Skip to content
Lage rugpijn, kan je voorspellen of je dit krijgt?

Zijn er specifieke kernmerken bij lage rugpijn?

Ongeveer 80% van de mensen krijgt een keer rugklachten in zijn of haar leven. Voor deze blog ben ik op zoek gegaan naar de gemiddelde patiënt met lage rugklachten. Wat is de gemiddelde leeftijd, is het een man of een vrouw en wat is zijn of haar beroep? Zijn er zijn kenmerken waar een toekomstige lage rug patiënt aan is te herkennen, zodat we preventief kunnen ingrijpen? 

Daarom ben ik de literatuur ingedoken en gezocht naar opvallende kenmerken:

Leeftijd

Lage rugpijn komt al in de puberteit bij 18 tot 24% van de 14-jarige voor. In verschillende onderzoeken wordt dit bevestigd en de conclusie is dat lage rugklachten in de puberteit zo regelmatig voorkomt, dat dit gevolgen kan hebben voor chronische lage rugpijn op latere leeftijd. Oei, dat willen we niet. Vaak zijn de klachten niet zo erg en wordt er geen hulp gezocht.

Van de 18-jarige meisjes en 20-jarige jongens heeft 50% weleens lage rugklachten gehad.

De meeste lage rugklachten worden ervaren in de groep tussen de 40 en 49 jaar, daarna tussen de 30 en 39 jaar. Rond de 60-65 jaar neemt het aantal rugklachten af, maar zijn de klachten vaak wel ernstiger.

Wij hebben vorig jaar in de praktijk over een periode van 3 jaar uitgezocht, welke leeftijden onze nieuwe patiënten hebben. Dit is dan niet specifiek op lage rugklachten gescreend. En wat bleek, onze nieuwe patiënten zijn in de leeftijden van 25 t/m 55 jaar evenveel vertegenwoordigd. Jonger is het een heel klein aantal, maar daarna wordt het ook snel minder. 

De gemiddelde rug patiënt bestaat niet!

Man-vrouw verdeling

Het valt op dat lage rugpijn vaker en vroeger voorkomt bij vrouwen dan mannen, zelfs bij een groep van 11 tot 14-jarige werd dit opgemerkt. 

Werk gerelateerd

Tussen 1993 en 1995 is er in Nederland grootschalig onderzoek gedaan onder 6317 mannen (waarvan 24% niet werkten) en 7505 vrouwen (waarvan 47% niet werkten). En wat bleek, de frequentie van lage rugpijn was ook erg hoog in de niet-werkende groepen, een kwart voor de “niet-werkende” mannen en zelfs de helft voor de “niet-werkende” vrouwen. 

Hoewel zwaar belastend lichamelijk werk nog steeds hoog scoort bij het ontstaan van lage rugpijn, is zitten ook een probleem. We zitten met zijn allen te veel en te lang. Dit geeft stress op de wervelkolom, druk op de tussenwervelschijven en stretch op de spieren en pezen. 

Conclusie 

Kortom, na alles te hebben gelezen, blijken er weinig algemene kenmerken voor lage rugklachten te zijn. Of je nu man, vrouw, werkend, niet werkend, jong of oud bent, we lijken allemaal wel eens last te hebben van rugklachten. De typische lage rugpijn patiënt bestaat dus niet. 

Des te meer reden om je rug in optimale conditie te houden door voldoende te bewegen, stress zoveel mogelijk te vermijden, voldoende te drinken, met mate alcohol te nuttigen, letten op je voeding, kortom een gezonde levensstijl. Natuurlijk kan je je periodiek preventief laten controleren en je goed laten informeren over hoe je jouw rug soepel, sterk en gezond houdt. Onze chiropractoren kunnen je daar uitstekend bij helpen.

Geschreven door Monique van der Marck

Monique van der Marck