Lage rugklachten

Lage rugklachten komen vaak voor. Bijna 80% van de bevolking krijgt in zijn leven minstens eenmaal klachten aan de wervelkolom. Ongeveer de helft van alle Nederlanders wordt er regelmatig mee geconfronteerd. Vanzelfsprekende dagelijkse houdingen en bewegingen zoals bukken, opstaan uit een stoel en omdraaien in bed kunnen daardoor ineens erg moeilijk zijn. Er zijn veel misvattingen over lage rugklachten waardoor mensen onnodig lang met pijn lopen. Dit terwijl klachten in een vroeg stadium vaak makkelijk op te lossen of te voorkomen zijn. Chiropractoren zijn specialisten op het gebied van rugklachten en bieden vaak een effectieve oplossing.

Hoe ontstaat rugpijn?

Hoewel rugpijn soms plotseling kan beginnen, ontstaan rugklachten niet omdat wij ons een keertje vertillen of een verkeerde beweging maken. Rugproblemen ontstaan geleidelijk omdat wij onze rug op een onnatuurlijke manier gebruiken. Door lange dagen in de auto of op kantoor te zitten, een tekort aan gezonde lichaamsbeweging of te veel eenzijdige lichamelijke bewegingen, neemt de conditie van onze rug geleidelijk af. Hierdoor wordt de rug steeds kwetsbaarder, met blessures als gevolg.

Zelfs wanneer het er plotseling inschietbij een beweging, dan is dit slechts de spreekwoordelijke druppel geweest. Een gezonde rug kan doorgaans belast worden zonder verdere gevolgen.

Behandeling van de oorzaak

Ook al lijken pijnklachten vaak sterk op elkaar, de onderliggende oorzaak kan toch heel verschillend zijn. Daarom bestaat er niet één enkele behandeling of oefening die voor iedereen zal werken. Voor een effectieve aanpak is het belangrijk om de oorzaak van de pijn te vinden. Daartoe is een uitgebreid onderzoek nodig waarbij gekeken wordt naar de beweeglijkheid van de rug, houding, spierfunctie, stabiliteit en balans. Zodra de oorzaak van het probleem gevonden is, kan er gericht behandeld worden. Periodieke controle, oefeningen en houdingsadvies kunnen onderdeel uitmaken van de behandeling,  waarbij vaak voorkomen kan worden dat de klachten terugkomen. Chiropractoren zijn goed opgeleid in het onderzoeken en diagnostiseren van rugklachten en beschikken over een groot arsenaal aan behandeltechnieken voor spieren en gewrichten.