Ga naar hoofdinhoud
Onderzoek bij zwangere vrouw

Zwangerschapsischias 

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van een vrouw grote veranderingen in een zeer korte tijd. Deze veranderingen in hormoonspiegel, lichaamsgewicht en houding kunnen leiden tot klachten in de lage rug en het bekken. Zwangerschapsischias is er hier één van. 

Wat is zwangerschapsischias?

Ischias is een uitstralende zenuwpijn naar bil en been en wordt veroorzaakt door irritatie van de ischiaszenuw (nervus ischiadicus). Irritatie van de ischiaszenuw ontstaat na druk op óf beknelling van de zenuw door andere omliggende weefsels zoals de spieren en gewrichten. De pijn is vaak stekend of brandend en kan helemaal uitstralen tot in de voet. Ook kan er een tintelend, dof of krampend gevoel ontstaan in het been. Soms kan de pijn zo heftig zijn dat je moeite krijgt met lopen.

Ischias tijdens de zwangerschap wordt zwangerschapsischias genoemd.

Hoe ontstaat zwangerschapsischias? 

Er vinden een aantal grote veranderingen plaats in het vrouwelijk lichaam tijdens de zwangerschap. Allereerst groeit je kindje en daarmee je buik. Met de groei van je buik, komt het lichaamszwaartepunt meer naar voren te liggen. Het bekken kantelt iets naar voren waardoor de onderrug wat holler wordt. Deze veranderingen in houding en lichaamsgewicht zorgen voor een hogere belasting van de gewrichten en spieren van de lage rug en het bekken.
Door de hormonale veranderingen worden banden en gewrichtskapsels losser. De mobiliteit van gewrichten neem toe. Dit kan zorgen voor een verminderde stabiliteit van het bekken, waardoor de spieren meer belast worden.

Deze combinatie van veranderingen in houding, fysieke belasting en verhoogde soepelheid van gewrichten, kan leiden tot een toename van spierspanning in de bilspieren. De verhoogde spierspanning (met name in de piriformis spier) kan, samen met de neerwaartse druk van de baby op de bekkenbodem, zorgen voor druk op de ischiaszenuw en zo resulteren in zwangerschapsischias.

Behandeling van zwangerschapsischias

Het behandelplan zal zich richten op het verbeteren van functioneren van het bekken en omliggende spieren, om zo de druk op de zenuw, en dus de irritatie, te verminderen. Het behandelplan zal bestaan uit aangepaste technieken voor zwangere vrouwen. Deze zijn veilig voor moeder en kind. Daarnaast zullen de behandelingen mee veranderen met de voortgang van je zwangerschap. Zo kun je in principe tot de laatste dag van de zwangerschap behandeld worden!

Andere oorzaken die uitstraling in de benen geeft tijdens de zwangerschap

Natuurlijk kan je ook andere klachten hebben in je zwangerschap, die een uitstraling in je been kan geven zoals bekkenklachten. De chiropractor zal hier door een uitgebreid onderzoek duidelijkheid in kunnen geven.

Meer informatie over klachten tijdens de zwangerschap vindt je op onze website. Heeft u verdere vragen? Neem gerust contact op en de chiropractor zal de mogelijkheden met je bespreken.

Geschreven door Linda Overschie

Chiropractor Linda Overschie