Veelgestelde vragen
Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?
Een verwijzing van huisarts of specialist voor een behandeling is niet nodig. Vaak stellen we de huisarts schriftelijk op de hoogte van de diagnose, behandeling en resultaat, natuurlijk altijd met goedkeuring van de patiënt.
Worden de behandelingen door mijn zorgverzekeraar vergoed?
De chiropractische behandelingen worden meestal vergoed vanuit het aanvullend pakket. U kunt op deze site: www.chiropractievergoeding.nl zien of uw verzekering de behandelingen vergoed. Bij twijfel is het verstandig contact op te nemen met uw verzekeraar voor de exacte vergoedingen.
NB: Chiropractische behandelingen gaan niet ten koste van uw wettelijk verplichte eigen risico
Is de behandeling pijnlijk?
Over het algemeen is de behandeling niet pijnlijk. Chiropractische manipulaties zijn per definitie niet pijnlijk, het behandelen van spier- en bindweefsel kan mogelijk wel wat pijnlijk zijn. Dit moet u altijd melden aan de chiropractor, deze kan dan besluiten om de behandeling aan te passen.
Maar meestal zal het maar van zeer korte duur zijn. Uw chiropractor zal u altijd waarschuwen wanneer iets minder prettig zal zijn en zal ook altijd stoppen wanneer u dat wilt.
Waar komt het ‘kraken’ vandaan?
Het krakende geluidje dat vrij kan komen bij chiropractische manipulaties, komt uit het gewricht wanneer dit snel in beweging komt. Het kan eng klinken, maar is volstrekt onschadelijk. Wanneer een stijf gewricht met een korte druk-beweging opgerekt wordt, ontstaat er een drukverschil in het gewrichtsvocht, waardoor een luchtbelletje ontstaat. Dit geeft een krak-geluidje. Dit gebeurt soms ook spontaan, bijvoorbeeld in het kniegewricht of in de voeten.
Het is vergelijkbaar met de plop bij het openmaken van een nieuwe pot jam of de kurk van een champagne fles.
Ook zijn er veel technieken waarbij er wel een correctie plaatsvindt, maar er geen knakje te horen is. Deze worden standaard bij babys en jonge kinderen gebruikt, maar ook wanneer er osteoporose aanwezig is of als een patiënt dit prettiger vindt.
Is chiropractie veilig?
Gewrichtsmanipulaties zijn zeer veilig, mits door een bekwaam persoon uitgevoerd. Chiropractoren hebben een 5 jarige universitaire opleiding gevolgd, waarin ze door de jaren heen stap voor stap de techniek van het manipuleren onder de knie hebben gekregen. Naast gewrichtsmanipulaties heeft de chiropractor ook andere technieken in huis om u ook zonder ‘kraken’ van uw problemen af te helpen, mocht u dit liever willen.
Om deze hoge kwaliteit van zorg te waarborgen zijn onze chiropractor geregistreerd bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN) en aangesloten bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA).
Hoe vaak moet ik terugkomen?
Hoe vaak u terug moet komen om van uw klacht af te komen hangt geheel af van de duur, de oorzaak en de aard van de klacht. Maar ook leeftijd en bijvoorbeeld werk of sport kan invloed hebben op het herstel. Wanneer u bijvoorbeeld voor het eerst spit klachten heeft, zult u binnen een paar behandelingen weer op de been zijn. Loopt u echter al geruime tijd met een lichte hernia rond, dan zal de behandeling langer duren. Uw chiropractor zal u na zorgvuldig onderzoek informeren over de prognose.
In het algemeen verwachten we dat binnen de eerste vijf behandelingen wel een duidelijk verandering optreedt. Daarna wordt opnieuw geëvalueerd hoe lang en hoe vaak behandeling nodig is. Zodra het beter gaat wordt de behandelfrequentie afgebouwd.
Kun je een reactie krijgen op een chiropractische behandeling?
