Skip to content
Rugzorg Chiropractie Den Bosch - blog 4.000 stappen

Wat is de wetenschap hierachter?

Er is veel bewijs dat een zittende leefstijl een grote kans geeft op hart- en vaatziekten en daarmee de kans op vroegtijdig overlijden.

We hebben in een eerdere blog al geschreven dat een Amerikaans onderzoek uit 2021 aantoonde dat 7.000 stappen per dag de kans op vroegtijdig overlijden verminderde met 50-70%. Maar het is nog steeds onduidelijk waar precies het omslagpunt ligt.

Nu blijkt dat al bij nog geen 4.000 stappen de kans op vroegtijdig overlijden verminderd.
Bij elke 500 extra stappen neemt de kans met 7% af en met elke 1.000 stappen met 15%. Er lijkt geen maximum te zijn aan het aantal stappen. De onderzoekers vonden dat bij toename van het aantal stappen, het overlijdensrisico bleef dalen, zelfs bij mensen die 20.000 stappen per dag zetten.

Hoe meer stappen, hoe beter!

Dit onderzoek werd uitgevoerd door uit 17 verschillende studies wereldwijd te vergelijken. Hierbij werden gegevens van ruim 220.000 mensen gebruikt om de gezondheidseffecten van fysieke activiteit te meten door het aantal stappen dat ze per dag maakten. Hierbij werd gekeken naar verschillen tussen mannen en vrouwen, naar de leeftijd, maar ook waar mensen liepen. Deze studie bevestigd dat hoe meer je loopt hoe beter het is. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen ongeacht de leeftijd en ongeacht waar ter wereld je woont.

Gezondheidswinst bij 4.000 stappen

Geschreven door Monique van der Marck

Monique van der Marck