Skip to content

Chiropractie bij een hernia in lage rug en nek

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf en wordt vaak veroorzaakt door verkeerd gebruik van de rug of nek. Er ontstaat dan een uitstulping (bult) op de achterzijde van uw tussenwervelschijf. Wanneer deze uitstulping de zenuw bekneld tussen de tussenwervelschijf en wervel, dan is er sprake van een hernia. Een chiropractie behandeling kan hernia klachten snel verminderen. 

Hernia’s kunnen in uw gehele wervelkolom voorkomen, maar uiten zich vooral in de lage rug en nek. Een hernia kan acuut ontstaan door een verkeerde beweging, maar kan ook in langere tijd ontstaan door herhaaldelijke overbelasting. De uitstralende pijn in het been wordt ook wel ischias genoemd, maar dat beschrijft alleen de klacht en niet de oorzaak.

Symptomen van een hernia

De symptomen van een hernia zijn uitstralende pijn, al dan niet in combinatie met rug- of nekpijn. Zenuwen komen vanuit het ruggenmerg en de wervelkolom en geven gevoel aan de huid en sturen spieren aan. Vaak gaat deze pijn gepaard met tintelingen of prikkelingen in dit gebied en het kan gebeuren dat de spierkracht afneemt. Ook kan het lichaamsdeel doof of gevoelloos aanvoelen. Een nekhernia geeft klachten in uw armen. Een lage rug hernia geeft klachten in uw benen.

Verschillende gradaties van een hernia

Er bestaan verschillende gradaties van een hernia. Dit variëert van een kleine uitstulping tot volledig uitpuilen van de zachte kern van uw tussenwervelschijf. In het laatste geval is een operatie noodzakelijk. In andere gevallen kunnen onze chiropractoren met specifieke tractie-technieken de druk in de tussenwervelschijf verminderen. Hierdoor verkleint de uitstulping en neemt de druk van uw zenuw af. Door uitgebreid neurologisch en lichamelijk onderzoek kan uw chiropractor bepalen hoe ernstig uw hernia is. Wanneer er sprake is van een ernstige beknelling van de zenuw, kan Rugzorg Chiropractie Den Bosch u doorverwijzen naar een neuroloog.

Chiropractie behandeling van een hernia

De chiropractie behandeling van een hernia concentreert zich op het ontlasten van de tussenwervelschijf. Onze praktijken beschikken hiervoor over speciale behandeltafels. Daarnaast richt de behandeling zich op het ontspannen van gewrichten en spieren. Dit gebeurt in combinatie met adviezen en oefeningen om de tussenwervelschijf zo veel mogelijk te ontlasten. Als u volledig wilt herstellen, is het vaak noodzakelijk om uw rompspieren te versterken. Dit kan met behulp van specifieke oefeningen. Onze chiropractoren adviseren u graag. 

Enkele wetenswaardigheden over een hernia

1. Jaarlijks hebben ongeveer 75.000 Nederlanders last van een hernia

2. Een hernia is niet erfelijk

3. De gemiddelde leeftijd van mensen met een hernia is 40 jaar

4. Zwaar lichamelijk werk vergroot de kans op een hernia

Leer de chiropractoren van Rugzorg Chiropractie Den Bosch kennen

Heeft u een hernia? Maak een afspraak bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch!

Wilt u een afspraak maken bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch om van uw hernia af te komen? Onze chiropractoren staan klaar om u te helpen. Maak vandaag nog een afspraak.