Onderzoek toont aan dat ongeveer de helft van de patiënten een lichte of matige reactie krijgt op een behandeling. Dit kan zijn spierpijn, stijfheid, licht gevoel in het hoofd, ook vaak horen we dat mensen heel moe zijn na een behandeling, alsof ze zwaar gesport hebben. Deze reacties worden veroorzaakt door stimulatie van pijnlijk en geïrriteerd weefsel en kunnen het best worden vergeleken met de stijfheid en gevoeligheid die men voelt na ongewone fysieke inspanning.
Anderen voelen meteen een verlichting. Het is van tevoren nooit te zeggen hoe iemand precies op een behandeling zal reageren.
Het is altijd belangrijk na een behandeling rustig aan te doen. Blijf wel in beweging maar ga niet zwaar tillen, lang zitten of huishoudelijk werk doen, zoals stofzuigen of ramen lappen. En drink voldoende water voor de afvalstoffen die mogelijk vrij komen goed te kunnen afvoeren.
Maakt u zich zorgen over de reactie of wilt u weten wat u hieraan kunt doen, bel dan gerust naar de praktijk. Eén van de chiropractoren kan u dan uitleg geven.
Kan je ‘te vaak’ behandeld worden?
Het aantal behandelingen dat nodig is verschilt per patiënt. In het begin zullen de behandelfrequentie tussen 1 á 2 keer per week liggen voor een aantal weken. Wanneer de klachten minder worden zal dit worden afgebouwd naar 1 keer in de 2 weken tot misschien 1 keer per 3 maanden als de klachten stabiel zijn.
Te is nooit goed en wekelijks behandelen voor langere tijd kan daarom ook weer klachten veroorzaken. Als uw gewrichten te soepel zijn, geven ze minder stabiliteit, de chiropractor zal dat altijd willen voorkomen. Vergelijk het met het smeren van een scharnier. Als het scharnier vast zit werkt het niet goed, maar als er teveel smeerolie in zit werkt het ook niet goed.
Kan chiropractie preventief werken?
In een aantal gevallen is het raadzaam om periodiek terug te komen voor behandeling. Met name wanneer klachten ontstaan door het dagelijkse leven zoals werk, sport en stress. De oorzaak kan dan vaak niet worden weggenomen. Het kan dan raadzaam zijn de wervelkolom met regelmaat te laten controleren, ook wanneer er geen klachten zijn. Zie het als een tandartscontrole, maar dan voor de wervelkolom. Zo kan er met chiropractie voor gezorgd worden dat u klachtenvrij door het leven gaat.
Ook sporters kunnen veel baat hebben bij periodieke preventieve behandelingen om sportprestaties zo optimaal mogelijk te houden.
Hierbij moet u denken aan één behandeling in 6 weken tot 6 maanden. Uw chiropractor zal samen met u kijken wat voor uw situatie het beste is.
Wat kun je zelf doen aan acute rug of nekklachten?
Bij acute rugklachten is het belangrijk in beweging te blijven en dit af te wisselen met liggen. Beperk zitten zoveel mogelijk. Bij acute nekklachten is bewegen ook belangrijk. Probeer zo weinig mogelijk omhoog te kijken en ga altijd goed recht tegenover uw gesprekspartner, televisie of computer zitten, dus niet gedraaid. Ondersteun uw hoofd niet met uw handen. Ga eventueel liggen als het hoofd zwaar aanvoelt.
Bij acute pijnklachten die er in zijn geschoten, kan u ijsklontjes of een coldpack gebruiken als natuurlijke pijnstiller. Vergelijk dit met een sportblessure. Leg dit nooit direct op de huid, maar altijd met een handdoek of iets ertussen. Laat dit 15-20 minuten liggen, tenzij de pijn erger wordt, dan moet u hiermee stoppen.
