Skip to content
tuinieren

Zonder klachten de tuin in!
Lekker tuinieren en genieten

De lente is in aantocht, de zon begint te schijnen, de temperatuur gaat omhoog en de tuin begint groen te kleuren. Genoeg redenen om naar buiten en de tuin in te gaan. Heerlijk en goed, je wordt er fit door en krijgt er energie van. In de buitenlucht werken helpt ook tegen stress. 

Dit werd bevestigd door een onderzoek uit 2016 dat in opdracht van Royal Horticultural Society onder 2000 Britten is uitgevoerd over de beste tuin-workouts en hoe zij zich hierbij voelen. Graven, wieden en maaien kwamen in de test naar voren als de meest intensieve klussen. 80% van de mensen gaf aan dat tuinieren fit maakt. Daarnaast merkte de testgroep ook strakker in het vel te zitten, ze hadden slankere bovenarmen en dijen gekregen.

Met tuinieren gebruik je weer andere spieren en andere houdingen dan met veel sporten. Vaak zie je dan ook dat je stijf bent de volgende dag of dat het zelfs echte pijnklachten kan geven, die soms ook heel acuut kunnen zijn. Vandaar een aantal tips. Natuurlijk kan je ook altijd met jouw chiropractor overleggen wat voor verstandig is.

 1. Bij tuinieren horen heel veel verschillende bewegingen. Maak hier gebruik van door de houdingen en activiteiten af te wisselen. Hierdoor voorkom je dat u langdurig in één houding werkt. 
 2. Neem regelmatig rustmomenten of verdeel de activiteit over meerdere dagen als het zwaarder werk is en er weinig afwisseling mogelijk is. 
 3. Vraag hulp bij de zwaardere tuinklussen. Niet alleen is dit gezelliger en is het werk eerder klaar, maar is natuurlijk verstandig voor het behoud van je rug. Gebruik een “meubelhondje” of skateboard om zware potten te verplaatsen.
 4. Vermijdt buk-draaibewegingen zoveel mogelijk zoals bijv. harken, spitten en vegen. 
 5. Gebruik gereedschap met een lange steel. Deze kan je ook gebruiken om op te steunen wanneer je iets verder moet reiken.
 6. Wanneer je toch moet bukken zoals bij onkruid wieden, ga dan op 1 knie zitten. Wissel hierbij regelmatig van de knie waarop je steunt. Wanneer je toch op 2 knieën zit, leun dan op een arm om je bovenlichaam te ondersteunen. Ook hier, wissel regelmatig van steunarm.
 7. Gebruik een kniematje of kniebeschermers zoals stratenmakers. 
 8. Maak gebruik van een tafel of aanrecht bij het vullen van potten
 9. Probeer ook te wisselen met de kant waarmee je werkt, bijv harken en vegen zijn redelijk makkelijk af te wisselen en helpen de rug beter in balans te houden.
 10. Een warming up kan helpen om de het lichaam goed voor te bereiden om de klus die gaat komen. 

Toch klachten? Doe het volgende:

Bij stijfheid in de rug:

 1. Ga op de rug liggen en trek om de beurt de knieën naar de borst en daarna beide tegelijk. Houdt dit 10 seconden per keer vast. 
 2. Neem een warme douche 
 3. Blijf wat in beweging.
 4. Lees deze blog met oefeningen om je lage rug te ontspannen.

Bij (acute) pijnklachten:

 1. In eerste instantie koelen, leg een ijszak op de pijnlijke plek, altijd met iets tussen de huid en de ijszak. Laat dit 15-20 minuten liggen. Hierbij mag de pijn niet erger worden.
 2. Ga rustig wat lopen afwisselen met liggen en/of zitten, net wat prettig aanvoelt.
 3. Wanneer je op de rug ligt, trek om de beurt de knieën naar de borst en daarna beide tegelijk. Houdt dit 10 seconden per keer vast. 
 4. Deze klacht moet na 24 uur duidelijk gaan afnemen.

Geschreven door Monique van der Marck

Monique van der Marck