Kan je door een chiropractor behandeld worden wanneer je osteoporose hebt? Ja, dat kan. Chiropractoren…
Een blessure heeft alleen PEACE & LOVE nodig!
Hoe behandel je een blessures nu het beste?
Waarschijnlijk roep je nu gelijk koelen of ijs erop. Maar de gedachten hierover zijn toch wel enigszins veranderd. Maar wat dan …….? [1]
In de eerste, acute fase wil je de bloeding zoveel mogelijk minimaliseren, verdere beschadiging van weefsels voorkomen en zo verergering van de blessure voorkomen.
Dus de eerste 1-3 dagen gaat het vooral om:
PEACE
Protect (bescherming)
Belast het aangedane lichaamsdeel zo min mogelijk en beperk mobiliteit. De pijn is leidend in de duur van de bescherming, Dat kan dus van 1 tot een paar dagen duren.
Elevate (verhoog het geblesseerde lichaamsdeel)
Probeer de blessure te verhogen boven het hart om vochtafvoer te stimuleren. Ondanks dat onderzoek hier niet heel eenduidig over is, is er weinig kans op nadelige effecten hiervan.
Avoid anti-inflammatory modalities (vermijd ontstekingsremmende medicatie of ijs)
De verschillende fases van het ontstekingsproces zijn onderdeel de genezing van de kapotte weefsels. Wanneer dit wordt onderdrukt door ontstekingsremmers zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac, kan dit de genezing vertragen. [2] Tegen de pijn mag je wel paracetamol gebruiken. Uit onderzoek [3] blijkt dat paracetamol net zo goed werkt tegen de pijn als ontstekingsremmers.
Ook ijs wordt tegenwoordig afgeraden, dit zou de doorbloeding kunnen verminderen en daarmee het ontstekingsproces en het herstel van de bloedvaten verstoren of vertragen.
Compress (compressie)
Compressie vermindert oedeem tussen de weefsels en vermindert zwelling in het algemeen.
Educate (onderwijs)
Dit is vooral voor de therapeuten, zij moeten benadrukken hoe belangrijk een actief herstel is. Dat wil zeggen dat je zelf heel veel kan en moet doen tijdens het genezingsproces. Dit heeft de lange termijn een beter resultaat en minder kans om opnieuw geblesseerd te raken.
Daarna ga je verder met:
LOVE
Load (belasting)
Een actief herstel met beweging en oefeningen is de beste aanpak voor blessures van het bewegingsapparaat. Belast het gewricht zo normaal mogelijk binnen de pijngrens. Optimale belasting binnen de pijngrens stimuleert het genezingsproces in het kraakbeen, pezen, spieren en banden. Het versterkt de belastbaarheid van deze weefsels. Hoe beter dit gebeurd, hoe kleiner de kans op een herhaling van de blessure.
Optimisme
Psychologische factoren als angst en onzekerheid over de blessure vertragen het herstel en geven een slechtere uitkomst hiervan. Dus vertrouwen en geloof in het herstel zijn minstens net zo belangrijk als de pathofysiologie van het herstel.
Vascularisatie (doorbloeding)
Pijnvrij aerobe training zou een paar dagen na de blessure al moeten beginnen om de doorbloeding van de beschadigde weefsels te stimuleren. Snelle mobilisatie en aerobe oefeningen verbeteren ook de functie, waardoor de belastbaarheid wordt verbeterd en minder pijnmedicatie nodig zal zijn.
Exercise (oefenen)
Oefenen is ontzettend belangrijk in het herstel van een enkelblessure, maar minstens net zo belangrijk om toekomstige blessures te voorkomen. Hierbij ligt de nadruk op verbeteren van mobiliteit, kracht en proprioceptie. Pijn is wel altijd leidend in de opbouw van de oefeningen en geduld is daar ook heel belangrijk bij. Herstel van beschadigde weefsels duurt zeker 4 tot 6 weken.
De meeste blessures ontstaan helaas niet ‘zomaar’. Het lichaam presteert het beste als er een optimale balans is tussen mobiliteit en stabiliteit. Ben je beperkt in je stabiliteit, dan merk je dat je dat de gewrichten dit gaan zoeken door te blokkeren. De stand en beweging van gewrichten is bepalend voor de mate van spierspanning die geleverd moet worden. Stabiliteit is dus sterk afhankelijk van de samenwerking tussen gewrichten, spieren en zenuwen. Wanneer een gewricht geblokkeerd raakt, verlies je controle over dat gebied. Op den duur kan dit ervoor gaan zorgen dat bij hogere belasting ongemak, pijnklachten of zelfs een blessure ontstaat.
Indien je merkt dat je in kracht of mobiliteit achteruit gaat, is de kans groot dat je stabiliteit achteruit is gegaan. Onze chiropractoren kunnen deze problemen opsporen en behandelen zodat je snel je mobiliteit en stabiliteit terug hebt en je blessures kunt voorkomen. Wanneer je een sportevenement of wedstrijd op de planning hebt waarvoor je extra zwaar traint, is het aan te raden je gewrichten en spieren na te laten kijken op optimale functie door onze chiropractoren.
Wanneer je al langer met een blessure kampt is de kans groot dat je lichaam is gaan compenseren, waardoor er meer nodig is dan alleen chiropractie. Een combinatie van chiropractie en fysiotherapie is dan de beste en snelste weg om volledig van je sportblessure te herstellen.
Of het nu gaat om een verstuikte enkel of een verrekte hamstring, zorg voor voldoende PEACE en LOVE!
Referenties