Kan je door een chiropractor behandeld worden wanneer je osteoporose hebt? Ja, dat kan. Chiropractoren…
Prof. Bart Koes, epidemioloog en hoogleraar huisartsgeneeskunde in het Erasmus MC, toont met collega’s van de Universiteit van Sydney uit Australië aan dat de opioïden (zoals Tramadol, Oxycodon en Morfine) niet effectiever zijn dan een placebopil bij acute nek- en rugpijn. Ze publiceren hun gerandomiseerde gecontroleerde studie in The Lancet.
Volgens prof. Koes helpen opioïden niet bij nek- en rugpijn wanneer er geen lichamelijke oorzaak zoals een hernia, botbreuk of ontsteking is. Zij kunnen zelfs schadelijk zijn omdat ze verslavend zijn en nare bijwerkingen hebben.
In dit onderzoek werden 350 patiënten met acute nek- of rugpijn korter dan 12 weken aanwezig voor een jaar gevolgd. De patiënten werden verdeeld over 2 groepen. De helft kreeg opioïden voorgeschreven (oxycodon en naloxon) en de andere helft kreeg identiek uitziende placebopillen. Na 6 weken en 1 jaar werd er gekeken naar in pijnbeleving bij de beide groepen. Hier was geen verschil tot zelfs een licht voordeel bij de placebo groep.
Daarnaast trad in de opioïden groep bij een derde minstens één bijwerking op.
Placebo lijkt na 1 jaar zelfs een klein verschil in het voordeel te hebben ten opzichte van een pijnstiller.
Voor chronische rugpijn was al bekend dat opioïden weinig doen. Nu blijkt dus dat voor acute nek- en rugpijn hetzelfde geldt.
Maar ook minder zware pijnstillers helpen nauwelijks om de pijn te verminderen. Bijna driekwart van de 55-plussers met rugklachten slikt pijnmedicatie als paracetamol en NSAID’s (Ibuprofen, Naproxen, Diclofenac). Na drie maanden slikt een derde van hen nog steeds deze pijnstillers, die vervelende bijwerkingen kunnen hebben. Uit onderzoek naar het effect van NSAID’s bij rugpijn blijkt dat die de pijn en fysieke beperkingen bij patiënten met chronische lage-rugklachten vrijwel niet wegnemen.
Waarom werkt een pijnstiller dan niet altijd?
Dat komt waarschijnlijk door de complexiteit van pijnbeleving. Pijn kun je om allerlei redenen hebben, die zijn niet altijd lichamelijk.
Vaak spelen ook mentale en omgevingsfactoren ook mee. We noemen dat het biopsychosociale model. Denk bijvoorbeeld aan stress: daartegen werkt een opiaat niet.
Wat wordt dan wel geadviseerd?
Blijf actief is het allereerste advies, dit is bewezen dat het werkt! Ga wandelen of fietsen, luister naar je lichaam en doe wat goed voelt. Wanneer er geen aanwijsbare oorzaak is, kan niets kapot maken. Dus wees niet bang en ga niet verkrampt bewegen. Blijven pijnklachten langer dan 7 dagen aanhouden, of komen ze steeds terug, laat er dan naar kijken. Onze chiropractoren kunnen je hierbij helpen.
Tips om te beginnen met wat extra bewegen:
Loop kleine rondjes om het huis 3 keer per dag en bouw dit langzaam op.
Loop een keer extra de trap op en neer.
Sta met een squat op uit een stoel, dan hoef je je rug minder te belasten dan wanneer je “normaal’ opstaat. Probeer maar eens.
Loop kleine rondjes om het huis 3 keer per dag en bouw dit langzaam op.
Loop een keer extra de trap op en neer.
Sta met een squat op uit een stoel, dan hoef je je rug minder te belasten dan wanneer je “normaal’ opstaat. Probeer maar eens.
Indien nodig werken wij ook vaak samen met fysiotherapeuten, oefentherapeuten, podotherapeuten, etc. Net wat jij nodig hebt om zo goed mogelijk te kunnen herstellen.
Hier vind je de link naar Amazing Erasmus MC.
Geschreven door Monique van der Marck
