Skip to content

Chiropractie bij discopathie

Discopathie betekent letterlijk ‘aandoening aan de discus’ (tussenwervelschijf). Dit is een oorzaak voor lage rugklachten. Er bestaan 2 verschillende vormen van discopathie: een acute variant en een degeneratieve variant. U kunt bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch voor beide varianten terecht.

Acute discopathie

Bij acute discopathie zijn er in de buitenste lagen van de tussenwervelschijf kleine scheurtjes ontstaan. Acute discopathie wordt vaak veroorzaakt door veel zitten en weinig bewegen. De klachten zijn stevige lage rugpijn. Dit hangt vaak samen met een scheefstand van het lichaam. Hierbij staan de schouders ‘uit het lood’ ten opzichte van de heupen. Typisch voor acute discopathie is dat de lage rugpijn met name versterkt wordt bij zitten en bukken. Bij het overstrekken van de onderrug wordt de pijn juist verlicht. Dit is precies het tegenovergestelde van spit klachten, waarbij overstrekken juist erg pijnlijk is. Bij discopathie kan de pijn uitstralen naar uw billen en bovenbenen, als gevolg van de verkrampte spieren in de onderrug.

Degeneratieve discopathie

Bij degeneratieve discopathie neemt het vochtgehalte in de kern van de tussenwervelschijf af, dit is onderdeel van het artrose proces. Hierdoor wordt de tussenwervelschijf dunner en puilt uit, net als bij een slappe fietsband. Over het algemeen krijgt u niet direct klachten. In een enkel geval drukt de uitpuilende tussenwervelschijf op een uittredende zenuw en veroorzaakt dan herniaklachten of ischias.

Klachten bij degeneratieve discopathie

Degeneratieve discopathie levert over het algemeen geen directe klachten op. Wel komt het voor dat de spieren rondom het gebied verminderd actief zijn en dat wervelgewrichten meer belast worden. Hierdoor kunnen lage rugklachten ontstaan. Vaak heeft u dan last van stijfheid bij het opstarten. Chiropractie is zeer effectief bij klachten die ontstaan als gevolg van degeneratieve discopathie.

Chiropractie behandeling van discopathie

Zowel klachten als gevolg van acute en degeneratieve discopathie kan goed behandeld worden met chiropractie. Door het gebruik van tractie technieken kan de druk in de tussenwervelschijf verlaagd worden. Hierdoor neemt de druk op de buitenste lagen van de tussenwervelschijf af. Daarnaast kunnen onze chiropractoren met een chiropractie behandeling ervoor zorgen dat het gebied er omheen weer vrij en soepel beweegt. Hierdoor ontstaat meer rust in de onderrug. Ook krijgt u tips en oefeningen om zo snel mogelijk van uw klachten te herstellen. 

Leuke wetenswaardigheden over discopathie

1. Discopathie ontstaat vaak door te weinig of teveel belasting van de rug

2. Discopathie is het beste te behandelen met chiropractie gecombineerd met het juiste advies

3. Bij het behandelen van discopathie zijn gezonde bewegingen en houdingen erg belangrijk

4. Discopathie heeft niets met een disco te maken, maar met een discus (tussenwervelschijf)

Leer de chiropractoren van Rugzorg Chiropractie Den Bosch kennen

Heeft u discopathie? Maak een afspraak bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch!

Wilt u een afspraak maken bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch om van uw discopathie af te komen? Onze chiropractoren staan klaar om u te helpen. Maak vandaag nog een afspraak!