Wanneer het bewegen erg moeilijk en verkrampt gaat of wanneer u heel slecht slaapt kan u ook paracetamol nemen, maar overleg altijd met uw chiropractor of huisarts wanneer u zwaardere pijnstillers wil gebruiken. Met name als u ook andere medicijnen gebruikt.
Kun je behandeld worden als je een hernia operatie hebt gehad?
Ja. Een hernia is een uitpuiling van een tussenwervelschijf. Wanneer deze druk geeft op een zenuw, treedt er pijn op naar een arm of een been. Vaak zijn er echter tegelijkertijd blokkades in gewrichten in de buurt van het niveau van de hernia. Deze kunnen ook nek- of rugpijn veroorzaken. Bij een operatie wordt de uitpuiling weggehaald of op een andere manier ruimte gemaakt voor de zenuw, maar er wordt niets gedaan aan de gewrichtsblokkades.
De nek- of rugpijn blijft dan ook vaak aanwezig. Deze kan met behulp van chiropractische correcties behandeld worden.
Mag je gewoon alles doen en sporten na een behandeling?
Het is verstandig na een behandeling de eerste 48 uur rustig aan te doen, maar blijf wel in beweging. Dit is van belang om het genezings- en herstelproces van het lichaam niet tegen te werken. Het kan zijn dat u wordt geadviseerd om even niet te sporten of bepaalde bewegingen tijdelijk te vermijden.
Met name buk- , draai-, en strekbewegingen (b.v. stofzuigen, ramen lappen, vegen) en zware boodschappen dragen kunnen veel belasting op uw rug geven.
Mocht u nog vragen hebben over bepaalde bewegingen, sporten, hobby’s etc. dan kunt u deze altijd met de chiropractor doornemen.
Kun je chiropractie in Nederland studeren?
Nee, helaas is er nog geen opleiding in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel landen waar men chiropractie kan studeren. Engeland (Bournemouth en Glamorgan (Wales)), Frankrijk (Parijs), Denemarken (Odense), Zwitserland (Zürich) en Spanje (Barcelona). Buiten Europa zijn er onder andere in de Verenigde Staten, Canada, Zuid Afrika en Australië erkende opleidingsinstituten.
Wie kan chiropractie studeren?
Iedereen die een VWO diploma ( pakket N+G of N+T) of VWO deelcertificaten van de vier profiel specifieke vakken (Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde B en Biologie) heeft behaald. Omdat de studie in het buitenland is zal ook Engels in het vakkenpakket moeten zitten en met een voldoende zijn afgesloten.
Worden er röntgenfoto's gemaakt in de praktijk?
Alle onze chiropractoren zijn opgeleid om röntgenfoto’s te maken en te lezen. Ook kunnen we MRI’s van de wervelkolom lezen en interpreteren. Daar blijven we ook nascholing in volgen. In onze praktijk worden geen röntgenfoto’s gemaakt omdat veel patiënten al foto’s hebben. Wanneer dit het geval is, zullen wij u in de meeste gevallen verzoeken zelf een kopie op DVD op te vragen in het ziekenhuis.
Het kan zijn dat wij het nodig achten om (nieuwe) foto’s te laten maken, dit kan alleen via een verwijzing van uw huisarts. Wij zullen dan een brief of mail maken om uw huisarts hierover te informeren en adviseren om u een verwijzing te geven.
Is chiropractie ook geschikt voor baby’s?
Ja. Lees verder …
Is chiropractie ook geschikt voor kinderen?
Ja. Lees verder …
Ik ben zwanger, is chiropractie dan goed voor mij?
Binnen de chiropractie is veel expertise op het gebied van het behandelen van klachten voor, tijdens en na de zwangerschap. Veel vrouwen krijgen vaak extra last van de rug tijdens de zwangerschap. Zij kunnen behandeld worden of doorgaan met de ingezette behandeling, maar de behandeltechnieken worden wel aangepast. Lees verder …
Heeft u een andere vraag?
Neem dan direct contact met ons op. Wij helpen u graag verder.