Preventie en Onderhoud

Tenzij er sprake is van een ongeval of trauma ontstaan klachten aan het bewegingsapparaat niet zomaar. Klachten ontstaan vaak door een optelsom van verschillende factoren.

Wij gebruiken ons lichaam natuurlijk heel de dag door, vaak op een belastende manier o.a.: 

  • Langdurig dezelfde (verkeerde) houding aannemen: bv zittend werk
  • Repeterende bewegingen maken
  • Sporten 
  • Stress

Door deze belasting kunnen op een gegeven moment bepaalde spieren of gewrichten in het lichaam niet meer optimaal functioneren. Het lichaam moet zich hier op aanpassen wat kan leiden tot compensatie. Compensatie betekend dat andere spieren en gewrichten dan harder moeten werken om de beweging en belasting van het lichaam op te vangen. Dit process bouwt zich geleidelijk op tot het lichaam het niet meer op kan vangen. Op dat moment ontstaan er klachten bij de zwakste schakel in het bewegingspatroon.

Bepaalde belasting op uw nek en rug kunt u door middel van houdingsaanpassingen en oefeningen verminderen. Helaas blijven er toch bepaalde activiteiten in ons dagelijks leven aanwezig (bv werkzaamheden) waardoor er geleidelijk een compensatie patroon ontstaat. Door uw nek en rug op tijd en periodiek na te laten kijken kan de compensatie verminderd worden, waardoor de oorzaak van het probleem aangepakt kan worden voordat het symptomen geeft. U kunt de chiropractor zien als de tandarts voor uw rug - preventie zorg om klachten te voorkomen is beter dan genezen!