen moeten doen en vragen moeten stellen. Wij onderzoeken onder andere de functionaliteit van het wervelkolom, maar ook het kaakgewricht, bepaalde functies in de hersenstam en wat mogelijke triggers kunnen zijn. Aan de hand hiervan proberen we de oorzaken van de aanvallen boven tafel te krijgen en kunnen we een afgestemde behandeling bieden.

Referentie:
Rist PM, Hernandez A, Bernstein C, et al. The Impact of Spinal Manipulation on Migraine Pain and Disability: A Systematic Review and Meta-Analysis. Headache. 2019;59(4):532-542. doi:10.1111/head.13501

Geschreven door Els Claassen

Chiropractor Els Claassen