skip to Main Content

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een pijnlijke harde knoop in een spier. Het kan gevoeld worden als een zeurende pijn, die kan uitstralen naar een gebied elders in het lichaam. Voorbeelden hiervan zijn het triggerpoint in de schouder (trapezius of monnikskapspier) die uitstraalt naar de nek en hoofd of het triggerpoint onder de schedelrand (suboccipitalis) waardoor hoofdpijn kan ontstaan achter de ogen. Druk op deze punten versterkt de pijn, maar geeft vaak tegelijkertijd een verlichtend gevoel.

Triggerpoints zitten bij iedereen op dezelfde plek in de spieren. Het is namelijk de plek waar de zenuw zit aangesloten op de spier die geïrriteerd raakt. Een triggerpoint zorgt ervoor dat de spier minder goed zijn functie kan uitvoeren, omdat de spier steeds aangespannen blijft. Een spier met een triggerpoint kan dus ook minder kracht leveren.

Hoe ontstaat een triggerpoint?

Een triggerpoint ontstaat doordat de zenuw die de spier aanstuurt te veel impulsen geeft op de spier. Die impulsen zijn ontstaan doordat een gewricht geïrriteerd is geraakt en pijnsignalen doorgeeft naar de hersenen. De hersenen sturen vervolgens via de zenuw een signaal naar de spier om aan te spannen. De spier blijft hierdoor constant aangespannen en zal strak aanvoelen. Omdat de zenuw door blijft gaan met de spier prikkelen, raakt de aansluiting van de zenuw op de spier geïrriteerd – zo ontstaat het triggerpoint.

Behandeling van triggerpoints

In de behandeling van pijnlijke triggerpoints is het belangrijk om na te gaan waar de oorzaak ligt. Het ontstaan van het triggerpoint ligt namelijk ergens anders, zoals je hierboven kunt lezen. In veel gevallen is een irritatie of gebrek aan goede beweging van gewrichten de oorzaak, zoals een structureel verkeerde houding, of een verzwikking van een (wervel)gewricht. Het behandelen van alleen het triggerpoint zal maar tijdelijk een oplossing bieden. Eerst zal dus de oorzaak aangepakt moeten worden, voordat het behandelen van het triggerpoint zelf resultaat zal hebben.

Behandeling van de oorzaak

Chiropractie is gericht op herstel van beweging in gewrichten, zodat pijnprikkels afnemen. Hierdoor wordt de zenuw rustiger, kan het triggerpoint herstellen en de spier ontspannen. Om in te beelden hoe dit werkt: wanneer je je hoofd stoot, zal je direct over je hoofd gaan wrijven en de pijn zal verminderen. Met wrijven krijg je een bewegingsprikkel, die de pijnprikkel dempt. Je wrijft de pijn dus letterlijk weg.

Een gewrichtsmanipulatie zorgt ervoor dat de pijn vanuit het gewricht weggenomen wordt. De spier wordt direct na een gewrichtsmanipulatie rustiger. Triggerpoints kunnen echter nog wat blijven zitten in de spier. Het triggerpoint kan dan nog behandeld worden om verder te ontspannen. Dit kan middels massage, triggerpoint therapie of dry-needling.

Dry-needling van triggerpoints

De meest effectieve behandeling voor triggerpoints is dry-needling. Bij dry-needling wordt gebruik gemaakt van een dun acupunctuurnaaldje, welke ingebracht wordt in het triggerpoint. Wanneer het triggerpoint geraakt wordt spant de gespannen spier kortstondig aan, waardoor de spier ‘gereset’ wordt en ontspant. Het triggerpoint verdwijnt en de spier kan vervolgens ontspannen en zal zijn functie en kracht weer terug krijgen. Deze behandeling duurt enkele seconden.

De combinatie van chiropractie en dry-needling therapie is erg effectief in het verhelpen van terugkerende pijnlijke triggerpoints. Heb je zelf ook al lang last van terugkerende triggerpoints? Maak dan een afspraak.

Wist je dat:
> Triggerpoints bij iedereen op dezelfde plaatsen ontstaan?
> Triggerpoints altijd een onderliggende oorzaak hebben?
> Behandeling van alleen een triggerpoint maar tijdelijk verlichting geeft?
> Dry-needling de meest effectieve methode is om triggerpoints te behandelen?
> Dry-needling weinig tot geen pijn doet?

Geschreven door
Menno Segers