Skip to content

Om te weten hoe dry needling werkt, moet je eerst weten wanneer je dry needling gebruikt.

Dry needling wordt toegepast op triggerpoints. Een triggerpoint is een pijnlijke harde knoop in een spier. Deze geeft vaak een zeurende pijn of het gevoel dat de spier strak staat. Daarbij straalt een triggerpoint vaak ook uit naar een gebied elders in het lichaam. Voorbeelden hiervan zijn het triggerpoint in de schouder (trapezius of monnikskapspier) die uitstraalt naar de nek en hoofd of het triggerpoint op het schouderblad (infraspinatus) die uitstraalt in de arm en zelfs tintelingen in de vingers kan veroorzaken.

Wist je dat:
> Dry-needling de meest effectieve methode is om triggerpoints te behandelen?
> Dry-needling weinig tot geen pijn doet?
> Behandeling van alleen een triggerpoint maar tijdelijk verlichting geeft?

Behandeling van triggerpoints

Met dry needling kunnen de triggerpoints goed worden behandeld. Daarnaast is het altijd heel belangrijk om te kijken waardoor deze zijn ontstaan. Chiropractoren zijn heel goed in het onderzoeken en behandelen van de onderliggende oorzaken van het ontstaan van triggerpoints.

Chiropractie is gericht op herstel van beweging in gewrichten, zodat pijnprikkels afnemen. Hierdoor wordt de zenuw rustiger, kan het triggerpoint herstellen en de spier ontspannen. Om in te beelden hoe dit werkt: wanneer je je hoofd stoot, zal je direct over je hoofd gaan wrijven en de pijn zal verminderen. Met wrijven krijg je een bewegingsprikkel, die de pijnprikkel dempt. Je wrijft de pijn dus letterlijk weg.

Een gewrichtsmanipulatie zorgt ervoor dat de pijn vanuit het gewricht weggenomen wordt. De spier wordt direct na een gewrichtsmanipulatie rustiger. Triggerpoints kunnen echter nog blijven zitten in de spier en wanneer deze blijven irriteren, kan er een vicieuze cirkel ontstaan. Dus zowel oorzaak als gevolg zullen moeten worden aangepakt. Het triggerpoint zal dan nog moeten worden behandeld om verder te ontspannen.

Dry-needling van triggerpoints

De meest effectieve behandeling voor triggerpoints is dry-needling. Het doel is om de triggerpoint uit te schakelen, waardoor de spier ‘gereset’ wordt en ontspant.

Bij dry-needling wordt gebruik gemaakt van een dun acupunctuurnaaldje, welke ingebracht wordt in het triggerpoint. Dit inbrengen voel je nauwelijks. Wanneer het triggerpoint geraakt wordt, spant de spier even  kort aan, dit voelt als een kortstondige verkramping van de spier. Dit kan soms als onprettig worden ervaren, maar geen pijn doen. Het triggerpoint verdwijnt, de spier kan vervolgens ontspannen. De functie en kracht zal weer terug keren. De behandeling zelf duurt maar enkele seconden.

Na de behandeling kunnen de behandelde spieren soms wat vermoeid of stijf aanvoelen, maar dat is meestal van korte duur.

De combinatie van chiropractie en dry-needling therapie is erg effectief in het verhelpen van terugkerende stijven en pijnlijke spieren en triggerpoints. Hierdoor kan je beter bewegen, sporten, revalideren en zullen klachten minder snel terugvallen.

Heb je zelf ook al lang last van terugkerende triggerpoints en klachten? Maak dan een afspraak.

Geschreven door
Menno Segers