Ga naar hoofdinhoud
Chiropractor onderzoekt baby

Huilbaby’s

De meeste baby’s zijn wel eens onrustig en ontevreden. Huilen is voor baby’s de manier om aan te geven wat zij nodig hebben en huilen is dan ook een normaal overlevingsmechanisme. Maar wat als je baby maar niet stopt met huilen? Wat als je baby ontroostbaar is en niets helpt? 

Overmatig huilen zonder duidelijke reden is abnormaal en kan een grote impact hebben op het gezin. Overmatig of excessief huilen wordt ook wel koliek genoemd en de officiële definitie luidt: meer dan 3 uur huilen, voor minimaal 3 dagen in 3 opeenvolgende weken. Ook als ouders het huilen als problematisch ervaren en hulp zoeken, spreken we van een huilbaby. Bij lichamelijk onderzoek door de huisarts en/of kinderarts wordt er vaak geen duidelijke oorzaak, zoals allergie of ziekte, gevonden voor het overmatig huilen. 

Spanning in spieren en gewrichten

In de praktijk zien wij vaak dat overmatig huilen geassocieerd is aan spanning in de spieren en gewrichtjes met name in de nek. Bovendien geldt een moeilijke bevalling als nummer 1 risicofactor voor excessief huilen (Zwart et al. 2005). Tijdens de geboorte zorgen de weeën, het persen van de moeder en de nauwe ruimte in het geboortekanaal voor fysieke druk op het lichaam van een baby. Een erg snelle of langzame geboorte, het gebruik van hulpmiddelen zoals bij een vacuüm- of tangverlossing, of een keizersnede verhogen deze druk verder. Zo kan de geboorte leiden tot spanning op het lichaam van uw baby, waardoor de gewrichten en spieren pijnlijk aanvoelen. Het is dan ook niet gek dat dit ongemak zich vaak uit in overmatig huilen. 

Vaak gaat het huilen samen met fronsen, het ballen van vuistjes, grijpen naar de oren, niet willen aangeraakt worden aan nek en hoofd en snel schrikken. Ook komt overmatig huilen geregeld voor in combinatie met onrustig slapen, voorkeurshoudingen en moeite met borstvoeding.

Chiropractische behandeling bij overmatig huilen

Chiropractische behandeling kan helpen bij overmatig huilen. Zo huilen baby’s gemiddeld 1 uur en 12 minuten minder per dag na de behandeling (Dobson et al. 2012, Miller et al. 2012). De behandeling richt zich op het ontspannen van de geïrriteerde spieren en gewrichten. Hierbij worden zeer lichte technieken gebruikt, speciaal ontwikkeld voor baby’s. Zo is bijvoorbeeld lichte druk met de vinger al voldoende om spieren en gewrichten los te maken. De maximale druk hierbij is te vergelijken met de druk die je comfortabel met je vinger op je oog kan zetten. Omdat de behandelmethoden zo licht zijn, kunnen baby’s als op zeer jonge leeftijd behandeld worden. 

Wilt je meer weten over de behandeling van (huil)baby’s? Of wilt je een afspraak maken voor jouw baby? Neem dan contact op met onze praktijk.

Referenties:

Dobson, D., Lucassen, P.L.B.J., Miller, J.J., Vlieger, A.M.V., Prescot, P., Lewith, G., 2012. Manipulative therapies for infantile colic. Cochrane Database of Systemic Reviews, 12.

Miller, J.E., Newell, D., Bolton, J.E., 2012. Efficacy of chiropractic manual therapy on infant colic: a pragmatic single-Blind, randomized Controlled Trial. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, 35 (8). 600-607.

Zwart, P., Vellema-Goud, M.G.A., Brand, P.L.P., 2007. Charateristics of infants admitted to hospital for persistent colic, and comparison with healthy infants. Acta Paediatrica, 96 (3), 401-405. 

Geschreven door Linda Overschie

Chiropractor Linda Overschie