Skip to content

Hoe kom ik van mijn lage rugpijn af met chiropractie?

Heeft u last van lage rugpijn? Wist u dat lage rugpijn één van de meest voorkomende klachten is waarvoor iemand een chiropractor bezoekt? Dat is niet zo gek: uit onderzoek blijkt dat ruim 80% van de bevolking in ieder geval één keer in zijn leven met lage rugpijn te maken krijgt. Bij veel mensen is dit maar eenmalig, maar bij de helft van de mensen met lage rugpijn, hebben de klachten een terugkerend karakter (chronische lage rugpijn). Net als met buikpijn, hebben rugpijn klachten bij lang niet iedereen dezelfde oorzaak. U kunt bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch zowel terecht voor acute lage rugpijn als chronische lage rugpijn. 

Ontstaan van lage rugpijn klachten 

Hoewel lage rugpijn soms plotseling kan beginnen, ontstaan lage rugpijn klachten niet omdat wij ons een keertje vertillen of een verkeerde beweging maken. Lage rugpijn ontstaat vaak geleidelijk omdat wij onze rug op een onnatuurlijke manier gebruiken. Door lange dagen in de auto of op kantoor te zitten, een tekort aan gezonde lichaamsbeweging of teveel eenzijdige lichamelijke bewegingen, neemt de conditie van onze rug geleidelijk af. Hierdoor wordt uw rug steeds kwetsbaarder, met blessures als gevolg. 

Zelfs wanneer het er plotseling ‘inschiet’ bij een beweging, dan is dit slechts de spreekwoordelijke druppel geweest. Een gezonde rug kan doorgaans belast worden zonder verdere gevolgen. In deze acute vorm van lage rugpijn spreekt men over ‘spit’. 

Het verschil tussen acute lage rugpijn en chronische lage rugpijn

Acute lage rugpijn / Spit

Spit is niet zozeer een diagnose, maar meer een bewoording voor plotselinge hevige rugpijn, welke bijvoorbeeld is ontstaan na een verkeerde beweging. Deze vorm van rugpijn kenmerkt zich door hevige pijn in de onderrug, waarbij iedere beweging pijnlijk is. Het mechanisme is vergelijkbaar met het verzwikken van een enkel

Wanneer u spit klachten ervaart is het advies om het gebied te koelen met ijs (dus géén warmte!) en voorzichtig in beweging te blijven. Wanneer spit klachten niet afnemen binnen een paar dagen of zelfs toenemen, is het raadzaam een afspraak te maken met één van onze chiropractoren in Den Bosch. Spit kan vaak met een paar chiropractie behandelingen al effectief worden behandeld.

Onderzoek uit juni 2023 toont aan dat de chiropractor een hele goede keus is om als eerste naar toe te gaan bij acute lage rugklachten.

Chronische lage rugpijn

Chronische lage rugpijn kan ontstaan door herhaaldelijk de rug verkeerd of te zwaar te belasten, waarbij pijnklachten op en af, maar vaak ook constant licht aanwezig zijn. Deze lage rugpijn klachten kunnen zich over vele jaren verspreid ontwikkeld hebben en als ‘gewoon’ worden ervaren. Het is echter niet normaal en zeker niet nodig om met rugpijn te leven.

Zeker met chronische lage rugpijn is het van belang om niet alleen de pijn weg te nemen, maar ook de oorzaak van de rugklachten op te sporen en uiteindelijk die proberen te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er naast de chiropractische behandeling ook specifieke oefeningen gedaan moeten worden om de stabiliteit van bepaalde spiergroepen te versterken en andere te ontspannen. U krijgt van onze chiropractoren tips en adviezen over houding, gewoontes en beweging. 

Lees onze blog over oefeningen die kunnen helpen bij jouw pijnklachten in de onderrug. 

Lage rugpijn door artrose / slijtage

Artrose is de medische term voor slijtage aan uw gewrichten. Vroeg of laat krijgt iedereen met een vorm hiervan te maken.

Vaak wordt gedacht dat artrose pijnklachten geeft. Dit is lang niet altijd het geval. Artrose veroorzaakt in eerste instantie alleen stijfheidsklachten. Met name in de ochtend, na langere tijd niet bewegen of na zwaardere belasting kunnen deze klachten optreden.

Discopathie is een term die je ook vaak hoort in combinatie met artrose. Discopathie van het L4-5 en het L5-S1 niveau komt het meeste voor.

Vaak wordt gezegd, ”Het is versleten, leer er maar mee leven.”

Door artrose kan er ook een andere klacht ontstaan, namelijk stenose.
Dit kenmerkt zich door pijnklachten in de rug en/of benen bij langer staan en lopen en de klachten verdwijnen weer heel snel wanneer iemand gaat zitten of voorover buigt. Typisch hierbij is dat juist fietsen heel goed gaat.

Behandeling bij artrose en stenose

Bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch hebben we beschikking over speciale tractietafels. Hiermee kunnen we op een rustige manier de mobiliteit van de lage rug verbeteren en wordt er ruimte gemaakt rondom de zenuwen in de wervelkolom. Daarnaast geven onze chiropractoren tips, adviezen en oefeningen om zo mobiel mogelijk te blijven. Zo kunnen de klachten met chiropractie geminimaliseerd worden.

Leer de chiropractoren van Rugzorg Chiropractie Den Bosch kennen

Afspraak maken voor lage rugpijn klachten in Den Bosch?

Wilt u meer weten of een afspraak maken om van uw lage rugpijn af te komen? Onze chiropractoren staan klaar om u te helpen. Maak vandaag nog een afspraak.