Ga naar hoofdinhoud
Neuroligisch onderzoek bij duizeligheid

Waarom ben ik duizelig? 

Duizeligheid kan in verschillende vormen voorkomen en is soms lastig te omschrijven. Het kan voelen alsof de wereld om je heen draait, of als een licht gevoel in je hoofd. Een ander zal het ervaren als een wiebelig gevoel of alsof je over een schommelend schip loopt. Over het algemeen voelt het meestal alsof je je balans niet kunt houden.

Dus wat bepaalt je balans eigenlijk?

Je balans wordt bepaald door een samenwerking van 3 systemen in je lichaam:

  • de ogen
  • het evenwichtsorgaan
  • proprioceptie (sensoren in de pezen, spieren en huid)

De ogen bepalen waar je bent ten opzichte van je omgeving, je merkt hoe belangrijk deze zijn als je een stukje probeert te lopen met je ogen dicht. 

Ten tweede speelt je evenwichtsorgaan een hele belangrijke rol. Dit orgaan zit dicht bij je oor en bevat kristalletjes in een soort gelei, deze zijn gevoelig voor draaibewegingen en veranderingen van de stand van je hoofd. Dit ervaar je als je rondjes draait op een bureaustoel en daarna probeert op te staan, het voelt dan alsof je nog steeds draait.

Als laatste zorgt proprioceptie belangrijke informatie over de stand van je gewrichten. Proprioceptie betekent positiezin. Dit zintuig is erg belangrijk voor de motoriek en balans van het lichaam. Dankzij proprioceptie weet je hoe de positie van je lichaam is bijvoorbeeld waar de benen of de armen zich bevinden of je plat ligt, rechtop staat of op de kop staat.
Hele belangrijke sensoren bevinden zich in de nek (je wilt tenslotte altijd je ogen parallel met de grond houden) en je voeten en kuiten (hier worden ongelijkheden in de ondergrond geregistreerd). 

Hoe belangrijk je ogen zijn, merk je als je een stukje probeert te lopen met je ogen dicht. 

Deze drie systemen voeren continu informatie naar de hersenen waar een conclusie wordt getrokken of je stilstaat of bijvoorbeeld om dreigt om te vallen. Je hersenen zijn vervolgens continu bezig je lichaam te corrigeren om zo in balans te blijven. Dit gebeurt razendsnel en automatisch. Een voorbeeld is dat je zonder te kijken weet wanneer de grond omhoog of omlaag loopt, je spieren compenseren zonder dat je daarbij hoeft na te denken. Wanneer er echter verkeerde informatie wordt doorgegeven ontstaat er een ‘mismatch’ en krijg je dus het gevoel van duizeligheid of instabiliteit. 

Oorzaken van een ‘mismatch’ kunnen heel verschillend zijn. 

Wanneer de ogen niet goed samenwerken, dan krijgen de hersen verkeerde informatie binnen met alle gevolgen van dien. Of de informatieverwerking van de ogen is niet goed, dit zien we vaak na een whiplash ongeval of hersenschudding.

Het evenwichtsorgaan kan problemen geven. Bekende oorzaken van duizeligheid zijn een ontsteking van het middenoor (neuritis vestibularis), Ziekte van Ménière of de kristallen die niet op de goede rustpositie terug komen. Dit laatste noemen we BPPD, lees onze eerdere blog hierover en wat chiropractie voor je kan doen.

Verminderde werking van de zenuwen in de onderbenen of je voetzolen. Wanneer je dus niet goed registreert hoe de ondergrond is, dan kan je lichaam hier ook niet goed op reageren. De kans om te vallen wordt dan groot.
Wanneer we ouder worden, neemt de kans op duizeligheid toe (bijvoorbeeld door medicatie en hart-en vaatziekten), ook de zenuwgeleiding kan minder goed worden (bijvoorbeeld door polyneuropathie). De kans op vallen wordt dan groter. Dit heeft niet alleen lichamelijke problemen zoals een breuk tot gevolg, maar kan ook angst geven om nog een keer te vallen. Waardoor je minder snel er op uit gaat, stopt met fietsen, nog maar kleine stukjes durft te lopen. Hoe minder iemand beweegt, hoe slechter het evenwicht wordt. 

Nekklachten en hoofdpijn gaan ook vaak gepaard met duizeligheid. Met name de hoge nekwervels hebben veel proprioceptieve zenuwen. Wanneer hier stijfheid en spanning ontstaan, wordt de proprioceptie niet gestimuleerd en kan je duizeligheid ervaren. Met name wanneer het donker wordt kan dit gevolgen hebben omdat je dan de ogen minder goed kan gebruiken om te compenseren.

Heb je last van duizeligheid? Neem contact met ons op! De chiropractor kan samen met je onderzoeken wat de oorzaak is en of behandeling je hierbij zou kunnen helpen.