Zwangerschap

Zwanger zijn is voor de meeste vrouwen een geweldige en bijzondere tijd waarin zij zich voor het merendeel heel goed voelen. In een korte periode verandert er veel in het zwangere lichaam. Jammer genoeg ondervindt een deel van de zwangere vrouwen daar problemen mee. Deze kunnen heel divers van aard zijn, variërend van extreme vermoeidheid tot langdurige en extreme misselijkheid. Daarnaast kunnen ook klachten in de rug en het bekken optreden. Deze zijn in de regel het gevolg van de veranderingen in houding. Maar eigenlijk begint het al vóór u zwanger wilt worden …

Wanneer u zwanger wilt worden

Voor een goede zwangerschap zijn een goede conditie, goede spierspanning en een goed eetpatroon van groot belang. De meeste vrouwen weten inmiddels ook dat het verstandig is voor de conceptie foliumzuur te gaan slikken. Dat vermindert immers de kans op neurologische problemen, zoals een open ruggetje. Ook is algemeen bekend dat roken en drinken tijdens de zwangerschap niet goed is.

Wanneer u vóór de zwangerschap al last hebt van lage rug en/of bekkenpijn, betekent dit niet dat u daar gedurende de zwangerschap automatisch nog meer last van zult hebben. Soms zien wij dat deze klachten verminderen of zelfs verdwijnen tijdens de zwangerschap. Dit heeft te maken met de verandering van het lichaam door hormonen die o.a. de banden in het bekken laten verslappen. Helaas is er geen garantie dat de klachten na de bevalling niet terug komen. De chiropractor kan hierbij adviseren en helpen.

Tijdens de zwangerschap

Wanneer u zwanger bent verandert er in een korte periode heel veel in uw lichaam. Het begint bij hormonale veranderingen om een optimale omgeving voor de ontwikkeling van de baby te creëren. Deze veranderingen die het welzijn van de groeiende baby bevorderen, kunnen voor de moeder juist problemen geven. Hormonen zorgen ervoor dat de gewrichtsbanden in het bekken ontspannen en soepeler worden. Zo kan het lichaam zich voorbereiden op de bevalling. Deze toenemende mobiliteit beperkt zich niet tot het bekken, maar is in alle gewrichten merkbaar en kan de reden zijn voor klachten in de rug en het bekken.

Binnen de chiropractie zijn er diverse behandeltechnieken voor wervelkolom gerelateerde klachten die zeer goed tijdens een zwangerschap toegepast kunnen worden. Deze zijn veilig voor moeder en kind, maar natuurlijk wordt dit altijd uitgebreid met u besproken.

Ook voor de baby is een goed werkend bekken belangrijk. Teveel of te weinig mobiliteit in het bekken kan gevolgen hebben op de positie die de baby in de baarmoeder aanneemt zoals bij stuitligging of andere beknellende posities. De chiropractische behandeling kan de beweging en spanning in het bekken optimaliseren. Zodra het bekken goed beweegt kan dit de positie van de baby niet meer negatief beïnvloeden en kan de baby op zijn beurt in de meest optimale positie liggen.  

Wanneer u gaat bevallen

Elke bevalling is anders en wordt anders ervaren. Het is belangrijk om u goed voor te bereiden, te ontspannen en te zorgen dat u goed bent uitgerust. Bevallen van een eerste kindje duurt gemiddeld tien tot twaalf uur. Een volgende bevalling duurt gemiddeld tussen de vijf en zeven uur. De baarmoedermond is dan namelijk veel minder stug, waardoor de ontsluiting sneller verloopt. Over het algemeen geldt dat wanneer de bevalling langer dan gemiddeld duurt en/of er meer kunstgrepen worden toegepast, dit nog lastiger is voor moeder en kind.

Na de bevalling

Ook na de bevalling kunnen klachten blijven, verergeren of juist ontstaan. Alles is mogelijk. Meestal zien wij de moeder zes weken na de bevalling voor de eerste keer terug. De baarmoeder is dan tot zijn oorspronkelijke grootte geslonken en het lichaam is hersteld van eventuele hechtingen. Zijn er veel klachten, dan kan al vlak na de bevalling worden behandeld. Dit zal altijd in overleg gaan, waarbij de situatie in acht wordt genomen.