Skip to content

Chiropractie behandeling bij hoofdpijn 

Heeft u last van hoofdpijn? Hoofdpijnklachten zijn met chiropractie gelukkig goed te behandelen. Hoofdpijn is dan ook een klacht die wij bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch veelvuldig verhelpen. 

Ontstaan van hoofdpijn

Hoofdpijnklachten ontstaan vaak (net als nekklachten) door een optelsom van factoren. Enkele oorzaken die wij vaak zien: nekklachten die uitstralen naar uw hoofd, maar ook een verkeerde houding, stress, hoge bloeddruk, hormonale hoofdpijn, een verkeerd eetpatroon of overgebruik van pijnmedicatie. Hoofdpijn kan ook ontstaan vanuit spanning in de kaken door tandenknarsen of klemmen.

Lees hier over spanning in de kaken door tandenknarsen of klemmen en welke oefeningen je hiervoor kan doen.

Meestal is hoofdpijn onschuldig en van korte duur. Zo kan te weinig water drinken, slecht slapen of griep hoofdpijnklachten opwekken. Andere vormen van hoofdpijn zijn van langere duur en komen regelmatig terug. De meest voorkomende vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn en migraine.
Onze chiropractoren zijn uitstekend in staat om al deze facetten te onderzoeken en te bepalen of chiropractische zorg voor uw hoofdpijn geschikt is. Als de oorzaak van de hoofdpijn buiten ons vakgebied valt, bespreken we mogelijke alternatieven.

Chiropractie bij spanningshoofdpijn

De meest voorkomende vorm van hoofdpijn is spanningshoofdpijn. De klachten verspreiden zich als een band om uw voorhoofd en veroorzaken druk achter de ogen. Spanningshoofdpijn kan dagen, weken en soms zelfs jaren in meer of mindere mate aanwezig zijn. Zelfs tot het moment dat de pijn als ‘gewoon’ wordt beschouwd. Pijnstillers bieden  over het algemeen weinig of geen oplossing voor spanningshoofdpijn.

Oorzaak van spanningshoofdpijn

De oorzaak van spanningshoofdpijn is bij iedereen verschillend. Denk aan psychische stress vanuit werk of privé, maar ook fysieke stress door bijvoorbeeld een verkeerde houding. Een verkeerde houding veroorzaakt spanning in de spieren rond uw achterhoofd en nek. De wervelgewrichten bewegen slecht en veroorzaken pijn in uw nek en hoofd. Het veelvuldig gebruik van pijnmedicatie kan ook een oorzaak zijn van hoofdpijn, evenals een overmatig gebruik van bepaalde levensmiddelen. Tijdens het vraaggesprek en het daaropvolgend lichamelijk onderzoek wordt de uiteindelijke oorzaak van de hoofdpijn achterhaald en behandeld.

Bij hoofdpijnklachten kan een een goed kussen ook veel verlichting geven. Lees hierover in deze blog.

Chiropractische behandeling van spanningshoofdpijn

De chiropractische behandeling bij spanningshoofdpijn bestaat uit het in beweging brengen van gewrichten en ontspannen van spieren. Dit doen wij bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch middels gewrichtsmanipulaties en het ontspannen van de spieren er omheen. Ook ontvangt u advies over een goede houding en over de juiste voeding, evenals oefeningen om de houding te corrigeren.

Chiropractie bij migraine

Heeft u last van migraine? Dan weet u als geen ander dat migraine een vorm is van hoofdpijn die aanvalsgewijs optreedt. De heftigheid van de symptomen bij migraine heeft een grote invloed op het dagelijks functioneren. Bij bepaalde vormen van migraine kan er een ‘aura’ optreden. Typische symptomen van migraine zijn een eenzijdige hoofdpijn dat gepaard gaat met overgevoeligheid voor licht en/of geluid of misselijkheid. De hoofdpijn blijft vaak één tot drie dagen aanwezig.

Lees ook onze blog over migraine.

Oorzaak van migraine

De oorzaak van migraine is neurologisch van aard. De pijn ontstaat zodra bepaalde bloedvaten in de hersenen samenspannen en ontspannen. Op dat moment worden pijnzenuwen geprikkeld. Deze pijn verspreidt zich door uw gehele hersengebied. Hoewel de migraine zelf niet gestopt kan worden, kunnen we bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch wel de triggers die de migraine activeren wegnemen. Denk hierbij aan spanning/blokkades in de hoge nekwervels. Anderzijds speelt voeding ook een rol bij migraine. U kunt bepaalde voedingsstoffen, zoals chocolade, kaas en rode wijn beter vermijden. 

Chiropractie behandeling van migraine

Met een chiropractie behandeling kan de spanning in de nek verminderd worden, middels nekmanipulaties en spier-ontspannende technieken, zoals dry needling. Hiermee neemt de frequentie en hevigheid van de migraine aanvallen af en dit leidt tot een betere levenskwaliteit.

Leer de chiropractoren van Rugzorg Chiropractie Den Bosch kennen

Afspraak maken voor hoofdpijnklachten bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch?

Wilt u een afspraak maken bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch om van uw hoofdpijn af te komen? Onze chiropractoren staan klaar om u te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op.