skip to Main Content
Chiropractor Geeft Uitleg Wervelkolom En Behandeling

Reactie op artikel in “De raadselen van rugpijn” in Elseviers Weekblad.

Wat een duidelijk en helder geschreven artikel over rugpijn

Even wat weetjes:

  • Jaarlijks melden ruim één miljoen mensen zich bij de huisarts met lage rugpijn, waarvan 95% geen duidelijke oorzaak heeft, de aspecifieke lage rugpijn. 
  • Dit kost de maatschappij 4 miljard euro door arbeidsverzuim en productieverlies.
  • De zorgkosten, ziekenhuis en behandelingen, kosten jaarlijks 400 miljoen.
  • 80% van de mensen krijgt minimaal één keer in hun leven last van de lage rug, hiervan wordt 10% chronisch.
  • Maar bij 5% wordt maar een structurele oorzaak gevonden zoals een hernia, breuk of tumor.

Het bio-psycho-sociale model

We weten dat er veel factoren meespelen in de oorzaak van lage rugklachten, dat noemen we tegenwoordig het biopsychosociale model. Bio staat voor het bewegingsapparaat, simpel gezegd de botten en spieren. Psycho staat voor de stress en druk die we ervaren, hoe zit je in je vel. Sociale staat voor familie, vrienden, werk, etc.

Het belangrijkste in onze praktijk is om de mensen in beweging te krijgen en te houden.

In de praktijk zien we heel veel soorten patiënten. De ene patiënt legt zijn klachten op ons bureau en vraagt om het op te lossen, de andere patiënt vraagt, “wat kan ik zelf doen?” En daar zit van alles tussen in.

De eerste zullen we moeten stimuleren en activeren, uitleggen dat pijn niet betekent dat er iets kapot gaat in de rug en dat ze vooral ook zelf verantwoordelijk zijn voor hun herstel.

De laatste moet je afremmen. Wanneer je deze patiënt namelijk een oefening geeft met 5 herhalingen 2 keer per dag, zal hij deze 10 keer herhalen 4 keer per dag. Dus moet je uitleggen dat teveel aan oefeningen niet bijdraagt aan herstel, maar juist kan verergeren. Denk aan de sporter die te snel na een blessure weer gaat trainen. 

Preventie van klachten

Bij ons in de chiropractie praktijk zien we veel patiënten met chronische of terugkerende klachten, deze zijn vaak al bij de huisarts, fysiotherapeut of zelfs in het ziekenhuis geweest. Vaak zonder voldoende resultaat.

Wij begeleiden onze patiënten naar herstel van bewegen, weer vertrouwen in hun lichaam en naar normaal  dagelijks functioneren. 

Het is heel belangrijk om weer vertrouwen in je lichaam hebben. 

Zoals ook werd beschreven in het artikel is de kans op een terugkeer van klachten heel groot. Helaas zien wij dat ook in de praktijk. Om deze reden zien we regelmatig patiënten 2 tot 8 keer per jaar preventief terug voor een controle of APK zoals velen dit noemen. De meeste van deze patiënten hebben dan helemaal geen klachten en dat is nu net de bedoeling. In het verleden wachtten ze te lang en kwamen ze weer met pijnklachten terug voor behandeling. Dan waren we zo 3 tot 4 behandelingen verder met alle ellende van dien. Door ze met regelmaat terug te zien, corrigeren we wat nodig is, nemen we oefeningen en andere adviezen door die we besproken hebben tijdens eerdere behandelingen. De mensen blijven zo meer alert met wat ze wel en niet moeten doen. In Scandinavië waar chiropractoren in de medische faculteit worden opgeleid naast de geneeskundestudenten is hier onderzoek naar gedaan. Het Nordic Maintenance Care Programme laat zien dat dit effectiever was dan alleen symptoomgerichte behandeling. 

We zien in de praktijk dat de patiënt met pijn zijn oefeningen doet en op zijn houding let. Maar zodra de pijn minder wordt of helemaal weg is, vervalt bijna iedereen terug in zijn oude patronen. Want wees eerlijk, als je naar jezelf kijkt, doen wij dit bijna allemaal. Hierdoor zie je dat klachten vaak weer de kop op steken. 

Door preventief te behandelen willen we voorkomen dat je klachten terugkomen, een APK voor het lichaam zoals hierboven beschreven.

Geschreven door Monique van der Marck

Monique van der Marck