Skip to content

Chiropractie bij schouderklachten

Heeft u last van schouderklachten? ‘Schouderklachten’ is een vrij brede term die pijnklachten in het schoudergebied omschrijft. Naast structurele oorzaken kunnen ook functionele problemen schouderklachten veroorzaken. Rugzorg Chiropractie Den Bosch biedt veel effectieve behandelingen voor verschillende schouderklachten.

Chiropractie bij slijmbeursontstekingen

Slijmbeursontstekingen (bursitis) zijn veelvoorkomende oorzaken van schouderklachten. Ook een peesontsteking, ‘frozen shoulder’ of bewegingsbeperkingen in de schoudergewrichten kunnen pijnklachten veroorzaken in het schoudergebied.

Een slijmbeurs is een vetzakje dat pezen beschermt tegen beschadigen door frictie. In de schouder zit er één tussen het bot van het schouderblad (acromion) en de pezen van de spieren in de schoudergordel (de rotator cuff spieren). Net als andere ontstekingen in het bewegingsapparaat, ontstaat een slijmbeursontsteking niet zomaar. Door verkeerde bewegingen in de schoudergordel raakt de slijmbeurs geïrriteerd en gaat ontsteken. Een steroïde injectie in de slijmbeurs biedt vaak op korte termijn verlichting, maar neemt de oorzaak van het probleem niet weg. Het gevolg is dat de klacht (snel) weer terugkeert.

Chiropractie bij peesontstekingen

Bij een peesontsteking (tendinitis of tendinopathie) is niet de slijmbeurs de zwakste schakel, maar de pees zelf. De klachten komen veel overeen met een slijmbeursontsteking en ook de behandeling is vrijwel hetzelfde. We spreken ook wel over impingement. Bij impingement klachten ervaart u pijn diep in uw schouder. De pijn wordt versterkt als u de arm boven schouderhoogte tilt en wanneer u er op ligt.

Oorzaak van schouderklachten

Beide ontstekingsvormen hebben over het algemeen een oorzaak in het verkeerd functioneren van de schoudergordel. Het schoudergewricht is zeer complex en is sterk afhankelijk van optimale bewegingspatronen. Het is daarom belangrijk om bij een schouderklacht, naast orthopedische testen, een uitgebreid bewegingsonderzoek te doen om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Alleen door de oorzaak aan te pakken, verdwijnt de ontsteking voorgoed. Doordat een goed bewegende schoudergordel afhankelijk is van een goed bewegende bovenrug en nek, worden deze ook mee behandeld. Naast het behandelen van de gewrichten spelen ook spanning en functie van de rotator cuff spieren een belangrijke rol. Dry needling kan voor snel herstel zorgen.

Oefeningen en houdingsadviezen zijn tevens belangrijk voor het herstel en om te voorkomen dat klachten weer terug komen.

Chiropractie bij een frozen shoulder

Een frozen shoulder (capsulitis adhaesiva) is een ontsteking van het schouderkapsel. Hierbij zijn alle schouderbewegingen zeer pijnlijk en kunt u in een later stadium alleen nog maar beperkte schouderbewegingen maken. Als u het niet laat behandelen, kan het 1 tot 2 jaar duren voor de schouder weer normaal functioneert. Door tijdig in te grijpen met chiropractische manipulaties van het schouderkapsel, kan verstijving beperkt worden. Hierdoor herstelt u sneller.

Leer de chiropractoren van Rugzorg Chiropractie Den Bosch kennen

Afspraak maken voor schouderklachten bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch?

Wilt u een afspraak maken bij Rugzorg Chiropractie Den Bosch om van uw schouderklachten af te komen? Onze chiropractoren helpen u graag. Neem vandaag nog contact op voor een afspraak.